• 瀏覽: 39,071
  • 回覆: 174
  • 追帖: 1
+2
真慘

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-1-11 08:52 AM 發表
【本報訊】曾在亞洲攀石界位列第一、世界排名第八的香港頂尖攀石選手黎志偉,2008年在長洲太平清醮搶包山中以10秒極速攀上包山頂並勇奪冠軍,榮膺「包山王」,但七年前一場發生於屯門公路的車禍導致他下半身癱瘓。意外後,他要靠輪椅代步,任教攀石只可口述,無法親身示範,備受掣肘;而教練續牌條件更指定他要有另一...

https://static.appledaily.hk/images/apple ...
當你啱晒、告得入對方一定有錢比㗎?

其實係交通意外事故索償中, 除咗肇事司機會被例為被告之外, 車主 (車借咗比人) 同保險公司 (提供第三保) 都會被例為被告.

至於賠錢既會係邊個 - 保險公司 (人身傷亡最低保障金額1億, 財物損失保障金額就2百萬)
法例規定要買第三保, 就係為咗防止傷者無法從被告 (肇事司機) 中取得賠償, 所以先設立第三保.

講真,對腳同佢生活真係無可能用錢換返。加上佢靠對腳架添

引用:
原帖由 mklai4973 於 2019-1-11 09:55 AM 發表
兩司機估計已改變資產及破了產。
無所謂保險公司賠咗先, 之後點樣追車主已經唔關佢事。

幾多錢都補唔番

引用:
原帖由 JamesJamesLau 於 2019-1-11 09:44 AM 發表
其實佢都係慘既
但7年前車禍
誰是誰非
7年前既傷人車禍應該經過警方調查,及上庭判左, 事主可以用法庭判決來做申索理據

希望在人間

極大機會可以索償
對家保險九成傾和解

跟本接近贏硬
不過,如搵著個白痴律師
咁就……

唉,好慘。

香港d 人揸車咁急,電單車真係勁危險

最憎機車,嘈到拆天,抵撚死啊

交通意外,咪等第三者保險賠囉!
要司機賠千萬?情願選擇破產都唔會賠啦,硬膠膠!
若言可以索償,前年大埔巴士單車禍,肯定賠死個司機!

唔好彩!仲要行屯門公路
幾多人戰死屯門公路!

一千萬?包山王?咪引我笑啦 攀石運動員值幾錢?香港運動員值幾錢?你估你係球王丫?你包山王黎炸🤣🤣

所以大陸司機車到人,情願車多幾下車死人,最多倍幾萬,
而家唔死變千萬,
有眼睇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]