• 瀏覽: 3,969
  • 回覆: 59
+3
美國不會主動和國力第二,第三的國家開戰,但會從內分裂他們。看前蘇聯,和美國近代開戰的對手就知。中東各國都不是強國。所以中國要備戰以免戰。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 08:38 AM 發表

按照兵法,十則圍之,五則攻之,倍則分之,美國在亞州軍力最多只有中國的一倍(不包括核武),五倍是肯定沒有的,所以美國唯一的手段是搞分裂,如策劃顏色革命等,動用軍事進攻是完全不夠的,所以中國只要防止顏色革命,美國就沒有招數了。 ...
一倍點統計出嚟?
**11艘航母+10艘準航母 vs 3艘(一艘送嘅)
**13400隻戰機 vs 3200隻
**核潛艇14 vs 4
**常規54 vs 57
**艦艇96 vs 82
**核彈6800 vs 270枚

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-11 01:54 PM 發表

一倍點統計出嚟?
文盲唔識字呀,講緊亞洲區,你估全個美國搬嚟亞洲咩

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-11 02:00 PM 發表

你咁講會唔會覺得on居呀?美國在亞洲軍力?乜d飛機唔識飛架,乜d船唔識行架?1號戰機,潛艇,軍艦只可以用於中東,唔可以用於亞洲?咁你講晒啦,美國根本唔係亞洲,所以冇軍事力量

毛主席未死前都成日講, 老美只係一隻紙老虎.

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-11 02:18 PM 發表

你咁講會唔會覺得on居呀?美國在亞洲軍力?乜d飛機唔識飛架,乜d船唔識行架?1號戰機,潛艇,軍艦只可以用於中東,唔可以用於亞洲?咁你講晒啦,美國根本唔係亞洲,所以冇軍事力量 ...
你連字都唔睇就覆人,咪文盲兼戇居囉,人地咪有寫5倍囉

附件

94A1F793-1A5C-4557-86EA-45E7E7BA388E.png(152.21 KB)

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-11 02:00 PM 發表

秒殺

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-11 03:33 PM 發表

再次秒殺

引用:
原帖由 自行車專用 於 2019-1-11 03:33 PM 發表

標題黨係唔會睇內文架

引用:
原帖由 discuss-wing 於 2019-1-11 12:37 PM 發表
美國不會主動和國力第二,第三的國家開戰,但會從內分裂他們。看前蘇聯,和美國近代開戰的對手就知。中東各國都不是強國。所以中國要備戰以免戰。 ...
本人不懂軍事知識 但美國對大國如蘇聯則用分裂 中型國家如伊朗則封鎖 小國如阿富汗伊拉克則入侵 對大中小國家有對應策略 中國高端晶片入口自美國是硬傷 美國在保著美元在世界的位置

引用:
原帖由 carfan2005 於 2019-1-11 04:52 PM 發表

本人不懂軍事知識 但美國對大國如蘇聯則用分裂 中型國家如伊朗則封鎖 小國如阿富汗伊拉克則入侵 對大中小國家有對應策略 中國高端晶片入口自美國是硬傷 美國在保著美元在世界的位置 ...
咁點解 由侵侵親自出馬放生中興?
由佢死左咪好?

10億就買起佢?

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-11 13:54 發表

一倍點統計出嚟?
美國潛艇全部核動力架

去年海上閲兵曝光多兩艘 094 改、兩艘 093 改,主力核潛一共八艘

老解海航有 700 幾架飛機

雙方水面戰鬥艦唔止呢個量

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-1-11 08:32 AM 發表

有什麼戰爭不殘酷?  經濟戰 政治戰  那有不殘酷  只是死亡方法不同
對! 印第安人的被美國白人滅族,伊拉克、利比亞、敘利亞的被美國入侵,夠殘酷嗎? 韓戰、越戰,要不是奮力抵抗美國,下場還不是中東一樣?

戰爭是殘酷,不戰的下場更慘,放下武器求和是自殺。既然例子不勝枚舉,為什麼還會有國人主張向敵人乞和求饒? 族大有乞兒,中國十幾億人口,怎也會有些少漢奸賣國賊。

引用:

以為"艦艇"數目對比是96 vs 82,肯定是軍盲。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-1-11 06:41 AM 發表
美國有能力在亞洲區開發戰埸?  美國對外入侵來自航母  gps  取得制空制海權   相對於中國防守亞洲  是導彈及北斗系統   美國原意同多小 航母 試試北斗系統的準確性?  美國挑動印度出兵 藏南   準着北韓   挑釁中國統一戰   原因是什麼 ...
也不能低估

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]