• 瀏覽: 34,965
  • 回覆: 13
  • 追帖: 2
+12
引用:
原帖由 仍然可以 於 2019-1-11 11:18 AM 發表

你唔要啫,好多人要架。同埋呢D錢真係唔多,但係佢地已經話比香港巿民聽,呢D民生嘅津貼閞始冇架喇,要跟返大陸嗰套政策,就係乜撚都冇,你死你嘅事,跟手攞埋D財政儲備去填海,一炮過洗晒去都唔還富於民,吹咩~ ...
因為戰後嬰兒潮高鋒出生既人續漸登六

個政策根本上係想減少老年化對正苦帶來既財政壓力

唔推全民退保就係一個例子

問題係正苦寧願倒錢填海

都唔肯比長者過啲好少少既生活

咁樣做好涼薄

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-11 12:00 PM 發表

新聞說相差千幾蚊
咁條數唔會大

正苦一年都唔知洗幾多冤枉錢

仲咩要諗埋啲縮數搞長者 ?

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-11 11:56 AM 發表

普通綜援金額低過長者,而普通綜援要強迫出去工作
如果非專業人士

過咗60仲有冇顧主請 ?

改政策之前有冇考慮過實際情況 ?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 10:47 AM 發表
咁次係林鄭岩

舉手機器唔睇文件
而且係舉手機器通過 唔係林鄭通過
岩 ?

點解正苦要度條咁核薄既政策 ?

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-11 12:39 PM 發表

政府扑街就不在話下,只能說程序上沒有做錯

問題在於成日話人拉布同修改議事規則既建制,俾大權又如何

或者議程真係去得好快,但係唔係都過仲洗咩請你地做立法議員。炒埋人地政府慳番敢多公帑啦 ...
市民所託非人

所以一早都話垃圾會根本唔洗咁多橡皮圖章

就算減返去60席都嫌多

引用:
原帖由 黃文文 於 2019-1-11 01:02 PM 發表

直情抺殺老人家為港光輝歲月出了的力. 成日批埋每日單程證150分薄哂福利而要班老人家來填數真爬街.
咪就係

點解唔係去減少每日單程證名額

而走去搞啲舊香港人

香港有今時今日都係靠班舊香港人建立起

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-11 01:15 PM 發表

既然事前有建制提出反對,即係佢地係知道有關議案。建制仲話人陰謀論

建制既戲表決前扮下呢,依到不滿反對下。表決時個個贊成,事後社會反應過大推卸俾泛民。
可惜今日立法會建制玩哂,無得推俾泛民食。只好向上推卸俾特首話人陰謀論 ...
下一屆垃圾會選舉

啲長者要佢地票債票償

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-1-11 01:24 PM 發表

社福界亦唔會注意財務預算的其中一個附件。

相反,係行政會議有席位的議員就真係責無旁貸,
因為呢啲改變一定會係行會傾過。
點解將啲長遠政策改動放係附件咁陰濕 ?

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-1-11 11:29 PM 發表

因為光明正大咁傾, 一定有好大阻力, 甚至過不了

就呢幾年所見, 我覺得林鄭做野好 goal oriented, 佢會用盡方法, 包括一切行政手段, 去做到佢要完成的task
之前個故宮博物館, 好似都係玩行政手段
所以D人話佢好打得

但問題係, 點解一定要收緊長者綜援? 又唔係慳好多。
你話好似派4000蚊 VS 全民派錢, 慳幾百億就話啫 ...
呢個政策改動背後好大可能係為咗將法定退休年齡由60提升到65作準備

雖然年滿60既人士係現今社會嚟講都算係年輕

但係應該由長者自己去選擇退休或者繼續工作

而唔係由行政指令去剝奪佢地個選擇權

其實歸根究底就係諗縮數

推遲退休年齡令長者繼續工作

非但可以減少福利開支反而帶來稅收

呢啲縮數係正苦入面個啲高智商屎忽鬼諗出嚟

引用:
原帖由 99629962 於 2019-1-12 06:23 AM 發表
寜願倒$落海都唔益老弱殘,吹咩! 咁早退休做咩呀?!六十幾歲人仲要做十幾個鐘真係唔知幾好,又有冷氣嘆,又有車坐,又有show做,個個月收幾十皮,你地班乞兒唔恨得咁多,鬼叫特手得一個呀! ...
有幾多長者好似特手咁叻咁本事先得架

好多做10幾粒鐘日曬雨淋都係萬鬆啲

引用:
原帖由 夜來人 於 2019-1-11 11:41 PM 發表

個問題係舉手班友馬後炮無睇文件都照舉手 明未?
咁點監察政府吖
根本從政冇個好人

個個各懷鬼胎追逐利益

你估真係為民請命咩

引用:
原帖由 九龍聞正私處 於 2019-1-11 09:52 PM 發表
睇下林鄭尋日個款,對d議員抗議向天向地望驕橫跋扈,佢持住擦到習近平隻鞋,目中無人,唔放班保皇狗在眼內,佢心諗我講乜你敢唔過咩,權力使人飄飄然 ...
就係睇死班建制唔敢作反

今次睇下有冇建制會同泛民合作

其實啲政棍講咩係冇用

所作所為先係驗證既唯一真理 !

全民退保唔肯搞

依家仲縮埋長者綜援

但另一方面又打算年年幾百億填海

究竟呢個正苦想點 ?

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-12 04:31 PM 發表

放心,有啲濕尻已完話可以用関愛基金比返差額喎
個重點根本唔係錢既問題

而係正苦諗住將法定退休年齡推去65

如果以正苦對健全長者就應該返工既logic

咁其實可以推到90都得

首富都係岩岩先退休

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]