• 瀏覽: 8,643
  • 回覆: 121
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 膠面鵬 於 2019-1-10 10:04 PM 發表
有無侮辱國歌,每個人都心知肚明,唔好扮天真喇
咩準則?邊個準則?任搬龍門?真吊。

竹升仔用英文唱國歌是否侮辱國歌?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-10 10:46 AM 發表
又唔會嘅,「泛民」驚啲。
BCOZ 泛民 chi lan sin....

咩叫侮辱貶損, 好難定義喎
咁好容易變左文字獄

香港國國歌是海闊天空

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-1-11 12:36 AM 發表

邊個感到呀?咩準則呀?林病定大大準則呀!
有人用粗口對話係正常,但亦有人聽到別人對佢講粗口就感到侮辱。
如果你認為侮辱性行為係可以唔用感覺,唔該你講出侮辱性行為嘅準則。

何謂非禮?摸頭髮算唔算非禮?乜都問得出,多 L 餘!

一聽到國歌奏起即克避之則吉。有能樣用國歌做玲聲果D,就揼漆佢,唔好比佢响,

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-1-11 08:12 AM 發表

有人用粗口對話係正常,但亦有人聽到別人對佢講粗口就感到侮辱。
如果你認為侮辱性行為係可以唔用感覺,唔該你講出侮辱性行為嘅準則。
起訴人是要有法律根據,點解馬場播,但睇緊馬經就無事,無睇馬經但唔起身就中招,法律準則是什麼?答答啦。

有乜好驚,你唔專登去犯國歌法有咩好怕
等於你唔去偷竊打劫又有乜好怕?

引用:
原帖由 jon135 於 2019-1-10 07:24 PM 發表

如果有小學生話唔好聽,可能監禁3年
5萬元及監禁3年 , 有政府養

個老豆係好吾洗叫都會尊重啦,洗條𨶙立法咩!多九如

一句到底,你不犯歌,歌不犯你。怕法的人,心裡有鬼。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-1-11 10:03 AM 發表

起訴人是要有法律根據,點解馬場播,但睇緊馬經就無事,無睇馬經但唔起身就中招,法律準則是什麼?答答啦。
準則係:係唔係刻意。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]