• 瀏覽: 32,665
  • 回覆: 8
+15
呢個比較唔正確,AT&T叫5G,只係marketing, 真正係4.5G。

就算比較,要搞清楚參數和環境是否一樣

唔識就嚇死人,識就笑死人。

引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-11 12:20 AM 發表

其他嘢我唔講住,香討好似冇乜人知:

1. 蘋果嘅5G數據機IC(大陸叫集成基帶,或者簡稱基帶)係同第三方買,傳聞中蘋果自己嘅數據機IC,起碼後年先有機會見到。
2. 美國高通Snapdragon X50係全世界第一款5G數據機IC。
3. 美國自己除咗高通,仲有intel有出同類產品,大陸嘅展訊佢都有份㗎。
4. 第一家推出符合3GPP Release 15預商用標準嘅廠家係韓 ...
呢位師兄有follow. 唔知幾時可以真正批量測試,到時先清楚狀況。而家,隔塊玻璃都可能收唔到5G,呢D一般人未必知道

引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-11 12:34 AM 發表

你只係講喏一半,係5GE嘅E字嚟取巧,但對手機有一定認識都知佢fake鳩你。
但可惜華為自己都其身不正,剩係AUTUTU都點過名話華為跑分造假喇。
正確來說,唔係5GE,係5G evolution,只係marketing term

引用:
原帖由 殘廁硬硬的蛇 於 2019-1-11 03:42 PM 發表

"去年,NTT Docomo在東京晴空塔上測試了華為5G終端,做到了1.2公里覆蓋、4.52Gbps的下行及1.55Gbps的上行速率,同時信號穿透玻璃的損耗僅為10dB。"
你要嘅玻璃穿透
https://ek21.com/news/3/9524/ ...
呢個測試其實無乜點,用架車黎收,又LOS,又唔係手機,又無多幾個UE。

窗,係講緊有uv鍍膜果種,文章唔清楚。

marketing為主的稿

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 04:52 PM 發表

用500MHZ 達到27Gbps data...

https://www.zdnet.com/article/ntt-docomo-and-mitsubishi-electric-hit-27gbps-5g-speeds-in-car/

NTT DoCoMo has announced attaining 5G speeds of 27Gbps during o ...
主要係16x16 mimo,呢個係唯一重點

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 04:57 PM 發表

呢個應用係叫integrated access backhaul,可以用於現場廣播,如電視台直播賽事,
賽事專車一路跟住隊伍一路播(如馬拉松),
以前用微波,而家5G可以代替,頻寬更可支援8K多頻道直接送往廣播中心,再轉播全世界...
未來球賽亦可在場中安裝多個無線鏡頭,如用WIRE吊在空中,用5G送往球場主控中心,再轉播全世界...

NTT DoCoMo has actively ...
係,但同一般用戶無關,要睇成本。
直播機會需要其實唔係太多,但奧運情況係有用

不過,5G多帶寬係好事,最緊要最後要平

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-11 05:03 PM 發表

香港都有用32X32MIMO AAU試4G COVERAGE同THROUGHPUT..

https://www.ofca.gov.hk/filemanager/ofca/en/content_669/tr201804_02.pdf
謝謝。不過呢個只係1800MHz,難度有D唔同

話時話,手機都係4x4,一般用戶意義不大,用電會多

引用:
原帖由 殘廁硬硬的蛇 於 2019-1-11 06:13 PM 發表

咁詳細數據好難搵架噃🤦🏿
不過換個角度講
驚啲測試水份高
歸根究底係一個二個唔信華為啫?
但係啲測試docomo有份做(因為佢係實際用家)
唔信華為都信docomo啦吓哇?😂佢唔會用流料昆自己卦

真係要誇張,另一場喺橫濱嘅先勁
上到11Gbps, 不過佢唔係東京晴空塔嗰場咁實地測試,只係實驗場地,先冇咁有代表性咋
https://www.zdnet.com ...
唔係唔信。

只係無特別感覺,等如CPU又快D

而且測試相對簡單,其實不是大型測試。

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-11 10:25 PM 發表

你唔好再講俾人笑啦, 香港4G同大陸4G速度差千萬里啦, 咪又係叫4G LTE, 大家舖設網絡都唔同,而且測試果部係咩手機嚟?
AT&T上週二(12月4日)表示,將在明年上半年推出首款由三星生產的5G手機。Verizon上週一也做出同樣的宣布,T-Mobile和Sprint也承諾在未來推出5G設備。這聽起來令人興奮,但你需要購買首批5G手機嗎?
財經網站CNBC報導,在美國,新的5G網絡會 ...
我系同意4G現在滿足人們基本需要,好多有用app其實需要非常少帶寬,反而穩定性系重要,5G並不在穩定性上有突破。

多帶寬始終系好,營運商能否降低用戶價錢,反而系用戶最關心的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]