• 瀏覽: 18,919
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:53 AM 發表

都話你對英國制度半桶水。

你唔知道英國人一向視傳統如成文法咩?
唔好學大陸人咁好唔好!

蘊莎公爵點解會下台,就係佢知道佢違反傳統,唔下台,會畀人廢黜。 ...
愛德華只係唔鐘意做皇帝
無人迫到佢落台既
邊條法律可以叫佢落台呀,你搵黎睇啦

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:55 AM 發表

受個屁人民監督
獨裁統治連法律都寫 Crown 呀

香港做越南難民營,香港人連反對既資格都無
你只係殖民奴隸
警察都係皇家香港警察
回歸前女皇疏於政務, 做成大量等候英女皇發落既死囚。
點解女皇無實權又可以干涉司法獨立架?

好心你開下心眼啦
比d英國人迷到你 暈陀陀啦你

仲有呀,女皇黎香港,鳴炮廿一響架
你有無甘既特權呀 ...
都講英皇係象徵國家(呢一個係佢地的習慣,佢地覺得國家係虛無縹緲的名詞),
越南難民營係經立法會通過。

如果你覺得英治時代無民主係慘,點解你又可以繼續接受無民主。

人唔需要進步?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:56 AM 發表

美國總統名為三軍統帥,
但出兵需經國會批准。
學你嗰套 總統身邊嘅人 未必係忠臣 至於經過要國會 中國做大決定都要經過政治常委啦 而家戰艦仲喺南海邊呀 仲走嚟島嶼12海裡搞搞震 唔係想打仗行半個地球嚟做乜

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 12:57 AM 發表

愛德華只係唔鐘意做皇帝
無人迫到佢落台既
邊條法律可以叫佢落台呀,你搵黎睇啦
你可以咁幻想,
但歷史已經寫明點解蘊莎公爵一定要下台,
因為法律雖寫無得告英皇,
但傳統上,英皇係唔可以犯法,
犯法就無得做英皇。

呢啲就係人地的精彩之處。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:59 AM 發表

都講英皇係象徵國家(呢一個係佢地的習慣,佢地覺得國家係虛無縹緲的名詞),

人唔需要進步? ...
中共比香港人選特首
唔似香港甘起間醫院要叫威爾斯親王
伊莉沙伯, 瑪嘉烈
馬路叫英皇道

大陸連一條街叫習近平路都無播
回歸前無新聞自由(毒果1995先有),回歸後日日鬧政府

明明就係進步到離晒譜,你不嬲都扮睇唔到播

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 12:59 AM 發表

學你嗰套 總統身邊嘅人 未必係忠臣 至於經過要國會 中國做大決定都要經過政治常委啦 而家戰艦仲喺南海邊呀 仲走嚟島嶼12海裡搞搞震 唔係想打仗行半個地球嚟做乜 ...
唔好再講笑啦!

常委/人大咪又係由中共壟斷,
而黨員又係要受黨指揮,
黨就受黨總書記領導。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 01:02 AM 發表

中共比香港人選特首
唔似香港甘起間醫院要叫威爾斯親王
伊莉沙伯, 瑪嘉烈
馬路叫英皇道

大陸連一條街叫習近平路都無播
回歸前無新聞自由(毒果1995先有),回歸後日日鬧政府

明明就係進步到離晒譜,你不嬲都扮睇唔到播 ...
人地傳統喜歡用人命命名街道,
但大陸就唔可以,因為大陸無制衡,怕形成個人崇拜。

東方當年日日鬧政府。

至於中共所謂的選特首,重搞笑,結果都係中共欽點,
哂錢做場戲。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 12:59 AM 發表

人唔需要進步? ...
我叫你答我,女皇無實權點解有等候女皇發落
女皇無實權,仲咩死出白金漢宮走出黎擦習近平鞋去干涉政務
仲咩女皇無實權,可以唔告得佢而只係希望佢自願乖乖遜位。
你全部都係搵野黎迷惑自己,呃自己。

愛德華就唔鐘意做皇帝,不愛江山愛美人,但英女皇戀棧權位,到依家8,90歲人都唔肯遜位播
依然霸住皇帝個位

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 01:03 AM 發表

唔好再講笑啦!

常委/人大咪又係由中共壟斷,
而黨員又係要受黨指揮,
黨就受黨總書記領導。
咁而家戰艦就喺南海 國會有冇通過呀 唔好美國佬講乜你都信呀 中國唔係有實力 打咗喇 仲等國會通過 你話人大壟斷 我就話因為佢做得好 所以先可以壟斷 做得唔好就唔可以 就係咁簡單

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 01:01 AM 發表

你可以咁幻想,
但歷史已經寫明點解蘊莎公爵一定要下台,
因為法律雖寫無得告英皇,
但傳統上,英皇係唔可以犯法,
犯法就無得做英皇。

呢啲就係人地的精彩之處。 ...
即係無講過野, 有一日死唔落台你就吹佢唔漲
皇室依然係千秋萬世

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 01:06 AM 發表

我叫你答我,女皇無實權點解有等候女皇發落
女皇無實權,仲咩死出白金漢宮走出黎擦習近平鞋去干涉政務
仲咩女皇無實權,可以唔告得佢而只係希望佢自願乖乖遜位。
你全部都係搵野黎迷惑自己,呃自己。

愛德華就唔鐘意做皇帝,不愛江山愛美人,但英女皇戀棧權位,到依家8,90歲人都唔肯遜位播
依然霸住皇帝個位 ...
所以作決定的,都唔係英女皇,
例如等英女皇發落即係終身監禁,因為女皇唔會發落(佢無權)

女皇係國家的象徵,即係等同產品代言人,有鬼權咩?

蘊莎公爵點解要二選一?咪就係因為佢受到制衡。
你估「習憲宗近平皇帝」犯錯駛唔駛下台?老毛都未駛下台啦!

引用:

人唔需要進步? ...
係嘛
英治時候既立法會係委任,要發誓效忠女皇架!
仲有小小一個香港點解會做起難民營呀? 咪就係英國主子為左擦美國大哥鞋,要香港硬食咯

即係女皇要香港做難民營,港督只有執行。
港督係立法會主席 ,隨時可以炒左議員
自己睇下啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-15 01:06 AM 發表

咁而家戰艦就喺南海 國會有冇通過呀 唔好美國佬講乜你都信呀 中國唔係有實力 打咗喇 仲等國會通過 你話人大壟斷 我就話因為佢做得好 所以先可以壟斷 做得唔好就唔可以 就係咁簡單 ...
南海係公共海域(最少國會都係咁認為),
所以係美國國會眼中亦無問題。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-1-15 01:10 AM 發表

係嘛
英治時候既立法會係委任,要發誓效忠女皇架!
仲有小小一個香港點解會做起難民營呀? 咪就係英國主子為左擦美國大哥鞋,要香港硬食咯

即係女皇要香港做難民營,港督只有執行。
港督係立法會主席 ,隨時可以炒左議員
自己睇下啦 ...
都講英皇係象徵國家(呢一個係佢地的習慣,佢地覺得國家係虛無縹緲的名詞),如果女皇唔可以犯法甚至犯錯都唔得,
有乜問題?

香港點解要食南亞「難民」,都係因為大陸簽署難民公約。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-15 01:05 AM 發表

人地傳統喜歡用人命命名街道,
但大陸就唔可以,因為大陸無制衡,怕形成個人崇拜。

東方當年日日鬧政府。

至於中共所謂的選特首,重搞笑,結果都係中共欽點,
哂錢做場戲。 ...
你睇你?
你估我答你,係以為可以說服你咩
我順手借你d委理, 去講比年輕人聽,真正回歸前先係威權獨裁咋

哈哈哈
郵票係女皇
銀紙係女皇頭
國歌叫做天佑我皇
航母叫伊莉沙伯女皇號

居然唔係搞個人崇拜
我睡覺啦
你比d年輕人見到晒英國人既獨裁,女皇千秋萬世既特權
Cu tmr

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]