• 瀏覽: 3,346
  • 回覆: 37
討論J20不安裝機炮的原因

由於官方沒有公報J20為何不裝機炮,所以大家只能猜想,但猜想也需要客觀証據。

個人猜想第一個原因是J20作戰模式是用蜂群戰術,J20擔任蜂后指揮無人機在前方作戰,這個猜想有中方報導作為支持,2018年年初中方就展開有關方面測試。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:09 PM 發表

由於官方沒有公報J20為何不裝機炮,所以大家只能猜想,但猜想也需要客觀証據。

個人猜想第一個原因是J20作戰模式是用蜂群戰術,J20擔任蜂后指揮無人機在前方作戰,這個猜想有中方報導作為支持,2018年年初中方就展開有關方面測試。 ...
空戰無人機? 目前有什麼型號?

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-9 04:17 PM 發表

空戰無人機? 目前有什麼型號?
和你這個相信反坦克導彈可擊沉貨輪的軍盲討論,簡直浪費時間。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:25 PM 發表

和你這個相信反坦克導彈可擊沉貨輪的軍盲討論,簡直浪費時間。
一問又即刻口窒唔敢答

即係你講的全是天馬行空,沒事實基礎啦

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-9 04:29 PM 發表

一問又即刻口窒唔敢答

即係你講的全是天馬行空,沒事實基礎啦
你答左我反坦克炮如何打沉大貨輪先講啦,唔止係軍盲,仲玩失憶。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:33 PM 發表

你答左我反坦克炮如何打沉大貨輪先講啦,唔止係軍盲,仲玩失憶。
誰說反坦克導彈不能反艦

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:09 PM 發表

個人猜想第一個原因是J20作戰模式是用蜂群戰術,J20擔任蜂后指揮無人機在前方作戰,這個猜想有中方報導作為支持,2018年年初中方就展開有關方面測試。 ...
此是一個可能
可能二是J20大機身目標是換來遠航程
再以PL15攻擊對家在太平洋上的加油機、預警機

F22是為歐洲戰場設計的
相對腿短
欠缺安全的空中加油環境,
就算AIM120比PL15先進,也是沒用

此種戰術下,機炮便是呆重

引用:
原帖由 kenobi 於 2019-1-9 04:46 PM 發表

此是一個可能
可能二是J20大機身目標是換來遠航程
再以PL15攻擊對家在太平洋上的加油機、預警機

F22是為歐洲戰場設計的
相對腿短
欠缺安全的空中加油環境,
就算AIM120比PL15先進,也是沒用

此種戰術下,機炮便是呆重 ...
回歸理性討論,贊!

保留機炮係機司要求
冇用,但安心

對上一次用機炮已經係越戰

以邏輯來說,機炮都是在近戰用的,J20咁重型的戰機,其設計是遠距離及在高空中投放導彈及可作為教練機作場中指揮作用。我唔會覺得會有任何一款戰機可以做晒所有野,近戰又得,遠距離作戰指揮又得。始終手指有長短,互相配合作可發揮在戰場上的真正實力。

重量原因, 而且j20的引擎性能及機體設計唔適合做格鬥機種

因為預備安裝“機載光電定向干擾系統”

引用:
原帖由 69780501 於 2019-1-9 08:40 PM 發表
因為預備安裝“機載光電定向干擾系統”
即係激光砲

引用:
原帖由 gt0079 於 2019-1-9 08:46 PM 發表

即係激光砲
也叫激光淨空系統

引用:
原帖由 69780501 於 2019-1-9 09:00 PM 發表

也叫激光淨空系統
我估計,可能配備激光砲既J20再無位裝導彈, 因為激光砲啲組件(電能供應,冷卻裝置)  要霸晒J20 個導彈倉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]