• 瀏覽: 18,910
  • 回覆: 130
+38
引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:25 AM 發表

中國三反五反,咪就係民主咯
人民亂政呀
文化大革命咪係,人民既群體暴力咯。既然你講得出3反5反,文化大革命係災難,甘就唔好日日講群眾暴力,民主亂政啦。

泰國紅衫軍打黃衫軍,咪就係人民暴力干政咯

你估好似英國美國甘,選黎選去都係兩黨做show 互相做戲咩。 ...
所以制衡,咪包括制衡人民,所以人地講互相制衡。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:26 AM 發表

英女皇千秋萬世先係特權
英皇根本無權,何來特權?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:27 AM 發表

咁可靠人士呢,消息人士呢。
都無話中共留心打擊黑心食物。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:30 AM 發表

如果真係民主人民民主又點制呀。
你仲日日講文革,五十年前既中共咪就係日日講民主咯
文化大革命係咩呀? 咪就係人民批鬥人民咯
其實毛澤東可能講左套思想,然後人民領袖就借佢受人民愛護去攻擊敵人上位。
佔中哥陣咪有得你睇咯,校長都比人批鬥,送去醫院都比學生欄住呀! ...
所以我唔係講民主,而係講制衡各方。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:30 AM 發表

不要逃避,東拉西扯,龍門任搬。

舊年18年,全中國揾到幾多噸黑心食品,食死左幾多人。
咪答左:無人話中共留心打擊黑心食物。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 12:35 AM 發表

你成日講民主 話大陸嘅制度有問題 但係而家大陸大部分嘅人都覺得冇問題 其實所有國家都係 包括美國 佢要打別國 你成日用德國嚟做比喻 美國打伊拉克同樣係咁冇道理 亦都唔可以製衡佢 只不過強弱懸殊 佢打贏咗伊拉克 如果伊拉克有本事 有能力打返到美國本土 咁你又會話 美國嘅制度制衡唔到美國總統 ...
咁點解大陸人話無問題?

講到尾咪好似你咁.........因為有錢就唔駛制衡。

所以我無講民主一定正確,
因此我講制衡,民主都要制衡。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:38 AM 發表

制衡呀。

你地說的權力鬥爭,嗎係制衡囉
權鬥唔係制衡。

制衡應該係維護一啲價值觀,例如堅持人權。

權鬥未必係。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:38 AM 發表

英女皇無權? 咩叫權力呀?
人講你就信呀?
我cap圖你無睇呀?
軍隊議員上任要發誓效忠女皇
連醫院學校,甚至條航母都係叫伊莉沙伯女皇號
所謂首相都要定期去朝見女皇

你話女皇無權? 佢就去擦中共鞋,邀請習近平坐佢尊貴既馬車,兩邊豪華既衛兵海路,咪就係干涉政事,希望習近平投資英國咯。

成日比d利益集團,作了個君主立憲制就信到十足十。
呢d所謂政治term咪就係打掩護, ...
所以你對英國知其形而不知其實。

英皇係象徵國家(呢一個係佢地的習慣,佢地覺得國家係虛無縹緲的名詞),
英皇犯法唔駛畀人告,
但要下台,

蘊莎公爵當年無犯法,只係未符合聖公會規舉,都要遜位,
如果犯左法,就更加唔駛講,
遜位後唔係皇帝,就告得。

唔好忘記,英國皇帝曾經畀法院宣判有罪,放上斷頭台!

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:42 AM 發表

呢條CB仔係香討甘多年,仲日日講民主,信埋d 表面野
完全無成個級
2003年我有份上街倒董,依家先識醒佢係老好人。
10年前我學佢一樣以為英國既開明大方,到我成熟開始深入了解歷史,先發覺回歸前先係最獨裁, 對香港人最好,比最多民主自由就正正係中共。
真係自己都笑自己。 ...
你對英國根本半桶水,學乜人支持英國制度,
港督係民主政府委任,受人民監管。(香港人唔係選民係另一件事)

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 12:43 AM 發表

國家在進步中 人民當然會相信政府 全世界都係 至於你所講嘅要製衡 全世界嘅領導人都制行唔到 無論民主義共產 若果領導人係暴戾 都係制衡唔到 所以中國的模式反而比較穩陣 又年輕做到接近60歲先接管國家 反而民主個出嚟 選嗰時都唔知佢係乜嘢心態 ...
你以為制衡唔到。

正如英女皇,想惡都無得惡。
英國講民主,但民主都唔係大哂!
政府好大權力,但當今英國首相都頭痕緊,一樣惡唔出樣。

好似侵侵霸道到唔畀中東人入境,結果而家畀人挑戰到爆,
更加唔好講話搞文革呢啲「豐功偉績」。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:50 AM 發表

人地愛德華唔想做自己落台
咪又係傳位比皇室血統咯
有無你份可以做英皇呀

皇室千秋萬世呀,繼續撐啦你
都話你對英國制度半桶水。

你唔知道英國人一向視傳統如成文法咩?
唔好學大陸人咁好唔好!

蘊莎公爵點解會下台,就係佢知道佢違反傳統,唔下台,會畀人廢黜。

當時民意亦好清楚。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 12:55 AM 發表

美國派軍艦呢中國 行半個地球嚟打仗 咪又係特朗普一個話事 打唔打得成一件事 但絕對係可以因為一個人 以令到呢場仗呀打得成 英國首相夠話派戰艦呢中國啦 你去製衡佢啦 內閣有冇出過聲呀 英軍過嚟死路一條㗎喎 ...
美國總統名為三軍統帥,
但出兵需經國會批准。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:55 AM 發表

受個屁人民監督
獨裁統治連法律都寫 Crown 呀

香港做越南難民營,香港人連反對既資格都無
你只係殖民奴隸
警察都係皇家香港警察
回歸前女皇疏於政務, 做成大量等候英女皇發落既死囚。
點解女皇無實權又可以干涉司法獨立架?

好心你開下心眼啦
比d英國人迷到你 暈陀陀啦你

仲有呀,女皇黎香港,鳴炮廿一響架
你有無甘既特權呀 ...
都講英皇係象徵國家(呢一個係佢地的習慣,佢地覺得國家係虛無縹緲的名詞),
越南難民營係經立法會通過。

如果你覺得英治時代無民主係慘,點解你又可以繼續接受無民主。

人唔需要進步?

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:57 AM 發表

愛德華只係唔鐘意做皇帝
無人迫到佢落台既
邊條法律可以叫佢落台呀,你搵黎睇啦
你可以咁幻想,
但歷史已經寫明點解蘊莎公爵一定要下台,
因為法律雖寫無得告英皇,
但傳統上,英皇係唔可以犯法,
犯法就無得做英皇。

呢啲就係人地的精彩之處。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 12:59 AM 發表

學你嗰套 總統身邊嘅人 未必係忠臣 至於經過要國會 中國做大決定都要經過政治常委啦 而家戰艦仲喺南海邊呀 仲走嚟島嶼12海裡搞搞震 唔係想打仗行半個地球嚟做乜 ...
唔好再講笑啦!

常委/人大咪又係由中共壟斷,
而黨員又係要受黨指揮,
黨就受黨總書記領導。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]