• 瀏覽: 18,918
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表
地球上任何一個社會 都必須要有年輕人同納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人。

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
係,共產黨唔一定需要,但漢奸一定唔可以存在

又自 high

香港年輕人,大部分都吾系納稅人,就算有,都系丁咁多,吾夠整支街燈

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:53 AM 發表

因為你入左一個誤區!將啲無關係的事夾硬扯上關係!

你錯誤地將「做得好」=「聖主賢君」,
而「聖主賢君」就唔需要制衡,
所以「做得好」就唔需要制衡。

因此我不停攞希特拉、「毛太祖澤東皇帝」......出黎講,希望提醒你。

佢地統治早期絕對稱得上「做得好」.......你睇德國可以發動二次大戰,
早期重可以勢如破竹,就知佢對德國復興真係做得好好!

但就係缺乏制衡,結果唔駛我講! ...
任何領導做嘢 都唔係一個人話事 特朗普同習近平都一樣 只不過係你認為習近平一個人就話曬事 唔通習近平俾個女做領導人都可以咩 實際上都唔得 唔好將習近平講到好似皇帝咁 分別都仲好大 佢而家做得好 信任當然會多 佢嘅決定人民係會信佢 唔通要每一個決定都要問過人民先做到領導 你啲咁嘅解釋 係你以為習近平係一個皇帝咁嘅權力 自己鑽牛角尖而成嘅

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
成L日話中國無言論自由
成L日話中國監控香港
好懷疑點解你可以9up咁耐

引用:

低水平打手

引用:

你對這世界之多不滿,你大可一死了之。

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-1-11 06:39 AM 發表

儒家的大同就是共產主義!
儒家大同是萬國來朝

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 08:37 AM 發表

任何領導做嘢 都唔係一個人話事 特朗普同習近平都一樣 只不過係你認為習近平一個人就話曬事 唔通習近平俾個女做領導人都可以咩 實際上都唔得 唔好將習近平講到好似皇帝咁 分別都仲好大 佢而家做得好 信任當然會多 佢嘅決定人民係會信佢 唔通要每一個決定都要問過人民先做到領導 你啲咁嘅解釋 係你以為習近平係一個皇帝咁嘅權力 自己鑽牛角尖而成嘅 ...
你又將啲無關係的事混為一談,
幾多人話事,同有沒有制衡機制,係無關係。

唔需要接受制衡的權力,現今社會已經難以為人所接受。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 07:23 AM 發表

制衡你個屁呀?

希特拉是民選上台的,他帶領德國發動戰爭是選民應該承擔的責任,活該戰敗。

毛澤東是建國的原創者,自己同黨團隊管治國家是天經地義的事,三反五反,大躍進、文革等等是治國手段,比起美國南北戰爭,屠殺過千萬印地安人是小兒科的事件,文革是好事清除了舊各派勢力,另外你算什麼?你有何權力評價治國的好壞?笑死我了。

中共現在是原創團隊治理國家,歐美實行經理人(民選),我看就 ...
你東拉西扯咁去發我爛咋係無用。

而且我唔明點解你會咁仇恨大陸人,不斷咁侮辱大陸人。

首先,民選就唔代表唔需要制衡,
正如老闆請你(即係「選」你入佢公司,唔通就唔駛睇住你做野。)

既然你知道德國要為無制衡好希特拉,而結果要惡果負責,
點解你重要大陸人咁愚蠢、咁昂九去學?

而家已經係21世界,點解要求大陸繼續停以「武力解決一切」係野蠻年代?

唔通係你眼中,大陸人就係愚蠢、昂九、野蠻未開化?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:29 PM 發表

你又將啲無關係的事混為一談,
幾多人話事,同有沒有制衡機制,係無關係。

唔需要接受制衡的權力,現今社會已經難以為人所接受。
點樣制衡領導人 點先為之領導 就係佢講嘅嘢你要跟隨去做 相信佢嘅做法 喺你嘅心態 只係諗住有乜方法制衡領導人 其實方法好多 只要領導有出錯 基本上 其他人嘅領導都會制衡佢 你嘅思維基本上有問題 相當日同你討論行政長官 你就話冇能力嘅應該要退位讓賢 有能力嘅 又話對領導人武制衡 其實你想點 無政府主義者最啱你

有人會制衡?

以下幾件事,夠刮到你嘴歪!

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計。

希特拉發動二次大戰,死傷以千萬計!

說好了的制衡去左邊?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:47 PM 發表

你東拉西扯咁去發我爛咋係無用。

而且我唔明點解你會咁仇恨大陸人,不斷咁侮辱大陸人。

首先,民選就唔代表唔需要制衡,
正如老闆請你(即係「選」你入佢公司,唔通就唔駛睇住你做野。)

既然你知道德國要為無制衡好希特拉,而結果要惡果負責,
點解你重要大陸人咁愚蠢、咁昂九去學?

而家已經係21世界,點解要求大陸繼續停以「武力解決一切」係野蠻年代?

唔通係你眼中,大陸人就係愚蠢、昂九、野蠻未開化? ...
你那點水平也只夠騙小孩子的,希特拉是民選上台的,他也不是獨裁者,他手下一大批軍事專家,他不是閉門獨自決定發動戰爭的,他手下的將領過份樂觀了,高估了自己的軍隊,低估了敵手而已。

希特拉與老布殊、小布殊一樣是民選的野心家,發動侵略戰爭的本質是一樣的,區別是希特拉戰敗了,布殊及小布殊戰勝了,民選更容易產生侵略者,打外國選民快樂的看戲,不會有什麼反對的。

中共自己建國,自己管理,有什麼問題?只要國家發展強盛了,沒有被外國侵略了,就是好政黨,不玩全民普選那種胡鬧的遊戲,非常正確,至於你覺得中共治國不好,有什麼用?你人微言輕不過是自己吹口哨吧,哈哈!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]