• 瀏覽: 18,894
  • 回覆: 385
+38
引用:
原帖由 HomelessPheonix 於 2019-1-11 23:14 發表
點解依家香討日日甘多呢D無聊廢帖架
發冷工同D自僱人仕走狗又多

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 09:59 PM 發表
有人會制衡?

以下幾件事,夠刮到你嘴歪!

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
死傷以百萬計。

希特拉發動二次大戰,死傷以千萬計!

說好了的制衡去左邊? ...
其實你係咪冇嘢講啫 講真而家嘅共產黨 你成日講番五六十年前做錯事嘅共產黨 淨係諗住五六十年前嘅嘢你已經非常失敗 即係你都認同 最近呢二三十年嘅共產黨做得非常好 既然做得非常好 做乜要用制度呢制衡佢 就只會更相信佢 畀多啲權力佢 做得咁好

恢復帝制

引用:
原帖由 普陀山 於 2019-1-11 10:18 AM 發表

儒家大同是萬國來朝
你讀吓大同與小康先啦, 文言架, 唔知你有無咁嘅程度呢!

呢個世界沒有最好的主義,民主又好,共產又好,暫時來說,強國共產黨做算做得幾好,人民生活幾十年有大改善,交通運輸愈來愈好,興建高鐵起碼受德惠的都係市民,科技,軍事,太空探索,基建做得唔差!暫時無須有大改變!

仲有班冇生產力的廢坑

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:21 AM 發表

所以就要連「變」的權力都無?

人地係做得好可以keep,做得唔好就可以變。

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
乜重有得再差啲咩? ...
今天是全球第二大經濟體

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:29 AM 發表

權力若只屬於一小撮人,咪即係特權囉!

咁同古代皇權有乜分別?
邊個開國君主唔係有能力的人?
你又點去否定歷代君主唔係有能力的人?

對於英國,脫歐係民之所願,點脫先係問題。
正如有癌症,你會想醫,但醫治方法你未必一定同意,
若果個醫生只係畀兩粒止痛藥畀你就叫醫左,你都未必同意! ...
特朗普都有特權

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:46 AM 發表

滿清康雍乾年代,你估有無人會預計中國人日後會衰得咁慘?

居安思危,經一事要長一智,唔好繼續弱智。

你咁叻預計,不如預期下次金多寶重實際! ...
民主美國 就快破產

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:21 AM 發表

所以就要連「變」的權力都無?

人地係做得好可以keep,做得唔好就可以變。

乜重有得再差啲咩? ...
好心啦, 仲係毛澤東時代咩, 老古董.

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-1-12 08:42 AM 發表

你讀吓大同與小康先啦, 文言架, 唔知你有無咁嘅程度呢!
同一個失敗的廣告有分別嗎?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表
地球上任何一個社會 都必須要有年輕人同納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人。

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
有你呢類收錢就可以"聞主"人士真好

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 12:32 AM 發表

其實你係咪冇嘢講啫 講真而家嘅共產黨 你成日講番五六十年前做錯事嘅共產黨 淨係諗住五六十年前嘅嘢你已經非常失敗 即係你都認同 最近呢二三十年嘅共產黨做得非常好 既然做得非常好 做乜要用制度呢制衡佢 就只會更相信佢 畀多啲權力佢 做得咁好 ...
果位聞主人士在共產黨做錯事時精蟲都未係

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-11 10:29 PM 發表

說你無知,你真是幼稚,戰爭和人民沒有半毛的關系,難道漢族人民會支持蒙古人統治?會支持滿族人統治?

人家軍隊打敗你就統治你276年中國,國共內戰支持老蔣的人民一點都不比中共少,但是戰場是比軍事才能的地方,跟背後的支持沒有一點關系,全伊拉克人民都反對美軍侵略,有用嗎?好笑! ...
你愈講好似就愈自打嘴巴。

而家大陸的蒙古人、藏族、........唔係正接受緊以漢族為首的政府統治。

唔通你又想再侮辱一次中國人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]