• 瀏覽: 3,378
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:33 PM 發表

你答左我反坦克炮如何打沉大貨輪先講啦,唔止係軍盲,仲玩失憶。
重有隻布甸犬,成日話人軍盲,但問佢,狙擊槍怎樣狙殺射程範圍嘅敵人,點樣用視距去瞄準,就笠水吾回應!

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:09 PM 發表
討論J20不安裝機炮的原因

由於官方沒有公報J20為何不裝機炮,所以大家只能猜想,但猜想也需要客觀証據。

個人猜想第一個原因是J20作戰模式是用蜂群戰術,J20擔任蜂后指揮無人機在前方作戰,這個猜想有中方報導作為支持,2018年年初中方就展開有關方面測試。 ...
你估中了   

引用:
原帖由 69780501 於 2019-1-9 09:00 PM 發表

也叫激光淨空系統
椅。乜無重力場干涉炮咩。有D落後喎。
ㄧ係咁。裝幾隻淘寶電磁炮都頂得下

引用:
原帖由 四大軍區 於 2019-1-9 11:43 PM 發表

重有隻布甸犬,成日話人軍盲,但問佢,狙擊槍怎樣狙殺射程範圍嘅敵人,點樣用視距去瞄準,就笠水吾回應!
你們就係最喜歡提出一堆假設性既野,要人不斷回答,以掩飾其實你們根本乜都唔知。咩狙擊槍怎樣狙殺射程範圍嘅敵人,咩視距去瞄準呢 D 網上大把可以睇,你問我真係多餘。

各位,請保持冷靜,理性討論。

[quote]原帖由 gt0079 於 2019-1-9 09:24 PM 發表

我估計,可能配備激光砲既J20再無位裝導彈, 因為激光砲啲組件(電能供應,冷卻裝置)  要霸晒J20 個導彈倉 [quote]

F-35機身更少都可以上激光炮,J20內部空間比F-35更大,相信安裝有關武器不是問題.

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2019-1-9 05:03 PM 發表
以邏輯來說,機炮都是在近戰用的,J20咁重型的戰機,其設計是遠距離及在高空中投放導彈及可作為教練機作場中指揮作用。我唔會覺得會有任何一款戰機可以做晒所有野,近戰又得,遠距離作戰指揮又得。始終手指有長短,互相配合作可發揮在戰場上的真正實力。 ...
不如直接講,J-20 取消內置機炮係減低設計風險吧。匿藏戰機外型設計不似傳統戰機,要盡量避免開口和有邊緣外露,而發射機炮的高熱也有影響匿藏塗料,看一看 F-22 那 M61 安裝位置和複雜的結構,就知要在五代機內置機炮係幾咁麻煩的一件事。而戰術上,J-20 應是戰轟為主,利用匿藏優勢進出敵區和避免空戰,就算要空戰也是 BVR 為主,戰術理念其實和美軍應差不多,所以有無機炮其實又唔係太重要,兩害取其輕不如就直接取消機炮吧。

引用:
原帖由 gt0079 於 2019-1-9 09:24 PM 發表

我估計,可能配備激光砲既J20再無位裝導彈, 因為激光砲啲組件(電能供應,冷卻裝置)  要霸晒J20 個導彈倉
干擾系統並不需要硬殺傷咁大功率。

引用:
原帖由 單吊二索男 於 2019-1-10 09:39 AM 發表

椅。乜無重力場干涉炮咩。有D落後喎。
ㄧ係咁。裝幾隻淘寶電磁炮都頂得下
初聞學名,感覺很高大上是咪

五代機更多用作武器制導節點,即係要突破預警機能範圍以外的空域,再由其他戰機發射導彈或者指引無人機作攻擊。即使真要自己出手,就一定打完導彈就走,近距離仲有兩支格鬥導彈。參與狗鬥基本等於喪失了五代機的功能。F35亦只有A版有機炮,而且聽說不到廿秒就打完。相信主要是對陸,因為F35狗鬥亦不強。Su57是犧牲隱身性能換格鬥術,F22亦於狗鬥多次不敵EF2000。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:25 PM 發表

和你這個相信反坦克導彈可擊沉貨輪的軍盲討論,簡直浪費時間。
原來佢係王定宇

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-9 04:43 PM 發表

誰說反坦克導彈不能反艦
肥電有無安裝反坦克導彈

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-9 04:09 PM 發表

由於官方沒有公報J20為何不裝機炮,所以大家只能猜想,但猜想也需要客觀証據。

個人猜想第一個原因是J20作戰模式是用蜂群戰術,J20擔任蜂后指揮無人機在前方作戰,這個猜想有中方報導作為支持,2018年年初中方就展開有關方面測試。 ...
機炮同白兵戰有什麼分別.隱身就該有隱身的戰鬥方式,保留機炮感覺上是對隱身沒信心.

引用:

四代機標準的隱身機安裝航炮有乜好處和弊端? 比較下利弊。肥電支炮的好處是肥電跑得磨,唯有困獸鬥,好過無。

引用:
原帖由 Visita 於 2019-1-10 04:24 PM 發表

四代機標準的隱身機安裝航炮有乜好處和弊端? 比較下利弊。肥電支炮的好處是肥電跑得磨,唯有困獸鬥,好過無。
以你這種專家邏輯,即是有機炮的戰機都是飛得慢走得慢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]