• 瀏覽: 14,420
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-1-11 08:38 AM 發表

第一,外國特別加國,無中共咁黑暗話你咩背景就禁止你入境,加上中國非敵對或受制裁
要移民唔係咩難度,最容易經濟移民,塞舊錢話投資就搞掂,子女果班仲簡單,申請去讀書,讀幾年就搞掂
呢班人係外國肯定有買物業,外國記者查冊後就知佢既國籍 ...
中央多年前出台政策,祼官冇得升職,唔俾出任要職,祼官呃唔到人,下屬等升職一定舉報你。

https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20160815/19736771

內地人大代表、政協委員禁擁外籍,與習近平上台後反腐打貪清理「裸官」(即配偶和子女均在境外定居或加入外國國籍)如出一轍,自2012年底中共十八大習近平上台後,中紀委開始大力整治裸官,且對不肯放棄外籍的官員進行崗位調整。
有報道指,內地官方調查發現多達九成高官親屬已移民海外或加入外國籍。前年12月中組部調查指,全國有3,200多名副處級以上官員報告自己是裸官。廣東省去年有近千名各級官員,因本人或其親屬不願放棄外籍,遭當局強行調整崗位。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-1-11 08:56 AM 發表

中央多年前出台政策,祼官冇得升職,唔俾出任要職,祼官呃唔到人,下屬等升職一定舉報你。

https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20160815/19736771

內地人大代表、政協委員禁擁外籍,與習近平上台後反腐打貪清理「裸官」(即配偶和子女均在境外定居或加入外國國籍)如出一轍,自2012年底中共十八 ...
廣東省最多祼官,因為好多用單程證拎左香港身份證,一樣定義為境外人士,唔捨得放棄香港身份證就要炒。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-11 09:33 AM 發表

咁係唔係意味著呢啲人唔係高官?
唔再擁有職務實權?
大陸基本上處級幹部或以上就算官,係縣長級別,古時係縣官大老爺,規限祼官政策唔準擔任正職,即係縣長要降職為副縣長,換言之永遠冇升職機會,唔炒你自己都冇引走人。

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-1-11 11:30 AM 發表

當年97前移民果班係怕左共產黨先走。如果你唔認同e 個事實,無咩好講落去
呵呵,果班人八成回流左,又唔驚共產黨啦咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]