• 瀏覽: 35,063
  • 回覆: 671
  • 追帖: 2
+12
引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-1-12 06:58 PM 發表

果班政治助理十九幾萬一個月,淨係幫局長買奶茶影下印咁,群姐都識做啦!
最出名嗰個英文好勁㗎:Try my breast

好明顯係林鄭為美國佬做野..

引用:
原帖由 topsmac2 於 2019-1-13 12:14 AM 發表
好明顯係林鄭為美國佬做野..
一定係,除非唔係!
侵侵同維尼熊老友鬼鬼,妹仔有眼睇嘅

引用:
原帖由 diungmo 於 2019-1-13 12:12 AM 發表

最出名嗰個英文好勁㗎:Try my breast
做咗議員啦!

政府舊年年中推行中高齡就業計劃,推行半年有2百幾人(60-65歲)找到工作,大大提高了高齡就業率,可喜可賀

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-1-10 11:22 AM 發表
行政長官林鄭月娥表示,長者綜援申領年齡由六十歲收緊到六十五歲,是立法會議員在去年審議預算案時已經一併批核,無法撤回或剎停。

對於另一項長者福利長者醫療券,林鄭月娥就指未能起到原先作用,甚至適得其反,已經要求全面檢視醫療券效能。

老野而家係唔係好後悔投票俾民建聯呢?

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/n ...
吾會囉,支持民記等於支持祖國,應該不作計較,就算所有cut晒兼要我們奉獻袋中錢,大家亦應該支持。

引用:
原帖由 COLLONCOLLON 於 2019-1-10 12:08 PM 發表
多謝民建聯成功爭取
當然喇,如果吾係為你們填海啲錢係天跌落嚟?

引用:
原帖由 caihk 於 2019-1-12 02:29 PM 發表
全民退保唔肯搞

依家仲縮埋長者綜援

但另一方面又打算年年幾百億填海

究竟呢個正苦想點 ?
建制派終於為香港做了最正確決定!

香港班「文盲老坑過氣紅衞兵」不用如納粹黨丶赤柬一樣以反人類罪槍決以經係天大仁慈,難以令當年大量無辜死者安息,天理不容,如果現在還可以在香港白吃白喝丶享受福利簡直人類文明最大恥辱。

而家重點是如果林鄭撤回政策,將會影響深遠,有此先例,以後任何政策,就算全體議員通過,如果不合政府或中共胃口,特首都可以隨意撤回,此事不可不嚴謹吓

林鄭特首:你千萬唔可以退讓,否則又俾泛民攞采呀!
林鄭特首:你要跟梁領導的方向行,一改變就會暗箭橫飛!
林鄭特首:你唔使理班奴才議員,佢哋吠完就會歸隊㗎!
陳司長:你做得好,九百幾頁紙裏面寫兩句就改變到大政策,厲害。又可令到反泛民議員有下台階,高招

羅局長係電台話劉小麗曾經提出修改這項梁前特首德政,但被其他有心人士成功爭取否決

引用:
原帖由 caihk 於 2019-1-12 08:40 AM 發表

呢個政策改動背後好大可能係為咗將法定退休年齡由60提升到65作準備

雖然年滿60既人士係現今社會嚟講都算係年輕

但係應該由長者自己去選擇退休或者繼續工作

而唔係由行政指令去剝奪佢地個選擇權

其實歸根究底就係諗縮數

推遲退休年齡令長者繼續工作

非但可以減少福利開支反而帶來稅收

呢啲縮數係正苦入面個啲高智商屎忽鬼諗出嚟 ...
但明顯無良好全盤計劃BOR
其實我諗好多人都唔想退休架, 我親戚有人係公務員, 無諗住60歲退休, 因為而家家庭壓力大, 多個人做野點都好D
而家就搞到好肉酸

另外, 其實而家政府係咁向班老人家開刀, 又年金又叫佢地攞層樓出黎養過世, 又研究自願醫保之類
睇黎香港之後幾年真係好大鑊咁, 無錢養班老人家...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]