• 瀏覽: 48,741
  • 回覆: 825
  • 追帖: 2
+29
引用:
原帖由 kelvin167 於 2019-1-11 01:37 PM 發表

講清楚d, 係個人轉出累計2萬,超左以後轉出1蚊都收你 1毫
個人終身累計2萬,另外可以用積分換免費取現額度。商家每月累計2萬。
對于個人,有一招唔洗俾手續費,就係還信用卡。不過要張信用卡免收取溢繳款手續費先得,而且只能取整數,因為ATM只能取整數額現金

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:00 PM 發表
真心白痴定無腦??
收1.5%係因為支付寶可以用你張信用卡比錢,個1.5%係銀行收你手續費,因為你用果間銀行要做野,關支付寶咩事??

增值去用餘額比錢咪洗比1.5%囉 ...
唔係客人要俾手續費,係商戶要俾手續費,唔關客人事,當然商戶賣貴d就關客人事。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 01:00 PM 發表

1.5%一定收
主要係因為支付寶垃圾無人用唔到額
所以要收月費
月費唔係建華袋 應該係電訊商代理收
如果收兩個費用...我係商戶都唔用佢啦

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-1-11 02:04 PM 發表

唔係客人要俾手續費,係商戶要俾手續費,唔關客人事,當然商戶賣貴d就關客人事。
咁係間公司屈人裝機,先要收1.5%,因為係要搵香港的代理公司同你裝機,個1.5%係間香港的代理公司收
毎月費就係間管理公司自己私自收,支付寶裝機係唔洗比月費
金額唔大自己整個QRcode咪唔係比1.5%

引用:
原帖由 waycome 於 2019-1-11 02:09 PM 發表

如果收兩個費用...我係商戶都唔用佢啦
咁係間公司屈人裝機,先要收1.5%,因為係要搵香港的代理公司同你裝機,個1.5%係間香港的代理公司收
金額唔大自己整個QRcode咪唔係比1.5%

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:11 PM 發表

金額唔大自己整個QRcode咪唔係比1.5% ...
裝係支付寶自己裝,之前支付寶已經大搞街市宣傳
1.5%交易費係支付寶收
商戶而家係冇得揀唔裝,㨂唔做生意就得。

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-1-11 10:53 AM 發表
又話支付寶唔駛比月費....
誰說是免費的???

我親戚工作的機構(飲食業)就是剛裝了支付寶。每單交易要俾服務費給支付寶,但少過給信用咭的服務費用。其
公司計算過後,拍板去用,鼓勵客人找數時用支付寶....

仲有支付寶商戶版一樣可以有免費的,就係同個人版一樣貼個QRcode出黎一樣OK

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-1-11 10:33 AM 發表
商家佬真係賺到盡

https://cdn.hk01.com/media/images/2309686/org/8c58957b46abb2e1398b0cb0c101ec73.jpg

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後,突然又被通知要 ...
咁樣屈錢正人渣去商罪料舉報佢啦

引用:
原帖由 singch789 於 2019-1-11 02:15 PM 發表

誰說是免費的???

我親戚工作的機構(飲食業)就是剛裝了支付寶。每單交易要俾服務費給支付寶,但就扣少過給信用咭的服務費用。其
公司計算過後,拍板去用,鼓勵客人找數時用支付寶.... ...
因為係裝機,所以要收,不過人地大陸用收0.55%,香港
經代理商,代理商收1.5%

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:17 PM 發表
仲有支付寶商戶版一樣可以有免費的,就係同個人版一樣貼個QRcode出黎一樣OK
街市商用版根本係就咁貼個QR出泥
一樣要收費,唔係洗乜搞商用版

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-1-11 02:15 PM 發表

裝係支付寶自己裝,之前支付寶已經大搞街市宣傳
1.5%交易費係支付寶收
商戶而家係冇得揀唔裝,㨂唔做生意就得。
簽約果時,合約有話明一定裝?
裝機係要經代理商申請,除非你咁勁直接大陸申請商業備案,中央政府部門批咗,直接向支付寶申請商戶版,咁就係支付寶直接同你裝,仲有支付寶收費係收0.55%,香港代理先係收1.5%

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:39 AM 發表

好奇一問,用戶唔需要錢,商戶唔需要錢,請問以乜資金營運?除咗賣資料,仲可以點揾到錢營運?救教
被安裝然後屈錢喎。
誰營運商戶不用擔心。執咗佢咯

傻仔先會用支拿寶

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:25 PM 發表

簽約果時,合約有話明一定裝?
裝機係要經代理商申請,除非你咁勁直接大陸申請商業備案,中央政府部門批咗,直接向支付寶申請商戶版,咁就係支付寶直接同你裝,仲有支付寶收費係收0.55%,香港代理先係收1.5% ...
你將大陸同香港撈亂黎講,又要中央批准又盛,真唔知你講乜。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]