• 瀏覽: 32,751
  • 回覆: 290
+15
唔用5G國家遲早被淘汰
希望中國政府及早禁止出售5G產品到美國
原因係美國盜瀆知識產權

引用:
原帖由 kcmc 於 2019-1-11 04:22 PM 發表

其實你知唔知篇嘢講咩?
篇野係the verge個記者去參加Verizon 同AT&T
响Maui island,一個Hawaii 嘅島辦嘅商用5g網絡同設備實機演示會
設備係用三星同Motorola各自提供5g概念機,愛立信設發射基站
但係記者質疑個速度點解咁慢嘅時候
At&t同愛立信解釋話佢地唔係要做speed test
所以頻譜只係用左100Mhz, 到正式時會用400-800
Mhz,到正式速度唔一樣,所以唔係打算隱藏自己速度慢嘅咁喎
之但係個記者就好懷疑,個演示全場記者冇得
親身掂啲實機同試實際嘅hotspot,全程只係睇demo,又話用唔係正式頻譜,咁樣"real" 法,好難唔令人覺得有問題
所以標題第一句就係:The first ‘real world’ 5G test was a dud
Dud, 意思係啞彈,即係放左個屁
大致上係咁,返緊工睇睇唔到咁詳細🤦🏿‍♂️
篇野簡單英文唔係好難啫

Ps. 我又揾到另一篇野,關於Verizon即係上面提及嘅其中一間供應商,可以睇到比佢"正式" 到盡可以有幾快
http://wirelessone.news/mimo-2/1 ... th-800-mhz-spectrum
原來頻譜double 就真係速度都double 咁計喎
800Mhz即係佢演示嘅"驚人速度" 8倍左右啦
即係1.xGbps, 都重係好慢(佢自已內文都有寫) 
"Speeds could be doubled from "300 to 1,000 megabits." Verizon could raise the top speed to 2 gigabits for consumers to outpace U.S. cablecos, now mostly at 1 gigabit"
 第二段第一句,同推測相約,比佢有機會谷到盡都係2Gbps, 重要唔知係實際定理論值🤦🏿‍♂️

引用:
原帖由 pojun07 於 2019-1-11 04:51 PM 發表

呢個測試其實無乜點,用架車黎收,又LOS,又唔係手機,又無多幾個UE。

窗,係講緊有uv鍍膜果種,文章唔清楚。

marketing為主的稿
咁詳細數據好難搵架噃🤦🏿‍♂️
不過換個角度講
驚啲測試水份高
歸根究底係一個二個唔信華為啫?
但係啲測試docomo有份做(因為佢係實際用家)
唔信華為都信docomo啦吓哇?😂佢唔會用流料昆自己卦

真係要誇張,另一場喺橫濱嘅先勁
上到11Gbps, 不過佢唔係東京晴空塔嗰場咁實地測試,只係實驗場地,先冇咁有代表性咋
https://www.zdnet.com/article/hu ... panese-field-trial/
5G ue一排

附件

huawei-ntt-docomo-5g-trial-japan.png(749.95 KB)

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 04:57 PM 發表

呢個應用係叫integrated access backhaul,可以用於現場廣播,如電視台直播賽事,
賽事專車一路跟住隊伍一路播(如馬拉松),
以前用微波,而家5G可以代替,頻寬更可支援8K多頻道直接送往廣播中心,再轉播全世界...
未來球賽亦可在場中安裝多個無線鏡頭,如用WIRE吊在空中,用5G送往球場主控中心,再轉播全世界...

NTT DoCoMo has actively ...
理論上重可以5g操控無人機
全程近距離追蹤運動員(如風帆比賽之類)

……不過可能會比人鬧干擾運動員作賽🤦🏿‍♂️

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 05:17 PM 發表

三大運營商20億歐元與諾基亞愛立信共商5G!為何又不是華為?
https://t.cj.sina.cn/articles/view/6448676837/1805effe500100canr?vt=4

諾基亞與中國三大運營商簽框架協議,價值超 23 億美元

https://tw-news-yahoo-com.cdn.ampproject.org/v/s/tw.news.yahoo.com ...
分餅仔你當食晒呀

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-1-10 09:59 PM 發表

吾通而家用緊3G的人死晒?天才!
現在仲有人用3g , 唉

有實力嘅人實事,有實力自然有人認同

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-10 10:23 PM 發表

你只認為5G單單用在手提電話 ?
中國超音速導彈配合,可以隨時轉灣

引用:
原帖由 mllmllmll 於 2019-1-11 07:48 PM 發表

多謝你用我地香港本土傳統中華文字,非大6之殘廢字!!
I REALLY APPRECIATE,  YOU USING TRADITIONAL CHINESE BUT NOT BIG SIX HANDICAPPED CHINESE
甘米好羅,溶入香港本土大家庭
RHANK YOU!! ...
呢D係咪叫做英文?

引用:
原帖由 mllmllmll 於 2019-1-11 07:48 PM 發表

多謝你用我地香港本土傳統中華文字,非大6之殘廢字!!
I REALLY APPRECIATE,  YOU USING TRADITIONAL CHINESE BUT NOT BIG SIX HANDICAPPED CHINESE
甘米好羅,溶入香港本土大家庭
RHANK YOU!! ...
都唔知你噏乜春?又錯字又殘廢字,大家好難溝通

引用:
原帖由 mllmllmll 於 2019-1-11 07:39 PM 發表

香港真係吾岩你住!!!
盡快北上番回你既北方帝國喇!!
雜豬等緊你架!!
哈哈!!
BIG SIX PERSON!!!
你以前喺鄉下餵豬一定好開心,宜家仲成日想返上去

引用:
原帖由 殘廁硬硬的蛇 於 2019-1-11 06:13 PM 發表

咁詳細數據好難搵架噃🤦🏿
不過換個角度講
驚啲測試水份高
歸根究底係一個二個唔信華為啫?
但係啲測試docomo有份做(因為佢係實際用家)
唔信華為都信docomo啦吓哇?😂佢唔會用流料昆自己卦

真係要誇張,另一場喺橫濱嘅先勁
上到11Gbps, 不過佢唔係東京晴空塔嗰場咁實地測試,只係實驗場地,先冇咁有代表性咋
https://www.zdnet.com ...
唔係唔信。

只係無特別感覺,等如CPU又快D

而且測試相對簡單,其實不是大型測試。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]