註冊 登入

[本港新聞評論] 【街市支付寶】建華旗下街市商戶被裝支付寶神秘公司索月費

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-1-11 10:33 AM 發表

商家佬真係賺到盡
https://cdn.hk01.com/media/images/2309686/org/8c58957b46abb2e1398b0cb0c101ec73.jpg

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後,突然又被通知要 ...
打爆支付寶啦,黑x人憎

精選樓盤
若不安裝,會有職員每日煩擾他們?
慈雲山街市呀嘛,ok,短期內會有強力部門制裁佢地

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:39 AM 發表

好奇一問,用戶唔需要錢,商戶唔需要錢,請問以乜資金營運?除咗賣資料,仲可以點揾到錢營運?救教
大陸黑錢營運

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-11 12:18 PM 發表

我上次又係遇到個好似你咁既呀婆,但係用八仔比錢比極都比唔到,係咁磨袋,後面有人屌9個呀婆叫佢囉出梨,搞好耐先搞到,煩到呢
拿根本唔關支付事,係人既問題,d反中L就少少野係度9吹八仔點好點快,好似呢生人從來未見過八達通有事咁?
定係呢班人唔係香多係港生活,或者少出街? ...
唔好乜叉都入反中數,支付寶真心垃圾,方便程度差八達通幾廿皮

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-11 12:20 PM 發表

但係班為反而反既人就會入曬大陸人數,香港人真係
做銀行做支付要收錢才是正常,
點解你支付寶唔x洗收錢架,收入來自那裡,唔該解釋

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:30 PM 發表

真心 係最垃圾既交易方法
用過2次 感覺到收銀覺得你麻鳩煩 仲要手機要開到好光先認到 畀個錢要左搞右搞 超慢

一樣好處都無
八達通唔洗入密碼,又唔洗開app開二維碼頁面,一拍就用到,支付寶真係鬥唔贏的!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:39 PM 發表

身體最誠實 點吹都無用
其實大陸無八達通,人地都係用微支付,都未到支付寶。
大陸有八達通,咩寶都死

引用:
原帖由 yeungph 於 2019-1-11 12:55 PM 發表

香港好多天才一見到大陸野就反,諗唔唔駛諗。根本支付寶係完全無收雙方費用,香港呢個案例同用盆桔(支付寶)收保護費一樣,你話問題係咪出係賣桔鋪頭度? ...
支付公司要養人養系統,收錢先係正常,
點解支付寶唔洗收錢架?
係咪洗黑錢累同行?

引用:
原帖由 yeungph 於 2019-1-11 01:16 PM 發表

其實呢個問題唔止支付寶。靠帳戶餘額,例如你增值入帳戶,商戶收錢後未過落銀行的餘額。香港當然太少人用個額太細無野睇,但大陸幾億人用,每人帳戶入面有幾蚊都唔得了。所以可以發展餘額寶基金。
你覺得佢洗黑錢就一定拿拿聲去告發佢啦。 ...
即係用國民錢,惡意攻擊同行啦

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 01:54 PM 發表

支付寶應該去告佢啦,告唔告得入另一回事,起碼搞大佢,佢地咁樣做已經令支付寶莫名背上罵名,上面都有幾個低智認為係支付寶收月費
告咩呀,唔L用就得啦,
商戶都講左啦,支付寶近乎無人用,
快D收皮好過啦

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:04 PM 發表

你可以選擇盲反,我就選擇同同事食完飯打開支付寶aa帳單收錢,唔洗一堆散紙
用八達通唔好,用咩支付寶呀

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:09 PM 發表

我未見過有人用epay, 支付寶就好多人有

用呢個啦on9

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:13 PM 發表

唔好再拎呢d冇人用既野出來講好嗎?睇下自己既市佔率啦好心,要比較都唔該拎Apple Pay黎比啦,Apple Pay就真係多人有,雖然都係少過支付寶
無人用?
證明你唔係香港人,躝返大陸啦

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:19 PM 發表

都可以幾肯定你冇係香港居住,你推廣果個根本好少香港人用,有幸見到都應該幾驚奇。

調查發現,在過去一年,香港市民最常用的支付渠道,仍以現金為主(99%),八達通排第二名(97%),信用卡(53%)緊隨其後,手機支付只佔 20%,排名榜尾第三,另外,受訪的香港市民指最常聽見的手機錢包是微信支付(84%)及支付寶(82%),惟已經使用支付寶及微信支付的比例則分別只有22%及19%,至於使用App ...
Smart Octopus咪八達通囉,叻人,
直接陷響手機度,97%市佔包括埋Smart Octopus

去7仔ok一定見到,唔知即代表呢個人係大陸落嚟,乜7都唔識學人維穩?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:31 PM 發表

唔該去了解下咩係電子支付啦,將八達通功能放落電話=電子支付?網上付款/轉帳比人/聚餐aa等比你食左?
八達通都屬於電子支付,
香港只認可現金,八達通,EPS,VISA

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。