• 瀏覽: 18,913
  • 回覆: 130
+38
引用:
原帖由 fb666 於 2019-1-30 09:22 AM 發表

吾,對你支持?你表錯情了吧!
國家要發展,基礎建設非常重要!
錢講到尾?有啲國家就係!
大陸發展黎發展去.........咪又只係講經濟發展,

但三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計的........係人命!

錢重要定人命重要........似乎就要睇你的價值觀。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-30 09:38 AM 發表

你繼續撐落去啦
女皇千秋萬世架

撐埋下面條新聞,揭發英女皇積極參與,及影響立法事務啦.
人地有少部份英國人開始清醒,女皇既權力,你d殖民地女皇棄子仲日日垂淚懷念女皇恩浩蕩,哈哈哈
Queen and Prince Charles using power of veto over new laws, Whitehall documents
reveal

There has ...
你兩個post 我一齊答啦!

首先,根據1701年王位繼承法,全部王位繼承人都要國會批准,
而且唔止一個國會,係所有自治領(如加拿大、澳洲)同意。

之後你果啲嘢,似乎你係度死撐緊!

你猛講千秋萬世有乜用?人地用行動證明你錯!

一個溫莎公爵先例,溫莎公爵係犯法,
只係違反聖公會規舉,已經要退位,
重有乜千秋萬世?

你之後重要人講係就係?
連實例都無?

而且,你之前由「掌權」縮到而家只係「有影響力」?
唔好再引人笑啦!

你剛才咪舉左實例囉!
英國85年通過法律(有女皇玉壐通過架)制裁南非,
女皇86年先話反對喎!

即係女皇根本無權,國會通過的法案,
無論佢支唔支持,佢都唔可以否決!

而家重死撐佢有影響力?點有影響力?有權講野就叫有影響力?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-30 08:19 PM 發表

或者我都唔清楚。

係英國根本唔應該有皇室呀。

至於繼承法有乜用,查理斯唔得,嗎威廉,哈理囉,嗎又係自己人,嗎又係皇室永績。
君主立憲,從來為民主思想所接受。

英國國會係從來可以選擇行共和。

都係果一句,連事例都畀唔出,只係得個講字,

而我,係有哂實例支持,

一個溫莎公爵先例,溫莎公爵係犯法,
只係違反聖公會規舉,已經要退位,

你亦舉左實例!
英國85年通過法律(有女皇玉壐通過架)制裁南非,
女皇86年先話反對喎!

即係女皇根本無權,國會通過的法案,
無論佢支唔支持,佢都唔可以否決!

而且、你之前由「掌權」縮到而家只係「有影響力」?
唔好再引人笑啦

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-30 08:36 PM 發表

溫莎退左又如何,
嗎又係唯內自己人承繼。
問題在於決定權在國會手!
國會可以選擇唔畀任何人繼承,變成共和。

而且只係無實權的「產品代言人」,完全的橡皮圖章,
用邊個都唔係問題,
同樣地,如果大陸國家主席/黨總書記都係橡皮圖章,我都唔介意佢世襲。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-30 09:46 PM 發表

乜你認為國會真的會唔比任何人承繼咩,咪玩啦。
習總又真係橡皮圖章播,唔通你會認為二千幾位人大聽哂習總一人話事掛。
退一萬步說,英國納稅人點解要天價養個產品代言人呢,仲要世世代代永續呢。 ...
但決定權仍然係國會嘛!

你要講習總係橡皮圖章?你歪曲左橡皮圖章的意思。
橡皮圖章係指唔掌實權,
而唔係講控制唔到全部人。

不如你自己試下出街同人講,睇吓啲人會唔會話你傻。

根據中共規章,中共黨員必須(記住:係必須)遵從上級黨員指示,
即係黨中央,
而黨中央由習總話事。
所以習總掌有實權,唔係橡皮圖章。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-30 11:58 PM 發表

英女皇絕對可以唔跟國會。
推翻國會決定。
反而習總冇能力推翻人大決定。

另:咁果D投反對票的人大,
係唔係拉哂去坐監定槍斃姐。
邊個同你講英女皇可以唔跟國會?
1985年英國制裁南非,女皇反對,但都要通過法案。

英皇300年無否決過議會議案。

而人大.......根據大陸憲法,
係要跟隨中共「領導」,
中共要跟隨黨中央,而習總就領導黨中央。

事實上,大陸自立國以來,人大從未否決過中共控制的政府所提議案,
人大先係橡皮圖章。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-31 12:41 AM 發表

你咁講即係一定零票反對啦,
但事實上,係有反對票的,
咁投反對票D人,
有冇被遂出黨,定拉去坐監,定槍斃姐。
咁好少會「一致通過」通常都90%以上贊成通過,
整色整水點綴一下總會做,
唔會做到好似北韓,
總之就是所提議案通過機會係100%。

人大係正式橡皮圖章!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-31 01:13 AM 發表

有十個巴仙違反你說的黨紀/憲法播。
人大有二千多人,包括56族架。
習總有咁把砲,可以一人說了就是咩。
暫時人大75%以上係黨員,點都有啲非黨員出黎「點綴」下。

而且請唔好再歪曲橡皮圖章意思啦!
橡皮圖章唔係講緊所有議案100%係一致通過,
而係講緊唔會否決議案。

正如英女皇當年反對制裁南非,但都要批准通過,
英皇300年來從未否決過議案,所以係橡皮圖章。

同樣地人大亦係習總的橡皮圖章。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-31 01:25 AM 發表

25巴仙都叫【點綴】
而且,冇人唔俾你加入共產黨播
咁當然,港毒L例外啦。
25%的確係「極少數」。

而且你考慮埋:
4000萬黨員佔75%以上
13億幾佔25%以下,

人大就的確係中共的橡皮圖章。

點解一定要加入中共?加入中共唔代表你可以有個人意志,
亦唔可能人大橡皮圖章的問題,因為中共黨員就要跟中共中央指示投票。

所以唔加入中共,就會係無可奈何的人大少數,
加入中共,就會要係聽中共指示,
所以加唔加入中共,都改變唔到人大係橡皮圖章,
實權操縱在習總一人之手的問題。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-31 01:35 AM 發表

冇乜問題,
美帝的民主共和兩黨黨員都是人民中的少數。
成日叫人番大陸去認識今日大陸,
但又有幾何去認識外國,

美國兩黨係選民的選擇,選民永遠有權選第三黨,
正如英國自由黨,曾經係同保守黨輪流執政的兩黨,
但被選民摒棄,選民選擇第三黨(工黨),
英國自由黨變成微不足道的小黨。

人地係有權選兩黨、三黨、四黨.....的情況決定係兩黨,
但大陸係根本無得選擇下做橡皮圖章,
完全兩件事!

情況就好似你包左條大陸二奶,你有權吊佢,但你決定唔吊佢,
同你根本無權吊一條女,係兩件事。

好了,夜了,都係去訓,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]