• 瀏覽: 48,752
  • 回覆: 17
  • 追帖: 2
+29
人地寫明支付寶收1.5%收續費,竟然仲有人話唔使收
而家除咗手續費,仲要交月費。
但半年得十單交易,月費就等於白交。
呢種掃碼係要客人用手機掃商戶碼,又要客人入銀碼,咁叉麻煩邊有人用,純粹掠水咋。

引用:
原帖由 waikey 於 2019-1-11 01:49 PM 發表

唔係話 支付寶 唔收手續費 ,唔收月費架咩?

而家又要收 1.5% 又要收月費。
有無攪很錯呀,最慘係無乜人用。
d人分唔到商用版同個人版支付寶,而家街市強制安裝嘅係商用版,當然要收手續費,1.5%。
至於月費,究竟係建華全收定有回水俾支付寶就不得而知。

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:00 PM 發表
真心白痴定無腦??
收1.5%係因為支付寶可以用你張信用卡比錢,個1.5%係銀行收你手續費,因為你用果間銀行要做野,關支付寶咩事??

增值去用餘額比錢咪洗比1.5%囉 ...
唔係客人要俾手續費,係商戶要俾手續費,唔關客人事,當然商戶賣貴d就關客人事。

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:11 PM 發表

咁係間公司屈人裝機,先要收1.5%,因為係要搵香港的代理公司同你裝機,個1.5%係間香港的代理公司收
毎月費就係間管理公司自己私自收,支付寶裝機係唔洗比月費
金額唔大自己整個QRcode咪唔係比1.5% ...
裝係支付寶自己裝,之前支付寶已經大搞街市宣傳
1.5%交易費係支付寶收
商戶而家係冇得揀唔裝,㨂唔做生意就得。

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:17 PM 發表
仲有支付寶商戶版一樣可以有免費的,就係同個人版一樣貼個QRcode出黎一樣OK
街市商用版根本係就咁貼個QR出泥
一樣要收費,唔係洗乜搞商用版

引用:
原帖由 花花田公子 於 2019-1-11 02:25 PM 發表

簽約果時,合約有話明一定裝?
裝機係要經代理商申請,除非你咁勁直接大陸申請商業備案,中央政府部門批咗,直接向支付寶申請商戶版,咁就係支付寶直接同你裝,仲有支付寶收費係收0.55%,香港代理先係收1.5% ...
你將大陸同香港撈亂黎講,又要中央批准又盛,真唔知你講乜。

引用:
原帖由 waikey 於 2019-1-12 09:31 PM 發表

一直講緊商用版, 係你理解有問題。
羊毛出在羊身上 。
前面大把人話支付寶係免費冇收手續費, 你睇唔到?

其實收錢冇問題
但強逼人裝就有問題
有冇人被強制裝八達通先?

成日講八達通機要錢買或者租,支付寶咪一樣要專登搵部手機去做,你冇手機佢可以提供埋畀你,不過盛惠1000銀。

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-1-13 01:32 PM 發表

好耐之前咪有班人衝出泥話支付寶免收手續費?
果班叻人以為大陸小商戶用個人支付寶收錢,香港街市都一樣,點知香港街市全部用商用版要付費的。

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-1-13 07:15 PM 發表
有另一檔主則表示,「支付寶明明就唔使(收)錢,只係貼個code。」

又好似係喎,邊使乜乜機?
需要一部手機安裝商用版支付寶,然後貼商用版支付寶嘅QR出嚟畀客人掃。如果小商戶可以用個人支付寶,根本無可能有人可以收月費,亦唔可能有文章中所講商戶被迫安裝支付寶,被迫安裝既一定係收費版。

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-14 02:02 PM 發表

請問全港有幾多商店用支付寶?其中又有幾多係小商戶?

剛才行過春秧街,很多人說普通話,成條街行哂都見唔到鋪頭用支付寶,微信支付。用鱆魚咭嘅有3間,其中一間還可使用paywave及paypass ...
根本上暫時支付寶微信極少細舖用,主要連鎖店有
八達通都有一定數量細舖使用
但paywave使用真正有上升趨勢,有小店只裝paywave,冇八仔支付寶微信。

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-14 02:19 PM 發表

Paywave由authorizing 到 approved 時間比八達通耐好多
係慢好多,不過佢可以一千交易都唔使簽名,但好多人八達通內可能唔夠錢找數。

一排冇用支付寶,原來已經減咗印花優惠
以前三個印花換$5, 而家只有$3
以前一個月最多可得$25印花優惠,而家只有$12,預期只會愈減愈少,始終商業機構,唔係開善堂。

頭先去街市試吓用支付寶,因為街市喺地牢,網絡接收差,掃二維碼同load 支付頁面都用左好耐時間, 店員已經露出不耐煩面色。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]