• 瀏覽: 48,761
  • 回覆: 825
  • 追帖: 2
+29
引用:
原帖由 wone123 於 2019-1-23 17:50 發表

不如你落一落街,去旺區看看麥當勞、kfc人流。不要只留在家中不出門。

餐廳員工不足時,我看見要關自助點餐機來控制人流。

如果手機可以隨便訂餐,一次過來100個訂單,員工應付到????

你有時間去深圳看看,除了東門、羅湖、福田,大部份地區餐廳都沒什么人。

即使是羅湖、福田,人流都不及旺角、銅鑼灣一半。

而且香港人生活習慣是,去快餐店預你5分鐘內出餐,否則 ...
咁即係麥當勞個app可唔可以訂餐??

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-23 17:31 發表

我只說 "比人告",並沒有說告公司!

反正持有該公司的授權,才可告人誹謗,沒有該公司的授權,一定不可以告人誹謗!

另外標題亦指出:商戶被支付寶神祕公司索取月費,他們對不合理極之不滿,他們希望與該公司持份者授權人對話,希望你能幫助他們! ...
我都係講畀人告喎。。。。你想表達d咩呢??

同該公司持份者授權人對話,又關我咩事呢請問??

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-23 07:34 PM 發表

我都係講畀人告喎。。。。你想表達d咩呢??

同該公司持份者授權人對話,又關我咩事呢請問??
你告我誹謗,即是說,你是該公司持份者才可以告我誹謗,也是說,只有你才可以幫助該街市商戶拒付神祕收費!

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-23 20:19 發表

你告我誹謗,即是說,你是該公司持份者才可以告我誹謗,也是說,只有你才可以幫助該街市商戶拒付神祕收費!
我幾時有講過我要告你??

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-23 08:44 PM 發表

我幾時有講過我要告你??
反正,若是該公司持份者,請幫助街市商戶,他們每月都要支付神祕公司月費

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-23 12:59 PM 發表

自己資料給了八達通也不知才傻呀,哈哈哈
儍仔話係咪係囉

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-23 01:49 PM 發表

你又9唔答8!你可以代表該公司,告人嗎?
你同白痴認真,必輸

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-23 07:29 PM 發表

麥當勞個app咁難用,跟本冇咩人用。

但如果微信,支付寶太易用。
多左人訂餐,但經理應唔應付到先???

之前麥當勞搞10蚊兩個漢堡包,某間餐廳唔夠牛肉,直接話賣哂,如果手機隨時落單,比左錢先知沒哂牛肉,咪仲煩。

我亦試過某間KFC壞汽水機,人手收銀會話你知,但手機app唔會。

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-23 07:22 PM 發表

誰擔保不會遲到??訂單多,自然會話你知要等耐d
香港餐廳人多,地方窄,未入坐不會點餐,因為不知你是否有耐性等。

等到入坐後,有些香港餐廳限時50分鐘內離開。
50分鐘內要走,好明顯服務員人手寫單最快。服務員熟悉餐牌。

手機下單。
手機屏幕又小,選餐不容易,老人家老花怎么辦?
手機點餐你又不熟悉app,又不熟悉餐的組合,下單都要5-10分鐘。服務員人手寫單1分鐘完事。

中國內地地方大,餐廳有足夠空間容納食客,慢慢坐2-3小時,你怎樣用手機沒人理會你。

但你在香港,你這樣浪費時間手機下單,又不熟悉app,你認為香港食店老闆會容許你這樣浪費時間???香港老闆計算,人手寫單45分鐘每張枱1輪客,手機下單1小時05分每張枱1輪客,你認為老闆喜歡那一種?時間就是金錢,交租。

不像中國內地空間大,一張枱坐2-3小時也沒問題。
內地與香港文化不同,香港生活急速全球之冠,任何事都是速度優先。內地大部分城市生活節奏慢,坐在餐廳手機慢慢點餐沒人理。

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-23 07:29 PM 發表

如果以街市買菜為例。
少人地方用支付寶沒問題。

但若果好像深水埗這些菜檔,10秒應付一個客,一定是收現金最快。

引用:

如果以街市買菜為例。
少人地方用支付寶沒問題。

但若果好像深水埗這些極多人菜檔。
磅菜,報價,收錢,10秒內完成一單交易,只有收現金才能做到。

100呎/10平方鋪,月租5萬,如果不能10秒內收錢,怎做生意???還會慢慢等你掃碼,看你有沒付款?

買魚買菜手濕用手機???不小心電話跌落地,gg。

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-23 21:18 發表

反正,若是該公司持份者,請幫助街市商戶,他們每月都要支付神祕公司月費
咁即係我幾時話要告你??

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-23 23:04 發表

儍仔話係咪係囉
繼續死撐啦,醒目仔

附件

Screenshot_20190122-231240.jpg(135.34 KB)

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-23 23:06 發表

你同白痴認真,必輸
不如你都爬下文,先再插咀。

引用:
原帖由 wone123 於 2019-1-24 02:19 發表

麥當勞個app咁難用,跟本冇咩人用。

但如果微信,支付寶太易用。
多左人訂餐,但經理應唔應付到先???

之前麥當勞搞10蚊兩個漢堡包,某間餐廳唔夠牛肉,直接話賣哂,如果手機隨時落單,比左錢先知沒哂牛肉,咪仲煩。

我亦試過某間KFC壞汽水機,人手收銀會話你知,但手機app唔會。 ...
個網上訂餐未出你已經假設佢太易用,短時間會有好多單。但又唔假設佢可以知道即時缺乜貨。

基於你以上假設,係真係有缺點嘅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]