• 瀏覽: 48,829
  • 回覆: 825
  • 追帖: 2
+29
引用:
原帖由 falconV8 於 2019-1-12 01:21 PM 發表

不用那麼激動, 我也有去街市買餸, 我只是講出所見所聞。  
咁即係唔係成日去啦!
拿,講真,香港街市,大陸街市我都有去買過鎹,以前都係比散紙既,你認為好方便,我就認為點解無一種去街市買野方案係唔使攞到一袋兩袋,散紙又攞梨攞去,咁麻煩?
不過而家好多街市裝修後都有新付款方法,我就未去過曬不過比以前進步左方便,乾淨左就真既,當然,我都好希望比錢再方便乾淨d

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 02:17 PM 發表

香港人真落後,居然用支付寶,大陸好多大公司都停用了
如果香港既支付寶全部停用,到時你先上來打飛機未遲
三月份Walmart早就開始停支付寶付款但同微信支付合作。舊聞梨喇

引用:
原帖由 得果定 於 2019-1-12 12:19 發表
停現甘全港用支拿寶
間舖執得

用八達通都唔會用豬腐鴇,八達通唔使記名,唔怕俾賊偷

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-12 02:58 PM 發表

三月份Walmart早就開始停支付寶付款但同微信支付合作。舊聞梨喇
可憐班鍵盤戰士仲猛推支付寶添,walmart又收現金,又收信用咭,只係唔收支付寶。
我唔似你咁中意打飛機,唔使等人停用現金就起頭

引用:
原帖由 133331628 於 2019-1-12 03:27 PM 發表
用八達通都唔會用豬腐鴇,八達通唔使記名,唔怕俾賊偷
香港唔係大陸,香港豬腐補好似都唔使記名

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 15:50 發表

香港唔係大陸,香港豬腐補好似都唔使記名
唔使實名?
咁我一年前咪俾豬腐鴇呃咗千幾蚊
豬腐鴇app ,佢要我輸入姓名電話認證,佢真係當我係傻仔
我梗係唔俾啦!咁就用唔到豬腐鴇,千幾蚊唯有當跌咗

引用:
原帖由 133331628 於 2019-1-12 04:12 PM 發表

唔使實名?
咁我一年前咪俾豬腐鴇呃咗千幾蚊
入豬腐鴇app ,佢要我輸入姓名電話認證,佢真係當我係傻仔
我梗係唔俾啦!咁就用唔到豬腐鴇,千幾蚊唯有當跌咗 ...
應該可以唔實名,不過上淘寶買嘢退唔到貨

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 16:23 發表

應該可以唔實名,不過上淘寶買嘢退唔到貨
唔報實名係無法使用app,不過好閒啫,可以唔用啫

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 03:48 PM 發表

可憐班鍵盤戰士仲猛推支付寶添,walmart又收現金,又收信用咭,只係唔收支付寶。
你打飛機就屈人打,你d屈功果然厲害。
一家店鋪自己中意同邊個合作,又關你0羊事?
拿就算全香港以後既百佳都有支付寶比錢,我都唔會好似你咁覺得好興奮,畢竟然支付有多種方法,對一般客人梨講,都係好事,對商家亦可帶動多不同人士購物,但當然要看每間收費公司既收費如何,是否對商家利潤大減。
我淨係知道,除開支付寶同微信,所有香港公司提供收錢器材同服務都要收費,甚至抽水。而我再講多次,支付寶部手提收款機,係一d香港公司賺錢途徑,與大陸無關

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 15:48 發表

香港邊間大型超市唔收支付寶??

引用:
原帖由 Mahdavikia 於 2019-1-12 07:18 PM 發表

香港邊間大型超市唔收支付寶??
佢搬龍門講緊大陸既其中一間最大既超市因為終止唔用支付寶梨打緊飛機。都唔知有0羊咁興奮?
大陸用微信支付多,而且人地同馬化騰傾好合作咁咪用佢,有幾奇?
大陸唔只係得一家品牌既超市,warxmart 全中國站幾多,其它超市佔幾多,同我算下先啦

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-12 02:58 PM 發表

商戶支付寶收費奇高,一定唔會用

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-12 08:19 PM 發表

商戶支付寶收費奇高,一定唔會用
關你屁事,錢你都無

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-12 08:29 PM 發表 

關你屁事,錢你都無
大陸産品,有錢都唔會!

你有錢,買多些國產奶粉飲用

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]