• 瀏覽: 12,269
  • 回覆: 137
+2
歡迎移民,但人口稀少。
最低工資四丶五萬,即生活開支唔細,所有野都要自己做

打飛機合用

講左好多次,香港不再是以前既香港!有得走莫停留

冇辦法, 大家肯用十皮八皮去幫人地買隻鋼表,仲要年年抹油保養(我隻精工幾百蚊,行左十幾年了),人地有乜辦法唔肥仔?

試下去瑞士買排金霸王電芯

瑞士環境舒適,生活費高昂呢,移民過去除非巳有工作,要食老本既真係唔好諗

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-10 06:37 PM 發表

歐洲好多國家限工時,每週35至40小時,因為失業高,要創做職位
香港一樣想搞限工時,到時唔知邊度搵人做野

移民非洲都冇置業壓力

果面好重稅你唔講

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-1-10 04:49 PM 發表
7:30AM 至5:00PM <- 依個係工作時間定出門口時間

很少出外吃飯或有夜生活,可能晚上10點左右就睡覺休息。 <- 你HK 唔可以10 點睡覺休息?

所有時間都是屬於自己的,閒時學習做麵包、與朋友行山、去郊外走走,人與人之間更多交流,生活比以前更健康快樂。 <- 你係HK 唔可以去郊外走走, 行山? 唔可以做麵包 ?? 之前個段講冇咩朋友, 而家又話有更多交流? ...
可能話消費高 無得娛樂

以為咁本事置業投資移民
原來係食洋腸
上新聞曬閃都唔怕比人笑
呢d 崇洋媚外
對國家零貢獻o既廢物早d 滾
外國福利國最鍾意

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-10 04:11 PM 發表
https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2240000/2243427/swiss_exmobile_20190109_J_1024.png

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放 ...
呢啲仆街移民完就咁講
唔見你帶埋班被老尾被民主化嘅中東難民過去享受?
講呢啲係為乜?就係暗示你班香港人係到做餐死係為買iphone, 去日本
講到移民咁好,幫中東南亞難民移民過去啦
移黎香港托7咩

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-10 04:11 PM 發表
https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2240000/2243427/swiss_exmobile_20190109_J_1024.png

瑞士曾被譽為最適合移民的地方,80後Cary本來於香港五星級酒店工作6年,生活穩定,但2016年毅然與從事珠寶鑑定的奧地利籍丈夫Haensel移民瑞士巴塞爾,至今移民兩年,移民瑞士後學懂了如何放 ...
記得唔好返嚟,返嚟正pk