• 瀏覽: 18,905
  • 回覆: 130
+38
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 07:23 AM 發表

制衡你個屁呀?

希特拉是民選上台的,他帶領德國發動戰爭是選民應該承擔的責任,活該戰敗。

毛澤東是建國的原創者,自己同黨團隊管治國家是天經地義的事,三反五反,大躍進、文革等等是治國手段,比起美國南北戰爭,屠殺過千萬印地安人是小兒科的事件,文革是好事清除了舊各派勢力,另外你算什麼?你有何權力評價治國的好壞?笑死我了。

中共現在是原創團隊治理國家,歐美實行經理人(民選),我看就 ...
你東拉西扯咁去發我爛咋係無用。

而且我唔明點解你會咁仇恨大陸人,不斷咁侮辱大陸人。

首先,民選就唔代表唔需要制衡,
正如老闆請你(即係「選」你入佢公司,唔通就唔駛睇住你做野。)

既然你知道德國要為無制衡好希特拉,而結果要惡果負責,
點解你重要大陸人咁愚蠢、咁昂九去學?

而家已經係21世界,點解要求大陸繼續停以「武力解決一切」係野蠻年代?

唔通係你眼中,大陸人就係愚蠢、昂九、野蠻未開化?

有人會制衡?

以下幾件事,夠刮到你嘴歪!

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計。

希特拉發動二次大戰,死傷以千萬計!

說好了的制衡去左邊?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 10:06 PM 發表

你那點水平也只夠騙小孩子的,希特拉是民選上台的,他也不是獨裁者,他手下一大批軍事專家,他不是閉門獨自決定發動戰爭的,他手下的將領過份樂觀了,高估了自己的軍隊,低估了敵手而已。

希特拉與老布殊、小布殊一樣是民選的野心家,發動侵略戰爭的本質是一樣的,區別是希特拉戰敗了,布殊及小布殊戰勝了,民選更容易產生侵略者,打外國選民快樂的看戲,不會有什麼反對的。

中共自己建國,自 ...
呵呵呵!
你竟然侮辱完大陸人重侮辱埋中共?!

中共唔係在人民支持下打倒反動政府而上台,原來佢只係好似古代帝王咁打個天下出黎?
所以要好似古代帝王咁要「坐天下」?

至於希特拉果一段,我真係唔明白你想表達乜?因為同制衡完全九唔搭八。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 10:29 PM 發表

說你無知,你真是幼稚,戰爭和人民沒有半毛的關系,難道漢族人民會支持蒙古人統治?會支持滿族人統治?

人家軍隊打敗你就統治你276年中國,國共內戰支持老蔣的人民一點都不比中共少,但是戰場是比軍事才能的地方,跟背後的支持沒有一點關系,全伊拉克人民都反對美軍侵略,有用嗎?好笑! ...
你愈講好似就愈自打嘴巴。

而家大陸的蒙古人、藏族、........唔係正接受緊以漢族為首的政府統治。

唔通你又想再侮辱一次中國人?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 10:18 PM 發表

美國參加韓戰、越戰,侵略伊拉克、阿富汗,屠殺平民幾百萬,說好的選票制衡呢?殺外國人就是可以的,那希特拉殺的也是外國人呀(猶太人不被認為是德國人),笑死我了,至於中國的政治運動,其用意你看不到,另外有些過激是民間運動的特點,沒有什麼錯不錯的。 ...
制衡的目的,係制止領導人做壞事,

先講韓戰,起因係大陸聯同北韓侵略朝鮮半島,
(係聯合國開會定性左架!)
而阿富汗就係因包庇恐怖分子,
而打伊拉克更加係受伊拉克人歡迎,

以上都係好事,人民只會支持,又點會制衡?

至於越戰,咪正正就係因為人民反戰令美國要退出囉!

難道你想講三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計。希特拉發動二次大戰,死傷以千萬計!
都係好事?

引用:
原帖由 keke009 於 2019-1-12 12:14 PM 發表

好心啦, 仲係毛澤東時代咩, 老古董.
以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 12:32 AM 發表

其實你係咪冇嘢講啫 講真而家嘅共產黨 你成日講番五六十年前做錯事嘅共產黨 淨係諗住五六十年前嘅嘢你已經非常失敗 即係你都認同 最近呢二三十年嘅共產黨做得非常好 既然做得非常好 做乜要用制度呢制衡佢 就只會更相信佢 畀多啲權力佢 做得咁好 ...
以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

因為你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以「做得好」就唔需要制衡。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講!

引用:
原帖由 god 於 2019-1-12 08:21 PM 發表

你肯定無你所講嘅人為因素,中華人民共和國就無飢荒?無其他事發生???天真!
起碼少左一個重要原因。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-12 08:10 PM 發表

嗎就係【民主】呢套【防盜系統】失效,未能防止俾賊爆格囉。
咁點解仲要用呢套系統呢?

不如直接D啦,
你地想說冇野制衡到【習帝】那嗎,
根本完全不是事實。 ...
講就有!
光睇無限期連任同「太子下馬」呢兩件事,
令佢同當年袁世凱一樣,差一步就係皇帝.......

已經對可以對你講什麼「有措施」打響亮的一巴。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 08:56 PM 發表

你嘅諗法做乜嘢都做唔成 當領導人要發展嘅時候 任何嘅開端都會惹起爭議 若果好似你講咁多製肘 做乜都做唔成 你嘅心態適合庸官當道 乜都唔使做乜都唔使改 因為唔會有爭議 因為一旦有爭議嘅時候 其他人就會用制肘你嘅方法令到你寸步難行 令到你一時無色 ...
我唔知你點解咁仇視大陸人,認為大陸人係蠢材,如果發展係好事都重會去制肘佢。

又或者你認為大陸人命唔值錢,所以好似「毛太祖澤東皇帝」搞三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計,都唔係問題。

一切就係以錢出發。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-12 09:23 PM 發表

差一步。
即係唔係皇帝啦。
差一步?
即係點既一步呢?
可以是差之毫厘,
謬之千里架。

我夠可以話川普差一步就做左皇帝啦
問題在於你的確已經無制度可以阻止佢稱帝。

至於侵侵,連出個法令唔畀中東人入境,都會受到司法挑戰,有此制衡,同大陸完全兩件事。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-12 09:54 PM 發表

兩樣同樣重要,唔通見到個小孩揸,你又會坐嗎?

近年反而係【民主】車廠的迫力屢次出現問題播。
似乎你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!
而且價值觀完全扭曲,

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」/「車輛研發得到良好成績」=唔會出事,,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以你就認為「做得好」就唔需要制衡。

重有,你的價值觀係視錢重要過人命,完全扭曲,
因為人地要剎車,係講緊保命,
而你所謂「迫力屢次出現問題」,到最後咪又係講經濟,即係錢!
人講保命而你就因為可以會阻住搵錢,你價值觀係百分百扭曲。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 11:14 PM 發表

其實我都唔知你個腦諗乜 無時無刻都係文化大革命 成日話習近平要稱帝 要掣肘佢 皇帝同領導人嘅分別你究竟識唔識 習近平要搵接班人 並唔係習近平一個人說了算 呢個係好重要嘅分別 另外習近平嘅決定 係要同自己嘅智囊商量好曬 先至可以決定 並唔係一個人說了算 再講民間對中央嘅反應 中央亦非常留意 只要覺得正確嘅必定會去改進 並非在深宮裏嘅皇帝 最後一點 若果習近平要做毛澤東嘅嘢 今時今日根本做唔到  ...
唔該唔好再自欺欺人啦!

我亦已經答左你光睇無限期連任同「太子下馬」呢兩件事,
令佢同當年袁世凱一樣,差一步就係皇帝.......

已經對可以對你講什麼「有措施」打響亮的一巴。

當年「毛太祖澤東皇帝」都唔係一個做哂壞事,都有人為佢「出謀獻策」架!
唔好以為佢身邊啲人,一定會係制衡佢,更多情況下會係同佢狼狽為奸,謀取個人利益架!
你又入左一個誤區,就係以為「領導人身邊的人」=「愛國良臣」。

領導人身邊的人當然可以係愛國良臣,但缺乏制衡機制的情況之下,
愛國良臣的結果隨時只會係好似「鄧太宗小平皇帝」的師傅 - 劉少奇,畀「毛太祖澤東皇帝」夾生鬥死。

記住,當年劉少奇係國家主席,而「毛太祖澤東皇帝」係黨主席,
而「習憲宗近平皇帝」而家唔止係黨總書記(即係黨主席),重兼任左國家主席。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 11:55 PM 發表

你完全反駁唔到我講嘅例子 只係用太子下馬 全世界下馬嘅例子咁多 特朗普做唔到兩年 都唔知幾多人下馬 至於可以連任 根本就冇乜大不了 未有適合人選 而自己有能力 打埋同美國呢一場仗先退任 我認為絕對正確 係較負責任 至於你所講嘅稱帝 我當你係神經失常 因為我已經講咗領導人同皇帝嘅分別 而且你嘅比喻完全冇事實根據 權力亦都同毛澤東當時有好大嘅距離 如果唔係杞人憂天 就係神經失常 ...
我根本唔需要反駁你,因為無人需要對你的幻想,對你的一廂情願去反駁。
美國係以制度去制衡總統,總統身邊的人係幫助美國總統施政,主要唔係去做你一廂情願、幻想出黎的制衡。
所以下唔下馬係無大問題。

但中共就唔同,最少⋯⋯⋯⋯⋯「習憲宗近平皇帝」身邊的人,就係唯一你可以講到的制衡,
但事實就話左呢一個你幻想出黎的制衡根本唔存在。

而且入左一個誤區,就係以為「領導人身邊的人」=「愛國良臣」。
以為「領導人身邊的人」會為人民生,為人民死,為人民肝腦塗地,鞠躬盡瘁⋯⋯⋯
但事實已經證明畀你睇,光係貪污腐化,中共上層基本上已經去到無官不貪的地步。
重會幻想、一廂情願呢啲人會為你制衡,根本就係痴人說夢。

領導人身邊的人當然可以係愛國良臣,但缺乏制衡機制的情況之下,
愛國良臣的結果隨時只會係好似「鄧太宗小平皇帝」的師傅 - 劉少奇,畀「毛太祖澤東皇帝」夾生鬥死。
當年「毛太祖澤東皇帝」都唔係一個做哂壞事,都有人為佢「出謀獻策」架!
唔好以為佢身邊啲人,一定會係制衡佢,更多情況下會係同佢狼狽為奸,謀取個人利益架!

記住,當年劉少奇係國家主席,而「毛太祖澤東皇帝」係黨主席,
而「習憲宗近平皇帝」而家唔止係黨總書記(即係黨主席),重兼任左國家主席。

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-1-13 11:46 AM 發表

中國五千年歷史可以話比你知,西方民主系唔合適中國.中央集權系可以在中國產生輝煌朝代,中央權弱系國破家亡的開始.五代十國,就算三國時代也是,在孫中山先生的民國也是,軍閥之禍的歷史在百年前 ...
應該講唔係民主唔合中國,而係獨裁唔這適合任何一個國家,
因為獨裁下,無權力和平移交的機制,
一定要靠武力,
所以最終都會天下大亂。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]