• 瀏覽: 11,293
  • 回覆: 195
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 石叻 於 2019-1-10 10:07 AM 發表

兩個中國,一中🇨🇳一臺🇹🇼
溫水煮蛙,離被武統不遠了。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-10 10:27 AM 發表

溫水煮蛙,離被武統不遠了。
等待了快七十年!

出得呢個貼既樓主個腦劭陸裝咩架?

香港係因為民主制度先有今日 經濟自由 資金出入自由 吸引外資黎投資 你諗下資金出入都難 比你做商人都唔入黎做生意啦 有入冇出 而且政府唔打壓企業 生意咪好做囉 有d地方政府又要入主公司影響公司決策 香港做生意又唔洗同政治掛勾 因為自由才能包容各種各類人共存

其實對台灣可行邦聯制度,像英聯邦!

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2019-1-10 08:30 AM 發表

民主咁好,點解沙特唔行民主?
點解美國啲公司唔行民主員工選舉制
其實公司都係民主制 股東有權利換總經理 當然係大股東 再投票 公司係股東的財產 國家是人民的不是某人的

咁on9既說話都講得出😂

又一個白癡

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-10 07:58 AM 發表
一國兩制不如一國一制好,北京、上海、廣州怎麼會學呢?
一D都冇錯 親生仔點都好過領養返黎嘅永遠養唔熟

樓主要去抽下腦裡積的水;一國兩制只是因應歷史原因,為安穩香港及澳門兩地居民民心的折衷安排,但也只是承諾50年不變,到時什麼狀況現在言之尚早,但中國已逐漸改變了以前模式,都開放了制度,只要人民生活安定小康,幾多制又有何分別.

以為 上海 北京 制度 比 香港的好

為什麼要改成香港的  

香港的只是為了因應 回顧 做的過度安排

癩蛤蟆口氣不小

未來是 一國一制 懂嗎 

民主咁好你唔去菲律賓印度享受下

頂樓果隻個腦裝屎架

似香港,一國兩制本是成功,但有班畜牲搞破壞,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]