• 瀏覽: 18,873
  • 回覆: 130
+38
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-13 01:21 AM 發表

為什麼要制衡呢?李首富沒人制衡他的公司也經營的很好,中共沒有制衡沒有把中國經營好嗎?

三反、五反,文革等你認為不是好事,你算老幾呀,你有資格評判治國好壞嗎?你不過是路邊一個吹口哨的路人甲而已。 ...
李首富的公司,發展已經停滯不前。

三反五反,大躍進,文革......中共都承認係錯誤。
只係無機制去防止再犯。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-13 11:30 AM 發表

你反駁唔到我 即係我講嘅係事實 你就毫無事實根據 我話對習近平係有製肘 你話冇 仲話習近平身邊嘅人 全部都只會聽習近平講 若果做到呢一點 全世界嘅領導人都唔會有製衡 亦都唔可能 除非好似毛澤東咁 不愛爸爸不愛媽媽 只愛國家 但係事實根本就唔可能 再講你嘅心態 屋企有把刀 你好驚屋企人用刀斬你 成日胡思亂想 但事實上我屋企人係正常人 如你因為胡思亂想 已經變成一個唔正常嘅人 ...
所以人地的制衡,唔係靠統治者身邊的人,
美國都唔係。

重有,反駁唔到你,唔代表你講的係事實,
痴人說夢,係無人反駁到你,
正如你話美國總統侵侵係個人妖,我都反駁唔到你,
同樣地,有人「習憲宗近平皇帝」係人妖,你都反駁唔到佢,因為你基本上無乜機會攞到醫學證據去反駁,

但你講野,要先有一定根據,
而我講的,係發生過。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-14 11:26 PM 發表

【停滯不前】極都仲係首富。

咁你又想佢點繼續發展呢?
你又想佢壟斷更多行業嗎?
由大陸,香港,台灣首富,去到唔知第幾了。

佢衝出香港,所以繼續發展唔一定會造成更多壟斷。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-13 02:34 AM 發表

中共無官不貪嗎又係你幻想出來。

不過,我又唔介意你貪播,貪完手指罅漏出黎既,都仲起到二萬五千公里高鐵,N條跨省高速公路,大量水電網路等等大型基建。

好過中華民國,起條機埸捷運起廿年。 ...
你同時要唔介意豆腐渣工程,地震之下首先倒塌的係學校,死最多學生,
(人地外國,地震係去學校廣場避難。)
假疫苗、假奶粉........乜都假。

到最後,你要問自己,你每日搭高鐵次數多,定食飯次數多,
高鐵緊要,定自己仔女緊要。

一切視乎價值觀,人命重要,定錢重要。

引用:
原帖由 keke009 於 2019-1-13 11:29 AM 發表

而家中國國力蒸蒸日上, 如日方中, 你打擊佢, 阻佢強大, 你先你廢話.
好多朝代都曾經強盛過,但就因為無制衡,
最後都係以血流成河收場。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-14 11:42 PM 發表

你反駁唔到我 都係因為我講嘅係事實 至於你唔喜歡呢個制度 同樣我唔可以改變你 如果我哋嘅討論 係你反駁唔到我 咁已經可以 因為呢度係公眾討論區 係人人都可以睇到嘅 至於你話特朗普係人妖 多唔多人認同一睇就知 如果講啲咁無厘頭嘅嘢 咁就唔係討論啦 ...
如果引用你之前講的「再講你嘅心態 屋企有把刀 你好驚屋企人用刀斬你 成日胡思亂想 但事實上我屋企人係正常人 如你因為胡思亂想 已經變成一個唔正常嘅人」

問題在於你屋企人真係斬過你(文革、反右、大躍進),
重要係夾埋一齊黎斬你,
你果一套「屋企人唔會斬你」及「身邊的人會制衡」論據,已經完全唔成立。

都未有根據的論點,根本唔係事實,人地點駛反駁你?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-14 11:48 PM 發表

又係呢招 —— 少數當全部,一枝枯枝當整棵樹。
少數當全部?
大家只係見到鳩官已經將賺錢的產業,例如電訊.....已經切成塊黎分。

至於鳩鐵,無錯,部分路段賺錢(中共講的),但整體就.........中共無講係賺錢。
點解只講部分而唔講整體?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-14 11:52 PM 發表

就當係,
身為屋企人,唔係隔離佢排斥佢,係接納包容,俾時間佢康復。
我無排斥任何人,只係有啲措施防止斬人事件再次發生,
害己害人。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-14 11:56 PM 發表

高鐵重點係安全,快捷,便民,賺錢係次要。

你聽過路通財通的。
咁結果咪輪到你........少數當全部,有兩塊葉當整棵樹

建設點解唔係起少兩條鳩鐵,唔好借貸畀人搞一帶一路,
而係用錢去取締豆腐渣工程,
令地震之下首先倒塌的唔係學校,唔會死最多學生,
(學到人地外國,地震係去學校廣場避難。)
無假疫苗、無假奶粉........乜都真。

仍然到最後,你要問自己,你每日搭高鐵次數多,定食飯次數多,
高鐵緊要,定自己仔女緊要。

一切視乎價值觀,人命重要,定錢重要。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:02 AM 發表

如果一個人,三十年來都冇再斬人,你都認為佢未康復,我都無話可說。
你又搞錯一樣野!

如果正常人都係會斬你又點睇?

權、錢、女人都係正常人都爭取,而且重係不惜一切去爭取,
正如「薄仔」為權力,殺人都好平常。
「習憲宗近平皇帝」最近先為權力去扳倒太子,又修改憲法,
令佢同袁世凱一樣,差一步就係皇帝。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:06 AM 發表

食飯緊要。

咁一年全國搜到幾多噸黑心食品呀,又有幾多人食物中毒死亡呀。
幫你講埋,唔係即死,長期病患那嗎,事實卻是越來越健康,越來越長壽。 ...
都要有命先食到飯架!
而且問題就係而家無啖安樂茶飯。

搜唔到 = 無?
黑心疫苗?

大陸人平均壽命大約71歲,比越南僅高0.2歲。

台灣發展好差好差.........不過壽命比大陸長10年。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:10 AM 發表

嗎問你幾多囉。

唔好又玩新聞封鎖,冰山一角呢招啦。
你自己講咋!
不過你可以否定新聞封鎖嗎?

大陸的沙塵暴,真係少左?

幾多歲都好,都係僅高於越0.2歲。

大陸,其實就算在滿清亂世,壽命一直都高於世界平均,
因為有非洲呢啲地方墊底。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:17 AM 發表

依家乜時代,人人有手機,人人上到網,仲有咁多知情人士,內部人士,可靠人士,消息人士,真的做到新聞封鎖咩。

北韓金仔郁左條毛,都即係全世界知道啦。 ...
大陸要翻牆架!

大陸防翻牆技術.........發展得好快添!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 12:18 AM 發表

冇錯呀 不過我都成日講係五六十年前嘅事囉 用而家嘅準則佢制行五六十年前嘅事 咁就唔使進步啦 我而家嗰個例子你聽啦 台灣獨立習近平話唔打台灣 相信習近平都要落台 而毛澤東係唔係唔使 呢個係權力嘅分別囉 只不過係你唔接受呢一套 咁冇得講㗎喎 個人有個人見解 我唔會勉強你㗎 ...
你講到呢度重未睇到你自己個問題?

大陸而家的制度都係靠統治者個人品質,
基本上同帝制時代一樣。
就係無進步,

我地無預知能力,唔會知道任何一個統治者,
會唔會再次為權力再一次不擇手段。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 12:22 AM 發表

咁即係全世界都知啦。

答呀。
舊年一共揾到幾多噸黑心食品呀。
中共無報話佢有搵。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]