引用:
原帖由 win9876432 於 2019-1-10 09:15 PM 發表
近日,華為宣佈率先完成中國5G技術研發試驗第三階段5G核心網安全技術測試,意味著中國5G網絡發展進入到新的階段。同時,華為全球5G合同達到26個、並且與數十個合作夥伴展開5G測試。於此同時,美國運營商AT&T 5G試商用速率僅為195Mbps。

在全球合作夥伴中,華為與日本第一大運營商NTT Docomo的5G測試成果最為顯著,速率達到4.52Gbps,相比AT&T 5G網絡約195Mbps快了 ...
依篇文我喏喏先有興趣研究,點知啲內文睇到一半,已經睇到好撚有問題,search返結果,基本又係得啲大陸媒體開動國家機器不停轉載😂

1. 典型嘅雙重標準計法,兩者測試場景唔同,篇文已經寫到明,但居然冇人覺得有問題,都算!
2. 華為用乜頻率,唔提!人哋用乜波段,冇講!
3. 華為基地台距離test point幾遠?唔知!人地基站距離測試點又幾遠?冇提!
4. 測試方法係定點定係移動測試?有冇障礙物?件障礙物係乜物料?有幾厚?幾大?隔咗幾多陣?你話呢?

基本成篇文都係低端科普文,得用嚟打飛機嘅價值,同之前話中國壟斷5G專利嘅報道手法一Q樣。

如果閣下唔服嘅話,我仲有名聲好得多嘅世界性專業科技網站engadget嘅報道添,剩係睇網速,日本三菱電機嘅5G快過華為8倍左右喇,呵?人哋仲要係喺汽車流動測試喎!真不愧係先進軍用雷達生產商嚟!連波束成形技術,改良之後用喺5G度都俾佢諗到添!
https://cn.engadget.com/2018/11/ ... tsubishi-5g-in-car/

附件

0879B883-E92D-4A78-A32C-E44056AAD724.jpeg(147.45 KB)

被引用(5)
多謝CHing資料, 日本既5G科技實在係太勁喇.

http://www.microwavejournal.com/ ... istance-link-for-5g
你要嘅測試環境
距離1.2公里
三菱嗰個係用向火車沿線上,距離100米
兩者冇衝突
而且三菱係50個華為嘅主要供應商之一
兩個係作夥伴關係
咪信真係全界同華為作對先得架
呢個世界係講商業講錢架

附件

SkyTree-link.png(295.21 KB)

引又唔敢引埋最後一句...

然而,Softbank 和本田也有類似合作車內 5G 測試,去年兩家公司就在北海道進行針對智慧型汽車的連網技術,所以這似乎並非唯一選擇。另外,日本各家電訊商其實都有分別與不同廠商合作進行 5G 測試,Softbank 自己早在 2016 年就有跟 Ericsson 來探索 5G 連網的技術、DoCoMo 則是與華為,而 KDDI 就剛在年初和三星進行 5G 測試。

追加三菱測試環境
10m 同 100範圍
要講技術嘅話,咁你知乜野係蜂窩狀網絡吓哇?
100米距離重要唔係一般圓形範圍
到底可唔可以用嚟起覆蓋全城嘅網絡呢……🤦🏿‍♂️
唔好咁多幻想啦,三菱同華為之間根本唔存在競爭關係
有關係都係合作

Ps. 同場追加美國at&t🤦🏿‍♂️😂超搞笑測試環境
https://www.theverge.com/platfor ... m-snapdragon-summit
係maui island測……即係邊?陽光與海灘嘅hawaii😂
華為同docomo個5g係東京呢啲訊息干擾多到阿媽都唔認得嘅大城市check
At&t响hawaii🤦🏿‍♂️故事已完,close file
(at&t嘅解釋係話只係做實際應用嘅demo,唔係做speed喎, 咁連實績都未敢出又爭乜野生意呢🤦🏿‍♂️

附件

20181123043702598.jpg(72.04 KB)

dims.jpeg(191.84 KB)

SkyTree-link.png(295.21 KB)

你條逢中必反的_柴仲係度呀^_^