• 瀏覽: 18,822
  • 回覆: 385
+38
不怕做不到,只怕想不到

基因只決定你來自什麽人,不決定你成爲什麽人
引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-10 11:47 PM 發表
地球上任何一個社會 都必須要有年輕人同納稅人

但就唔一定需要有共產黨 同 中華人民共和國人。

結論係,共產黨可以倒臺, 中華人民共和國人可以消失,並冇乜野大不了。 ...
呢嗰推理,任何國家,政黨皆適用!

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-1-11 12:04 AM 發表

事實係喎!

否則人地國家點會每隔幾年就會有一次可以造成政黨輪替的選舉,

呢個世界做評論 只有做得好嘅國家 同埋做得唔好嘅國家 人民過得好 同過得唔好 以中國做評論 日子比以前好太多 為什麼要轉變 轉變極有可能比現在過得差 到時後悔就遲呀

洋奴賤畜可有可無,天生奴隸格奉西必奶

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:14 AM 發表
呢個世界做評論 只有做得好嘅國家 同埋做得唔好嘅國家 人民過得好 同過得唔好 以中國做評論 日子比以前好太多 為什麼要轉變 轉變極有可能比現在過得差 到時後悔就遲呀 ...
所以就要連「變」的權力都無?

人地係做得好可以keep,做得唔好就可以變。

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
乜重有得再差啲咩?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:21 AM 發表

所以就要連「變」的權力都無?

人地係做得好可以keep,做得唔好就可以變。

三反五反、反右、大躍進失敗造成大飢荒、再黎一劑文革,大武鬥中國人打中國人,
乜重有得再差啲咩? ...
點會冇變嘅權力 不過呢個權力唔係所有人都有 而係一啲能力高嘅人先有 若果能力低嘅人擁有權力 就會好似英國脫歐咁 一時嘅民意係脫歐 一時嘅民意係不脫歐 點做到死

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:24 AM 發表

點會冇變嘅權力 不過呢個權力唔係所有人都有 而係一啲能力高嘅人先有 若果能力低嘅人擁有權力 就會好似英國脫歐咁 一時嘅民意係脫歐 一時嘅民意係不脫歐 點做到死 ...
權力若只屬於一小撮人,咪即係特權囉!

咁同古代皇權有乜分別?
邊個開國君主唔係有能力的人?
你又點去否定歷代君主唔係有能力的人?

對於英國,脫歐係民之所願,點脫先係問題。
正如有癌症,你會想醫,但醫治方法你未必一定同意,
若果個醫生只係畀兩粒止痛藥畀你就叫醫左,你都未必同意!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:29 AM 發表

權力若只屬於一小撮人,咪即係特權囉!

咁同古代皇權有乜分別?
邊個開國君主唔係有能力的人?
你又點去否定歷代君主唔係有能力的人?
任何國家 權力都係屬於一小撮人 沒有例外 古時同現時都係一樣 分別嘅只有做得好同唔好

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-1-11 12:04 AM 發表

任何納稅人和年輕人也合用

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:31 AM 發表

任何國家 權力都係屬於一小撮人 沒有例外 古時同現時都係一樣 分別嘅只有做得好同唔好
問題在於做得唔好時,有無能力去阻止。

死傷以百萬計,唔通係做得好好?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:33 AM 發表

問題在於做得唔好時,有無能力去阻止。

死傷以百萬計,唔通係做得好好? ...
其實你都冇乜嘢講 只能夠講返五六十年前嘅事 習近平已經講咗係一個錯誤 以前嘅錯誤已經冇辦法彌補 只有盡量改善 亦都做到 冇乜其他嘢攻擊 就只能攞五六十年前嘅事返嚟講 否則已經無言以對啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:37 AM 發表

其實你都冇乜嘢講 只能夠講返五六十年前嘅事 習近平已經講咗係一個錯誤 以前嘅錯誤已經冇辦法彌補 只有盡量改善 亦都做到 冇乜其他嘢攻擊 就只能攞五六十年前嘅事返嚟講 否則已經無言以對啦 ...
以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 12:40 AM 發表

以史為鑒,可知興替。

正如你畀賊爆過格,都會要求自己加強防盜,
點會因為間屋執番好,就只講唔鎖門就可以方便屋企人出入呢啲廢話。
以史為鑑 已經承認咗錯誤 而家國勢蒸蒸日上 為什麼改變 睇唔出仲會發生五六十年前嘅事

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-11 12:43 AM 發表

以史為鑑 已經承認咗錯誤 而家國勢蒸蒸日上 為什麼改變 睇唔出仲會發生五六十年前嘅事
滿清康雍乾年代,你估有無人會預計中國人日後會衰得咁慘?

居安思危,經一事要長一智,唔好繼續弱智。

你咁叻預計,不如預期下次金多寶重實際!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]