• 瀏覽: 12,239
  • 回覆: 137
+2
瑞士主要係分德語區同法語區,唔知點解巴素爾係「主要用英文溝通」。

港女個個食洋腸移民 
港男係蘭桂坊俾鬼佬撬走條女走人...

引用:
原帖由 省委書記3 於 2019-1-10 07:08 PM 發表
港女個個食洋腸移民 
港男係蘭桂坊俾鬼佬撬走條女走人...
好多港女以為食洋腸去外地就有幸福,到老咗條老只識飲酒打老婆霸王硬上發洩就真正接觸外國風情啦!

引用:
原帖由 Bigwai 於 2019-1-10 07:01 PM 發表
瑞士主要係分德語區同法語區,唔知點解巴素爾係「主要用英文溝通」。
咁都唔明。新聞多老作

午餐補貼hkd160,物價很高吧

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-1-10 06:55 PM 發表

其中一樣, 香港食到瑞士糖, 瑞士食唔到
仲有瑞士汁

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-1-10 07:27 PM 發表

好多港女以為食洋腸去外地就有幸福,到老咗條老只識飲酒打老婆霸王硬上發洩就真正接觸外國風情啦!
講緊露國男人?

每日有20瑞士法郎/約160港元午餐補貼。說明了生活水準之高!
應該改一改:
平時很少消費,不「能」像在香港般常與朋友去購物飲酒唱K,不「可以」有太多慾望,「要」慳錢。

引用:
原帖由 司馬乁 於 2019-1-10 04:42 PM 發表
懶懶散散就要求幾萬人工.
這就是西方產品冇競爭力的原因.

塘水滾塘魚.

買一塊肉, 百幾二百港元.
https://www.youtube.com/watch?v=mixu25Tj2C8

食個早餐, 二百港元.
哩啲又唔講? 講行山? ...
瑞士買一支洗潔精要多少錢?

48000一個月,香港都冇壓力

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-10 06:35 PM 發表

廿幾年前背囊行,住琉森山卡拉青年旅舍,一餐飯都成八十元港紙,係街食仲貴
所以佢地會開車去鄰國佛蘭西、獨逸甚至伊大利亞食飯買野

如果瑞士容易生活及好福利,呢位瑞士女人就不會留在香港及只做洗碗工作:

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131007/18453047
聘洋婦洗碗 飲食業請人難

瑞士風景秀麗如畫

Good.
揾到自己喜歡生活既地方。