• 瀏覽: 48,734
  • 回覆: 825
  • 追帖: 2
+29
引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 08:10 PM 發表

用呢個啦on9
唔好再拎呢d冇人用既野出來講好嗎?睇下自己既市佔率啦好心,要比較都唔該拎Apple Pay黎比啦,Apple Pay就真係多人有,雖然都係少過支付寶

貪風由北而來矣

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-11 08:08 PM 發表

咁香港唔係經信用卡過落支付寶都有一堆用戶 但最後都係要付1.5% 所以我睇似支付寶明賺的
支付寶要建立資料庫,綑綁每位港人的消費行為,消費數據,都要上傳至大陸數據庫!

貪婪!

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 08:14 PM 發表

無人用?
證明你唔係香港人,躝返大陸啦
都可以幾肯定你冇係香港居住,你推廣果個根本好少香港人用,有幸見到都應該幾驚奇。

調查發現,在過去一年,香港市民最常用的支付渠道,仍以現金為主(99%),八達通排第二名(97%),信用卡(53%)緊隨其後,手機支付只佔 20%,排名榜尾第三,另外,受訪的香港市民指最常聽見的手機錢包是微信支付(84%)及支付寶(82%),惟已經使用支付寶及微信支付的比例則分別只有22%及19%,至於使用Apple Pay的比例有13%,PayMe有8%。

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:09 PM 發表

我未見過有人用epay, 支付寶就好多人有
當然,使用支付寶並非香港人,只是大陸遊客來港旅遊使用大陸支付寶來港購物!

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:19 PM 發表

都可以幾肯定你冇係香港居住,你推廣果個根本好少香港人用,有幸見到都應該幾驚奇。

調查發現,在過去一年,香港市民最常用的支付渠道,仍以現金為主(99%),八達通排第二名(97%),信用卡(53%)緊隨其後,手機支付只佔 20%,排名榜尾第三,另外,受訪的香港市民指最常聽見的手機錢包是微信支付(84%)及支付寶(82%),惟已經使用支付寶及微信支付的比例則分別只有22%及19%,至於使用App ...
大陸遊客來港旅遊當然使用內地支付寶,真正香港人,是不會用

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-11 08:20 PM 發表

當然,使用支付寶並非香港人,只是大陸遊客來港旅遊使用大陸支付寶來港購物!
問下你屋企d女人有冇用支付寶買m記百佳果d啦,真香港人只係睇有無著數拎架,努力融入香港啦 阿香港人

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-1-11 08:25 PM 發表

問下你屋企d女人有冇用支付寶買m記百佳果d啦,真香港人只係睇有無著數拎架,努力融入香港啦 阿香港人
大陸人,你們在內地購物當然使用支付寶,來港旅遊,當然也使用同一支付工具購物,唔通使用信用卡嗎?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-11 07:31 PM 發表

即係你未用過
所有消費行為,要上傳國內數據庫為何要使用?

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 08:21 PM 發表

Smart Octopus咪八達通囉,叻人,
直接陷響手機度,97%市佔包括埋Smart Octopus

去7仔ok一定見到,唔知即代表呢個人係大陸落嚟,乜7都唔識學人維穩?
唔該去了解下咩係電子支付啦,將八達通功能放落電話=電子支付?網上付款/轉帳比人/聚餐aa等比你食左?

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-1-11 08:28 PM 發表

大陸人,你們在內地購物當然使用支付寶,來港旅遊,當然也使用同一支付工具購物,唔通使用信用卡嗎?
笑左,連香港地核心價值都未學識就扮真香港人,仲有你要吸收下新資訊,支付寶有專比香港用既港版支付寶

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]