• 瀏覽: 18,898
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-13 12:54 AM 發表

我根本唔需要反駁你,因為無人需要對你的幻想,對你的一廂情願去反駁。
美國係以制度去制衡總統,總統身邊的人係幫助美國總統施政,主要唔係去做你一廂情願、幻想出黎的制衡。
所以下唔下馬係無大問題。

但中共就唔同,最少⋯⋯⋯⋯⋯「習憲宗近平皇帝」身邊的人,就係唯一你可以講到的制衡,
但事實就話左呢一個你幻想出黎的制衡根本唔存在。

而且入左一個誤區,就係以為「領導人身邊的人」=「愛國良臣」。
以為「領 ...
為什麼要制衡呢?李首富沒人制衡他的公司也經營的很好,中共沒有制衡沒有把中國經營好嗎?

三反、五反,文革等你認為不是好事,你算老幾呀,你有資格評判治國好壞嗎?你不過是路邊一個吹口哨的路人甲而已。

全世界都認為中共把中國領導的很好,因為人們看的是事實,而不是制度,有民主的印度明顯不如中國,這就夠了,還扯什麼意識形態,簡直是笑話。

地球上任何一個社會 都必須要有女人同男人

但就唔一定需要有你 同 黃絲。

結論係,你可以消失, 黃絲都可以消失,並冇乜野大不了。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-13 12:03 AM 發表
小孩子開車不一定有問題,冇break就一定有問題。
依家係民主牌汽車迫力接連出現問題呀。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-13 12:54 AM 發表

我根本唔需要反駁你,因為無人需要對你的幻想,對你的一廂情願去反駁。
美國係以制度去制衡總統,總統身邊的人係幫助美國總統施政,主要唔係去做你一廂情願、幻想出黎的制衡。

但中共就唔同,最少⋯⋯⋯⋯⋯「習憲宗近平皇帝」身邊的人,就係唯一你可以講到的制衡,

而且入左一個誤區,就係以為「領導人身邊的人」=「愛國良臣」。
以為「領 ...
中共無官不貪嗎又係你幻想出來。

不過,我又唔介意你貪播,貪完手指罅漏出黎既,都仲起到二萬五千公里高鐵,N條跨省高速公路,大量水電網路等等大型基建。

好過中華民國,起條機埸捷運起廿年。

狗吠人真係唔會明

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:29 AM 發表

權力若只屬於一小撮人,咪即係特權囉!

咁同古代皇權有乜分別?
邊個開國君主唔係有能力的人?
你又點去否定歷代君主唔係有能力的人?

對於英國,脫歐係民之所願,點脫先係問題。
正如有癌症,你會想醫,但醫治方法你未必一定同意,
若果個醫生只係畀兩粒止痛藥畀你就叫醫左,你都未必同意! ...
侵侵成日運用特權

最緊要冇樓豬這類癈人

民主制度,兩黨輪替,每4-5年就一個領導人,導致好的政策唔能夠長退實行去完成,呢個係死因!

你講我嘅係幻想 實際你講嗰啲 先至係幻想 反駁唔到我因為你冇理據 亦都講出大部分事實 講到尾你都係講習近平稱帝 冇人可以阻止佢 事實上係有 不過你唔接受 等於喺屋企 你老婆同個仔隨時可以攞到斬你 咁你做好多嘢呢製找佢哋 但事實上佢哋係正常人 唔會做啲咁嘅嘢 你就成日講要居安思危 咁咪變咗你係一個唔正常嘅人囉

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-12 07:57 PM 發表

以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。
而家中國國力蒸蒸日上, 如日方中, 你打擊佢, 阻佢強大, 你先你廢話.

引用:

以為「領 ...
你反駁唔到我 即係我講嘅係事實 你就毫無事實根據 我話對習近平係有製肘 你話冇 仲話習近平身邊嘅人 全部都只會聽習近平講 若果做到呢一點 全世界嘅領導人都唔會有製衡 亦都唔可能 除非好似毛澤東咁 不愛爸爸不愛媽媽 只愛國家 但係事實根本就唔可能 再講你嘅心態 屋企有把刀 你好驚屋企人用刀斬你 成日胡思亂想 但事實上我屋企人係正常人 如你因為胡思亂想 已經變成一個唔正常嘅人

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表
地球上任何一個社會 都必須要有年輕人同納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人。

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
更加唔需要民主黨,公民黨,社民聯黨,獨立黨,青症黨,共和黨,產除盡這類黨,共產應該會瓦解啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:33 AM 發表

問題在於做得唔好時,有無能力去阻止。

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計,唔通係做得好好? ...
中國五千年歷史可以話比你知,西方民主系唔合適中國.中央集權系可以在中國產生輝煌朝代,中央權弱系國破家亡的開始.五代十國,就算三國時代也是,在孫中山先生的民國也是,軍閥之禍的歷史在百年前

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]