• 瀏覽: 18,820
  • 回覆: 42
+38
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 09:28 AM 發表

當你去過印度,見過有一群人因為種性低係反對自己升職加薪,
你就明。
當你去過印度 當印度政府想做一啲你文嘅措施 如起高鐵疏通南北 但係啲民主力量全部出曬嚟 幾年都起唔到 咁你就會知道印度的民主 究竟係咪真民主 全體嘅利益不顧 只顧小眾的利益

你嘅準則就真係寬鬆啦 航母半徑的攻擊範圍 係1100公里 如果你覺得行冇喺呢個範圍內 經常來來回回都係冇侵略意圖 咁冇乜好講 只有強硬對付 你行你嘅我行我嘅 150年前 就係好似你咁講 歐美嘅戰艦經常響南海徘徊 結果周圍都係殖民地 如果咁嘅情況你認為冇問題 我認為真係要打過 唔可以畀佢放肆 既然立場有明確分別 冇乜好討論 手底見真章

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 11:24 AM 發表

問題在於法西斯主義的整體利益凌駕一切,係現今社會重可唔可以用而已,
民主都有極多嘅弊端 英國脫歐睇唔睇到 經常改變 國家跟民主嘅意見行 只有輸得好慘 印度係咁 香港都係 你走落街問下香港市民 政府派一萬蚊好唔好 政府大把錢 你跟佢走 屎都冇得食

引用:
原帖由 liberale 於 2019-1-15 11:37 AM 發表

政權獨大,缺乏三權分立、民主制度制衡,為所欲為,沒有機制阻止個人崇拜、文革重臨,到時喊都無謂。
杞人憂天嘅事 而家喺大數據年代 任何不平等嘅事 都唔容易封鎖 根本冇乜好驚 驚就只係驚中國做得越嚟越好

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:04 PM 發表

任何制度都有弊端,

大陸的制度的好處就係搵銀易,弊端就係視人命如草芥(豆腐渣、假疫苗.....)
人地的好處就係重視人命,弊端就係搵錢難,

你認為錢重要定人命重要,係睇價值觀。 ...
呢個唔係制度問題 偷工減料美國都有 起完條橋第二日冧咗 呢個係管理嘅問題 同制度無關 中國嘅制度係相當嚴謹 但係有人犯法從中取利 全世界都有 依法辦事就是

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:07 PM 發表

根海洋法,陸地領土兩百里內的海域,都係該國領土,
所以十三里內一定係美國領土,而且無領土爭議,
所以咁係百分百沒有灰色地帶的侵入人地領土。

同南海係完全兩件事。 ...
你睇唔睇到我嘅回覆 航母攻擊半徑1100公里 如果響南海內海外徘徊 基本上隨時可以攻擊任何國家 150年前 歐美戰艦就係向南海內海徘徊 周圍都係殖民地 你代表歐美當然唔想改變 但中國唔係同你咁講 唔係戰艦嘅點行都冇所謂 如果戰艦當然唔同講法 喺呢個立場上 我認為中國冇得退讓 立場唔同只有手底見真章 冇乜好討論

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:10 PM 發表

點解管理問題?
重咁多管理問題,咪就係不受制衡,可以官官相護的結果。
因為係發展中 好多嘢以前冇接觸過 一定要學習先會有進步 好似高鐵開頭起困難重重 而家任何難度都難唔到中國 學習完美制度都係 開頭一定吃苦頭 但係如果領導人完善改進 進步會好快

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:13 PM 發表

咪答左你囉!

美軍要真係主動攻擊(自衛反擊唔計)需要國會批准。
我都答咗你啦 呢樣嘢唔係美國話事 洗隻航母嚟南海 係對國家有威脅性 我理得你美國國會點諗 強硬態度 唔可以冇 而家嘅中國 已經唔係150年前嘅中國 唔會你肯南海中心 一話打就可以攻擊

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:24 PM 發表

由無豆腐渣工程,食物安全無大問題........變到豆腐渣處處、大陸人唔信大陸奶粉、疫苗.......

係那一門子的「學習」?
豆腐渣工程 呢幾年有冇 我都唔敢話冇 但係你話冇進步就冇人信 疫苗問題 中國都係依法辦事啦 有人犯法有乜辦法 大陸人食乜嘢奶粉 佢有選擇 若果冇人食 蒙牛嗰啲執咗笠喇 大陸居民有自由選擇 你又走嚟做標題 再講黑心食物 中國基本上非常嚴謹 佢更加唔介意用民間嘅力量 只要有人製造黑心食品 必定拉人封艇 民間嘅間屋你享網絡睇到 將個問題誇大啫 如果黑心食物真係你講得咁嚴重 人均壽命應該會降低 但係點解又會越嚟越長呢

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 01:53 PM 發表

又係果一句,有都唔會報出黎,
你可以指望姓共的媒體做乜?

賊過興兵....有乜用?
你係充滿偏見 大數據年代 五支都就嚟行呀 發生任何事唔係話唔報就唔到  民間嘅信息 好快全國都會知道 你講嘅要共產黨報道 根本就唔成立

引用:
原帖由 liberale 於 2019-1-15 01:10 PM 發表

「杞人憂天」只是拒絕完善制度的籍口。
缺乏制衡,政權獨大,為所欲為,已經出現。出動坦克輾人民,至今仍不受追究。報禁網禁,任意拉書商、律師、牧師,正在進行,無法無天。 ...
你係咪淨係睇蘋果 講實話嘅媒體你係唔會睇 坦克輾過人已經證實係假嘅 銅鑼灣書店店主被拉 已經證實咗係響大陸 其他律師牧師犯法 中國政府都有一定理據 你唔喜歡都冇辦法 但係就絕對唔係無法無天

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 04:44 PM 發表

不過, 中共事實上係承認左六四佢殺左最少百幾二百人,

至於理據, 中共行"民主集中制", 立法, 執法, 司法.......全部由中共控制,
即係好似功夫足球中, 謝老四所講的, 足協, 足總, 球證都係佢啲人,
立法係佢, 執法係佢, 司法係佢, 釋法都係佢...............
真係想"無理據"都難.

至於銅鑼灣書店, 我真係諗爆頭都唔明點解有香港人會取道泰 ...
又講返三十年前嘅64 軍隊都死咗幾十人 木須地真係出現過暴亂 全世界都會平亂 死咗200人左右 之前都同你講過 你反政府政府一定會打壓力 你搞暴亂政府一定會對付 呢啲結果可以預見 至於你學周星馳講嘅 球證 有冇認真研究過究竟係唔係事實 講過好多次你反政府當然有代價 全世界都一樣 斯諾登咪又係咁上下

l中共已經公佈咗64係一個暴亂 暴亂平亂當然會死人 軍隊都有死人 冇花冇假 中國絕對有調查六四 已經定性咗 你唔信係你嘅問題 呢樣冇得拗 你所講嘅人民係國家嘅老闆 已經講過好多次 我唔認為係國家嘅老闆 係國家嘅一份子之一 就正如中共大部分民意都係支持主席 咁即係冇任何問題 至於少部分不滿意嘅人 冇辦法 做任何事 都有人不滿意 唔能夠滿足任何人 都係意料中事 你可以繼續不滿 但係唔好犯法就得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]