• 瀏覽: 8,650
  • 回覆: 121
  • 追帖: 2
+4
係一個人治嘅社會上,立法都係多舊魚,大龍鳳,做場戲啫

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-1-10 10:07 AM 發表
政府今天(9日)公布《國歌條例草案》,1月23日將提交予立法會首讀。條例草案訂明,侮辱行為和不當使用國歌的行為,將會干犯有關罪行,侮辱國歌最高可處第5級罰款及監禁3年,本文將盤點草案的六大重點,包括侮辱國歌的定義、檢控期限、罰刑等。

https://cdn.hk01.com/media/article/280692/thumbnail/ea779820dc523aeca20ca42c4a84 ...
一個需要立法迫人尊重你既國家!

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-1-10 10:07 AM 發表
政府今天(9日)公布《國歌條例草案》,1月23日將提交予立法會首讀。條例草案訂明,侮辱行為和不當使用國歌的行為,將會干犯有關罪行,侮辱國歌最高可處第5級罰款及監禁3年,本文將盤點草案的六大重點,包括侮辱國歌的定義、檢控期限、罰刑等。

https://cdn.hk01.com/media/artic ... c523aeca20ca42c4a84 ...
乜而家香港人已經首遍將國歌、國歌歌詞或國歌曲譜用於商標或商業廣告、私人喪事活動,同埋用​國歌作公眾場所的背景音樂咩?
如果係驚,都只會係建制派驚啦。泛民話過聽到國歌會嘔,咁又點會做呢啲嘢?

好易會犯咩?睇黎樓主死L梗 

引用:

https://cdn.hk01.com/media/article/280692/thumbnail/ea779820dc523aeca20ca42c4a84 ...
唔係啩……驚乜叉?
喺香港地要驚都係驚「唔按交通規例」橫過馬路被罸錢多啲喇。

奏國歌時,無人叫你噓,無人叫你扭屎忽花,無人叫你轉身

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-10 10:46 AM 發表
又唔會嘅,「泛民」驚啲。

我隔離三嬸係反佔中的 亦係淫賤聯中堅分子
佢下午六點幾就唱(通菜牛肉 剁爛 剁爛)佢而家驚腳都震

少俠兄,其實沒看內容是沒必要留言的。
引用:
原帖由 yipb1 於 2019-1-10 12:47 PM 發表

我隔離三嬸係反佔中的 亦係淫賤聯中堅分子
佢下午六點幾就唱(通菜牛肉 剁爛 剁爛)佢而家驚腳都震

引用:
原帖由 你個章 於 2019-1-10 12:11 PM 發表

一個需要立法迫人尊重你既國家!
講得好啱
美國正pk

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-10 12:50 PM 發表
少俠兄,其實沒看內容是沒必要留言的。
好清楚內容 亦好清楚你講乜
我引用你 講出你的想法對面
乜你唔敢面對你自己的言行咩
都好嘅 等你吸收一下自由的空氣
唔洗齋叫口號

引用:
原帖由 kelvinv2000 於 2019-1-10 11:25 AM 發表

看人啦,李克勤黎明咁唱唔算,杜汶澤咁唱就會犯法。
看人?沒固定標準?

少俠兄,其實沒看內容「真的」是沒必要留言的。
引用:
原帖由 yipb1 於 2019-1-10 12:53 PM 發表

好清楚內容 亦好清楚你講乜
我引用你 講出你的想法對面
乜你唔敢面對你自己的言行咩
都好嘅 等你吸收一下自由的空氣
唔洗齋叫口號 ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-10 12:59 PM 發表
少俠兄,其實沒看內容「真的」是沒必要留言的。

人肉錄音機 香討會員會對你發言
感覺係叫口號架

冇人叫你專登去侮辱國歌嘛?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]