• 瀏覽: 48,728
  • 回覆: 43
  • 追帖: 2
+29
引用:
原帖由 falconV8 於 2019-1-12 01:05 PM 發表

以我所見, 街市買菜以C9、公公婆婆及工人姐姐為主, 現金交易居多。
你揾個月幫你媽媽落街市買下餸先再講呢個話題,齋用眼見無意思,呀媽係女人,當中好多細節skip左你係唔知道人地係點生活嫁
拿好似個個人見人地明星點好點風光,但涯既時期人地生活可能分分鐘差過小學雞要借錢度日呀

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-1-12 01:21 PM 發表

不用那麼激動, 我也有去街市買餸, 我只是講出所見所聞。  
咁即係唔係成日去啦!
拿,講真,香港街市,大陸街市我都有去買過鎹,以前都係比散紙既,你認為好方便,我就認為點解無一種去街市買野方案係唔使攞到一袋兩袋,散紙又攞梨攞去,咁麻煩?
不過而家好多街市裝修後都有新付款方法,我就未去過曬不過比以前進步左方便,乾淨左就真既,當然,我都好希望比錢再方便乾淨d

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 02:17 PM 發表

香港人真落後,居然用支付寶,大陸好多大公司都停用了
如果香港既支付寶全部停用,到時你先上來打飛機未遲
三月份Walmart早就開始停支付寶付款但同微信支付合作。舊聞梨喇

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 03:48 PM 發表

可憐班鍵盤戰士仲猛推支付寶添,walmart又收現金,又收信用咭,只係唔收支付寶。
我唔似你咁中意打飛機,唔使等人停用現金就起頭
你打飛機就屈人打,你d屈功果然厲害。
一家店鋪自己中意同邊個合作,又關你0羊事?
拿就算全香港以後既百佳都有支付寶比錢,我都唔會好似你咁覺得好興奮,畢竟然支付有多種方法,對一般客人梨講,都係好事,對商家亦可帶動多不同人士購物,但當然要看每間收費公司既收費如何,是否對商家利潤大減。
我淨係知道,除開支付寶同微信,所有香港公司提供收錢器材同服務都要收費,甚至抽水。而我再講多次,支付寶部手提收款機,係一d香港公司賺錢途徑,與大陸無關

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-12 07:18 PM 發表

香港邊間大型超市唔收支付寶??
佢搬龍門講緊大陸既其中一間最大既超市因為終止唔用支付寶梨打緊飛機。都唔知有0羊咁興奮?
大陸用微信支付多,而且人地同馬化騰傾好合作咁咪用佢,有幾奇?
大陸唔只係得一家品牌既超市,warxmart 全中國站幾多,其它超市佔幾多,同我算下先啦

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-12 08:19 PM 發表

商戶支付寶收費奇高,一定唔會用
關你屁事,錢你都無

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-14 04:50 PM 發表

我係回應該會員話商戶一定唔會用,但事實係有商戶用。

我問你有邊間大型超市唔收支付寶,你好似仲未答。
算吧啦呢度唔好玩嫁喇,佢地已經在第二度開帖繼續打飛機圍爐
我都放棄唔同佢班分身玩,我用左好多路點駁,佢地駁唔到就搬龍門,唔夠玩就搬竇,你永遠唔會有確實答案。
現實生活中無錯平民地區少人用甚至無人用,我信,但遊客區,大商場你話無人用叫人點信?
無人用又會咁多香港人日日收工排隊攞集運既?
無人用又會有咁多人排隊去7仔充值既?

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-14 06:17 PM 發表
可憐班鍵盤戰士仲猛推支付寶添,walmart又收現金,又收信用咭,只係唔收支付寶。
香港有幾多間小商戶有支付寶?
香港有幾多商戶有八達通?
香港有幾多商戶有八達通而無支付寶?
又有幾多商戶只有支付寶而冇八達通?
只要你唔係盲,出街行下便知誰多人用 ...
邊個係鍵盤戰士明眼人早就見到,我叫你落上水你又唔出聲當透明
拿唔好多講,不如你落樓下間m記買個窮L餐問下收唔收支付寶;隔離萬寧問下又收唔收;或者你住偏僻d既,又問下華潤超市收唔收支付寶?
講9萬丈遠既超市比較,有用嗎?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-15 12:26 AM 發表

你有唔代表其他人有
咪踢爆人啦,一日無一百,都應該有37.5收既

你根本傻傻的分不清,到底係支付寶逼人用,定係一家無良香港商戶想一條龍逼人用。
我就兩個月前經過竹園新裝修既街市去幫襯分別兩家商戶,都可以用支付寶,其中一家話到明你一係唔租呢度,否則就一定要安裝佢指定支付工具,咁樣可以比唔同需要顧客付款方式窩?
當然講緊唔係淨係支付寶啦!

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-18 09:40 PM 發表

我都無話呀
Ching咁好戰鬥力仲同班盲反玩

你個個標題都係用八仔0.1妙做盾牌,仲有無d心意?
你可唔可以用八仔0.1秒過數先?唔得既,比夠10妙你,都做唔到?
咁就咪再吹噓八仔點神通

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-18 12:20 AM 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111018/00176_055.html

開頭無乜人用係正常嘅,當年八達通都係啦。

篇文真係好得意,呢頭話支付寶手續費高,嗰頭話八達通手續費唔影響利潤,但大家都係收1.5%,真係啱井底蛙睇。 ...
呢班人只係選擇性失明0者,呢d野你估佢唔知?
八仔收費就理所當然,支付寶收費就騙人錢財?
咪玩啦!個個正常用家都想一種工具免費,如果唔係,電腦又點會咁多香港人咁流行買賣老翻?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]