• 瀏覽: 18,868
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:22 AM 發表

你三個post 我一齊答。

溫莎公爵下台前係曾經提過方案令佢可以既娶辛普森夫,又保持皇位,
即係辛普森夫人無王后之名及子嗣不得繼位,
但方案不獲人民同意。

唔該唔好再幻想英皇可以犯法,
更加唔好用大陸果一套有權就可以用盡的心態去評價英國人.........

所以英女皇會自願罰款,因為佢知道唔可以告佢的條文根本等同唔存在,
隨時令佢有如台灣陳水「騙」。

一個代言人有錢,難道有犯法,
難道一 ...
咁只能證明英女皇是一位自願交罰款的賢君,並不是法例要佢交罰款。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:33 AM 發表

咁只能證明英女皇是一位自願交罰款的賢君,並不是法例要佢交罰款。
有溫莎公爵的先例,你重可以講英皇真係可以唔守法,
溫莎公爵無犯法,只係犯左聖公會規舉,
已經要下台,
如果有犯法,更加唔駛講,一下台就唔係英皇,告得。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:31 AM 發表

強奴壓主,係中國發生左無數次,
例如明朝魏忠賢之流。

但唔會改變人民先係國家的主人,先係國家的老闆,
政府係人民的伙計,要為人民服務。

被強奴所壓唔係大件事,甘心為奴唔知自己才是主人先係問題。 ...
但英國人民就要為英女皇服務

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:40 AM 發表

但英國人民就要為英女皇服務
點服務?
皇室活動全部有人工收,需皇室用度開支,都係要人民批准,
人地批准用代言人名義搞活動歡慶一下,
難道都叫為皇室服務?

同大陸人無權管中共政府點用錢係兩件事。
中共政府話收幾多稅,人民都無權管,呢啲先係人民為中共服務。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:35 AM 發表

有溫莎公爵的先例,你重可以講英皇真係可以唔守法,
溫莎公爵無犯法,只係犯左聖公會規舉,
已經要下台,
如果有犯法,更加唔駛講,一下台就唔係英皇,告得。 ...
根本無法例規管英皇,當然不會【犯】啦。

又點解絕絕絕大部份英國人,用法例規管,絕絕絕小部份英國人,卻用聖公會去規管呢?呢D嗎係【特】權囉。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:31 AM 發表

強奴壓主,係中國發生左無數次,
例如明朝魏忠賢之流。

但唔會改變人民先係國家的主人,先係國家的老闆,
政府係人民的伙計,要為人民服務。

被強奴所壓唔係大件事,甘心為奴唔知自己才是主人先係問題。 ...
咁就唔該檢討下反對派點解咁廢咁無能啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:45 AM 發表

點服務?
皇室活動全部有人工收,需皇室用度開支,都係要人民批准,
人地批准用代言人名義搞活動歡慶一下,
難道都叫為皇室服務?

同大陸人無權管中共政府點用錢係兩件事。
中共政府話收幾多稅,人民都無權管,呢啲先係人民為中共服務。 ...
咁點解要指定呢位【代言人】,人民點解冇權選擇【代言人】呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:49 AM 發表

根本無法例規管英皇,當然不會【犯】啦。

又點解絕絕絕大部份英國人,用法例規管,絕絕絕小部份英國人,卻用聖公會去規管呢?呢D嗎係【特】權囉。 ...
所以咪話你瞭解英國制度,
英國制度係視傳統等同成文法,
而條文只係講唔可以告英皇,
但英皇犯任何法律,甚至唔係犯法,只違反一啲規舉,就隨時要下台。

法律有無豁免已下台的君主呢?答案係無。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-1-15 08:49 AM 發表

咁就唔該檢討下反對派點解咁廢咁無能啦
大陸人一向奴性重,視自己為奴才,
民之所向,無辦法。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:14 AM 發表

少數唔一定錯,但無論多數人定少數人,你都要防止佢犯錯,
而防止犯錯方錯的方式,應該以人民利益為依歸,
唔需要人民付出鮮血/生命。
你真是有病怎麼防止呢?有一永遠正確的先知神靈嗎?人民不會錯嗎?

試錯是人類前進的必然過程,就象科學發明創造一樣,就象愛迪生的名言,我從不犯錯,所有的失敗都是成功前必須的程序,沒有一次就成功的方法。

中共治國69年,也是試錯的過程,西方的民主制也是非常邪惡的錯誤,只是他們自己不自知吧了,你也是不明的白民主制的錯誤,那不過是你智商低而已。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:51 AM 發表

咁點解要指定呢位【代言人】,人民點解冇權選擇【代言人】呢?
邊個講無?
根據193x通過的西敏法案,要國會(包括英國及英聯邦)通過,
新英皇先可以登基。

最多講英皇係終身制,但人地喜歡委任一個無實權的代言人,
此代言人不單無權,駛錢要國家批准,
重要唔可以犯大錯,
有乜問題呢?

有此制衡,真係想唔係賢君都唔得,
同中共完全唔同。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-15 08:56 AM 發表

你真是有病怎麼防止呢?有一永遠正確的先知神靈嗎?人民不會錯嗎?

試錯是人類前進的必然過程,就象科學發明創造一樣,就象愛迪生的名言,我從不犯錯,所有的失敗都是成功前必須的程序,沒有一次就成功的方法。

中共治國69年,也是試錯的過程,西方的民主制也是非常邪惡的錯誤,只是他們自己不自知吧了,你也是不明的白民主制的錯誤,那不過是你智商低而已。 ...
所以咪要制衡,試錯都要一個譜,
文革反右大躍進死亡以百萬計,
明知都要錯到底,唔通大陸人真係賤啲?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:52 AM 發表

大陸人一向奴性重,視自己為奴才,
民之所向,無辦法。
你不是奴隸嗎?你不過是洋人的精神奴隸,洋人放個屁,你都認為是香的。

你不要跟我說馬克思也是洋人,中共早就拋棄共產主義了。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:52 AM 發表

所以咪話你瞭解英國制度,
英國制度係視傳統等同成文法,
而條文只係講唔可以告英皇,
但英皇犯任何法律,甚至唔係犯法,只違反一啲規舉,就隨時要下台。

法律有無豁免已下台的君主呢?答案係無。 ...
當你啱啦。
下台又如何。
嗎又係俾佢仔,孫繼任,
嗎又係永續皇室。

套用返中國,
即係推倒康熙下台,
不過,繼任既係雍正。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 08:58 AM 發表

所以咪要制衡,試錯都要一個譜,
文革反右大躍進死亡以百萬計,
明知都要錯到底,唔通大陸人真係賤啲?
問題是人民去選,或者你上台會錯的更離譜,你解釋一下為什麼印度落後現在的中國吧?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]