• 瀏覽: 8,654
  • 回覆: 121
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 muddrex 於 2019-1-10 11:09 AM 發表
李克勤首球迷奇遇記,算唔算侮辱國歌?
仲有黎明首全日愛?
聶局長指明呢兩隻歌唔會違法

6. 國歌法納入小學及中學教育 體現中國國歌法精神

國歌法精神
涉及侮辱國歌的行為,一經定罪,可處第5級罰款(即罰款5萬元)及監禁3年

《裁判官條例》(第227章)第26條所規定的半年,延長至兩年

小學要開始學習 禍從口出

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-1-10 10:07 AM 發表
政府今天(9日)公布《國歌條例草案》,1月23日將提交予立法會首讀。條例草案訂明,侮辱行為和不當使用國歌的行為,將會干犯有關罪行,侮辱國歌最高可處第5級罰款及監禁3年,本文將盤點草案的六大重點,包括侮辱國歌的定義、檢控期限、罰刑等。

https://cdn.hk01.com/media/artic ... c523aeca20ca42c4a84 ...
一早就要學回歸前,英國人既統治手法啦。
回歸前邊有人敢唔宣誓效忠英女皇得架

附件

Screenshot_20181214-001913.jpg(142.16 KB)

Screenshot_20180929-215623.jpg(148.22 KB)

Screenshot_20181201-183327.jpg(213.49 KB)

引用:
原帖由 求勝心切 於 2019-1-10 12:01 PM 發表
全世界都有國安法,國歌法。好正常。
但單憑感覺是否悔辱,只有慣玩文字獄的極權國家先有。

知 d 人有乜好

作曲人的下場係點?問吓領導人先

諗番自己,除咗違泊之外,冇乜會驚邊條法例。。。會犯的,先會驚。。。

羅大佑的歌《皇后大道東》諷刺香港回歸,咁就否大檸樂???

引用:
原帖由 姣婆四 於 2019-1-10 10:19 AM 發表
其實國歌法最L閒,無關民主民生,
唔故意搞9國歌根本唔會犯法....
樓主過
話驚。。。甘大個人咩叫侮辱唔識架咩?  做人唔會做到甘on9 人地在升旗, 你係度玩野架。。。。你去newway 關埋房門, 唔通警察開門查你有無唱錯國歌咩。。。。呢d 弱智post....用腦諗下啦, 唔係個d政棍話驚你又話驚。 

以後差佬追賊佬時,賊佬即刻播國歌,你班死啲差佬同我即刻肅立呀~唔準唔尊敬國歌呀!咁就好玩囉

引用:
原帖由 公園進擊的妹頭 於 2019-1-10 05:25 PM 發表
6. 國歌法納入小學及中學教育 體現中國國歌法精神

國歌法精神
涉及侮辱國歌的行為,一經定罪,可處第5級罰款(即罰款5萬元)及監禁3年

《裁判官條例》(第227章)第26條所規定的半年,延長至兩年

小學要開始學習 禍從口出 ...
如果有小學生話唔好,可能監禁3年

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-10 06:41 PM 發表
國歌? 共產黨歌咋!
英國國歌係 天佑女皇。
中共黨歌點解唔可以成為國歌

純討論,一個人五音不全唱到走晒音是否故意?邊個有資証明唱歌人是音盲還是刻意音盲?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]