• 瀏覽: 17,361
  • 回覆: 195
  • 追帖: 1
【本報訊】共享單車在香港的潮起潮落,不過是1年多的過程,既印證了商業模式充斥泡沫,也折射了香港地人生百態。打響本地共享單車業頭炮的Gobee.bike去年7月宣佈結業,遺下近萬部單車散落香港各地,在新界區經營傳統租單車業務的龍記出錢接貨,但負責人羅真權回顧半年來回收經過,發現不少單車遭人偷走零件,甚...

【本報訊】共享單車在香港的潮起潮落,不過是1年多的過程,既印證了商業模式充斥泡沫,也折射了香港地人生百態。打響本地共享單車業頭炮的Gobee.bike去年7月宣佈結業,遺下近萬部單車散落香港各地,在新界區經營傳統租單車業務的龍記出錢接貨,但負責人羅真權回顧半年來回收經過,發現不少單車遭人偷走零件,甚至被剪鎖偷去,「香港人無啦啦就變咗,攞人哋單車嚟踩,或者直情爆竊,(仲)覺得合法。」記者:梁延宇Gobee.bike的綠色單車比較重,不設變速功能,羅真權指這設計難用作長途踏乘,放租不易,但可用來運動一下,故此用6位數字的資金買下全港Gobee.bike單車,然後以300元放售或送贈友人,「唔少人買咗返去都幾開心,因為知道成本都要成千蚊。」之後,龍記會在已售出的單車車身貼上貼紙,方便辨識。

相關新聞:Ketch'Up Bike預告3月離場

「有靚媽帶女偷單車」

不過,單車回收工作一波三折,羅真權指不少市民不問自取,還自以為合法,「試過有個靚女媽咪帶住個女偷,叫佢攞番又唔畀,個女4、5歲,仲要同我講架單車係爹哋買!但係冇lable,梗係唔係啦!」羅表示,以元朗區情況最為嚴重,他每隔兩、三天便要到警署落口供,「香港人無啦啦就變咗,攞人哋單車嚟踩,或者直情爆竊,鎖住都要爆,爆完後(仲)覺得合法……我覺得香港市民係爭少少。」他指回收進度緩慢,半年來收回約一千架單車,坦言不少單車零件已被人偷走及破壞,「好多根本用唔番」,估計街上可回收的單車約二千架。共享單車虎頭蛇尾,入行單車出租業逾40年的羅真權也感意外,「無諗過Gobee.bike會咁快玩完,但估計到最後至少有兩間共享單車會生存到。」然而,他指共享單車已令傳統租單車市場生意急跌三至四成,不少同行已結束生意。在港經營共享單車的還有locobike和Ketch'Up Bike等。locobike創辦人亦向《蘋果》表示,旗下單車遭偷走的個案上升,多是南亞人及長者所為,平均每星期一宗,他提醒市民切勿以身試法,「要捉其實好容易,只要有巡邏人員或者有人舉報,犯人一攞車嗰刻就捉到。」Ketch'Up Bike創辦人鄒健宏則透露,Gobee.bike創辦人Raphael Cohen曾想找他接手,但他因太多壞車而拒絕。記者翻查Cohen的Facebook及Twitter,發現已多個月沒更新,在instagram看見他上載了近月拍下的歐洲風景照。鄒笑指Cohen不時傳送女伴外遊照「晒幸福」,不覺他心情受事件影響。據LinkedIn,Cohen已加入德國科技公司Rocket Internet任東南亞地區董事總經理。只是,本地出租單車業元氣的回復未有期。曾投資Gobee.bike的阿里巴巴香港創業者基金,其發言人稱很遺憾得知Gobee.bike已提出了業務清算申請,但基金對於香港的初創環境依然充滿信心,亦將繼續支持香港的創新創業發展。

有冇搞錯啊﹗港人成日話其他人點樣做得唔岩,其實自己先係最有問題﹗

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190109/20586898

符合蟈情

你都傻既
港人一向如此
過去有廠執一樣大把人去執野
咁多年花市結束時也是一堆人去執花檔不要的花
貪小便宜幾十年如一日

個d唔係香港人 係大陸落黎幾拿攞左身份證既人

HK後生想搵快錢......犯法野都會做
唔係邊有$$換iPhone, 去旅行, 食貴野ar

d 咩茶+ starfxxk...……成$40杯, 我就真係飲唔起lor

話時話,未退按金.

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-9 08:57 AM 發表
HK後生想搵快錢......犯法野都會做
唔係邊有$$換iPhone, 去旅行, 食貴野ar

d 咩茶+ starfxxk...……成$40杯, 我就真係飲唔起lor
餐餐放題 邊度揾錢

有冇幫之前政府沒收拍賣的貼回label

引用:
原帖由 martin101 於 2019-1-9 08:55 AM 發表
個d唔係香港人 係大陸落黎幾拿攞左身份證既人
知唔知點解自己成日無進步?甚至退步?
就係因為無自我檢討,無自知之明!只看到別人短處,唔識學習欣賞別人長處!

香港人都係人 大陸人都係人 冇分別

港人一向如此

日日150x低端,衰嘢都入晒否港人數是鄉土慣例。

咪玩啦, 97 前 香港人已經好叻偷單車

引用:
原帖由 guydan 於 2019-1-9 08:54 AM 發表
你都傻既
港人一向如此
過去有廠執一樣大把人去執野
咁多年花市結束時也是一堆人去執花檔不要的花
貪小便宜幾十年如一日
無錯

正宗香港仔曾蔭權夫妻也是如此

引用:
原帖由 張寶成打老虎 於 2019-1-9 09:41 AM 發表
咪玩啦, 97 前 香港人已經好叻偷單車
97前每日都有150大陸人來港變身香港人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]