• 瀏覽: 35,052
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
+12
行政長官林鄭月娥表示,長者綜援申領年齡由六十歲收緊到六十五歲,是立法會議員在去年審議預算案時已經一併批核,無法撤回或剎停。

對於另一項長者福利長者醫療券,林鄭月娥就指未能起到原先作用,甚至適得其反,已經要求全面檢視醫療券效能。

老野而家係唔係好後悔投票俾民建聯呢?

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/541214/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
除長老野綜援, 而家林鄭連長野醫療券都要「全面檢視」呀, HAHAHA~~

引用:
原帖由 martin101 於 2019-1-10 11:39 AM 發表
咩都做唔好

房屋醫療無做好

爭做特首時又麥麥77

我都好驚訝
老實~呢D綜援慳得幾多錢丫~炒晒班副局長同政治助理已經夠俾啦

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-1-10 11:59 AM 發表

泛民當日有冇作出強力反對呀?如果有,冇理由當政府公報計劃時,唔立時出聲反對喎!
我建議你睇番當日邊個有份投票贊成財政預算案

引用:
原帖由 美芯老闆 於 2019-1-10 12:11 PM 發表
作為藍絲既我都要插政府
中國既政治一向都係權力令人低智架啦
即係無論之前有幾smart, 一旦登上權力高峰, 就算變左低能仔咁...
點解會咁? 因為冇人可以糾正佢囉

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-10 12:35 PM 發表
「泛民」議員話議案通過咗都唔知,心照啦。
真係好野~泛民冇投票贊成財政預算案, 咁都俾你屈到有

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-10 12:51 PM 發表
唔好話我老屈啦

咁你咪唔好投俾功能界別果幾位泛民囉
不過做人呢最好公平D, 明明係保皇黨投贊成票多過泛民, 點解講到好似泛民投票通過呢?

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-10 02:31 PM 發表

炒咗邊個做嘢呀?唔通係你這個人才?
10幾萬個公務員喎

引用:
原帖由 witherhill 於 2019-1-10 04:17 PM 發表

即係呢個議案其實是民建聯支持通過
泛民是反對的!
直選泛民冇一個投贊成票
功能組別泛民雖然投贊成, 但佢地既會員講真, 有邊個需要拎綜援丫

哈哈~原來呢項德政, 係689於2017年1月, 佢老人家人生最後一次施政報告提出架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]