• 瀏覽: 18,929
  • 回覆: 130
+38
引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-1-11 12:04 AM 發表

呢嗰推理,任何國家,政黨皆適用!
事實係喎!

否則人地國家點會每隔幾年就會有一次可以造成政黨輪替的選舉,

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:14 AM 發表
呢個世界做評論 只有做得好嘅國家 同埋做得唔好嘅國家 人民過得好 同過得唔好 以中國做評論 日子比以前好太多 為什麼要轉變 轉變極有可能比現在過得差 到時後悔就遲呀 ...
所以就要連「變」的權力都無?

人地係做得好可以keep,做得唔好就可以變。

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
乜重有得再差啲咩?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:24 AM 發表

點會冇變嘅權力 不過呢個權力唔係所有人都有 而係一啲能力高嘅人先有 若果能力低嘅人擁有權力 就會好似英國脫歐咁 一時嘅民意係脫歐 一時嘅民意係不脫歐 點做到死 ...
權力若只屬於一小撮人,咪即係特權囉!

咁同古代皇權有乜分別?
邊個開國君主唔係有能力的人?
你又點去否定歷代君主唔係有能力的人?

對於英國,脫歐係民之所願,點脫先係問題。
正如有癌症,你會想醫,但醫治方法你未必一定同意,
若果個醫生只係畀兩粒止痛藥畀你就叫醫左,你都未必同意!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:31 AM 發表

任何國家 權力都係屬於一小撮人 沒有例外 古時同現時都係一樣 分別嘅只有做得好同唔好
問題在於做得唔好時,有無能力去阻止。

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計,唔通係做得好好?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:37 AM 發表

其實你都冇乜嘢講 只能夠講返五六十年前嘅事 習近平已經講咗係一個錯誤 以前嘅錯誤已經冇辦法彌補 只有盡量改善 亦都做到 冇乜其他嘢攻擊 就只能攞五六十年前嘅事返嚟講 否則已經無言以對啦 ...
以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:43 AM 發表

以史為鑑 已經承認咗錯誤 而家國勢蒸蒸日上 為什麼改變 睇唔出仲會發生五六十年前嘅事
滿清康雍乾年代,你估有無人會預計中國人日後會衰得咁慘?

居安思危,經一事要長一智,唔好繼續弱智。

你咁叻預計,不如預期下次金多寶重實際!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:53 AM 發表

就係要居安思危 先唔好學埋曬啲民主制度 中國14億人口 瞓十個派別 每個省都有一億幾千萬 一定亂過亂世佳人 中國而家嘅制度 已經慢慢超過西方社會 你叫而家改變 呢個係居心不良 ...
自打嘴巴!

乜有大陸人係唔想生活得好咩?

而且....中國最強大的時間,都係行緊帝制,
你又唔擁護帝制?

引用:
原帖由 至愛老輝 於 2019-1-11 12:52 AM 發表

你而家講緊200幾年嘅事,英美意法200年前預知嘅就唔會俾希特拉出世,咁就無二戰,世界和平啦!

200年呀,20年都估唔到啦!
咁佢又可以預計大陸唔會再發生
死傷以百萬計的慘事?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:10 AM 發表

全世界都想生活過得好 就係而家過得好 為什麼改變 你講帝制嘅時候過得好 只係睇歷史 何況現在已經針對帝制最失敗原因 係一定要傳位畀兒子 而家係搵一個有能力嘅人接班 成功機會大大提高 仲有乜嘢因素要改變 只有想唔好嘅人先會諗住改變 ...
你重問而家過得好,為什麼改變?
居安思危係點解?
重話自己有居安思危?又自打嘴巴!

叻的人就唔會搞到大陸一團糟?

「毛太祖澤東皇帝」搞三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計,
唔通佢係一隻蠢豬?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:18 AM 發表

呢個都好好玩 同我過招都好多次 好過嗰啲淨係識得鬧 完全唔同你講論點幾好啲
以前錯誤無得改,但應該有措施去預防錯誤再次發生。

我之前都講左:
正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

你而家講西方點唔好,咪正正就係見人地裝門鎖導致出入唔方便,所以就唔裝門鎖。

最後,唔該唔好再將啲無關係的事夾硬扯上關係好不好?
正如有本事的人治國,唔代表大家就會生活得好,
大陸有「毛太祖澤東皇帝」,西方有希特拉,佢地都唔係蠢豬!
想要由有能力的人帶領,第一件事就係要有足夠的制衡,
否則為害隨時更大!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:27 AM 發表

中國當然有措施啦 就算習近平 如何做錯事 一樣有機會落台 例如 台灣宣告獨立 習近平如果唔打台灣的話 一樣有機會落台 表面上習近平一個人決定 實際上係一群人嘅權力 準備西方社會好 你唔代表我 我又唔代表你 一事無成 ...
講就有!
光睇無限期連任同「太子下馬」呢兩件事,
令佢同當年袁世凱一樣,差一步就係皇帝.......

已經對可以對你講什麼「有措施」打響亮的一巴。

而且你講什麼「.....表面上習近平一個人決定 實際上一群人嘅權力......」
唔通果一群人又可以代表「習憲宗近平皇帝」做決定而「習憲宗近平皇帝」又可以代表果一群人做決定?
同西方的分別,只係人數少!

希特拉納粹黨帶領德國,初期夠好,的確令德國復興,但之後點?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:35 AM 發表

都未有適當接班人 自己嘅能力未衰退 咁做對國家係好事 始終對手係美國 唔能夠做咗一半 搵個冇能力決定嘅人嚟咗 至於太子下馬 你唔係咁天真呀 全世界都有權力鬥爭 人民只能夠睇佢做得好唔好 係唔可以參與其中 咁簡單嘅嘢你都攞嚟講 西方邊度冇權力鬥爭 ...
之前咪講左:

唔該唔好再將啲無關係的事夾硬扯上關係好不好?
正如有本事的人治國,唔代表大家就會生活得好,
大陸有「毛太祖澤東皇帝」,西方有希特拉,佢地都唔係蠢豬!
想要由有能力的人帶領,第一件事就係要有足夠的制衡,
否則為害隨時更大!

而且你係為生活好,定鬥贏美國?
兩者無關係架喎!
而且隨時係魚與熊掌不可兼得。
蘇聯曾經係一段時間內鬥贏美國,結果生活差到爆,
加拿大完全無鬥贏美國,但生活唔錯!

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-1-11 01:38 AM 發表

你咩就係賊囉!日防夜防,家賊難防!吃中華民族奶,長大了幫外人傷害養你的國人!豬狗都不如!講咩都係吠!
要求防賊,就係幫外人?

那一門子的邏輯?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 01:45 AM 發表

講嚟講去你根本入唔到題 成日就話要制衡 我都同你講只有做得好唔好 做得好嘢為乜要製衡佢 做得唔好嘅 好似台灣獨立唔打佢咁  都有機會落台 係你自己諗佢做乜都得啫 習近平通話傳位畀佢個女都得咩 你唔好咁天真啦 ...
因為你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以「做得好」就唔需要制衡。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 08:37 AM 發表

任何領導做嘢 都唔係一個人話事 特朗普同習近平都一樣 只不過係你認為習近平一個人就話曬事 唔通習近平俾個女做領導人都可以咩 實際上都唔得 唔好將習近平講到好似皇帝咁 分別都仲好大 佢而家做得好 信任當然會多 佢嘅決定人民係會信佢 唔通要每一個決定都要問過人民先做到領導 你啲咁嘅解釋 係你以為習近平係一個皇帝咁嘅權力 自己鑽牛角尖而成嘅 ...
你又將啲無關係的事混為一談,
幾多人話事,同有沒有制衡機制,係無關係。

唔需要接受制衡的權力,現今社會已經難以為人所接受。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]