• 瀏覽: 24,170
  • 回覆: 6
+15
引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 發表
一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
你搞錯啦!係一班拒拙民粹嘅人去評論民主選舉。

不過係一班普通人評論"一班太監盛贊自己兒字點叻點掂"嘅趣事一樣。

呵呵,民主大國shutdown咗好多政府部門,好多退休軍人,公援市聞好快就要餓死了。

所謂民主,當然係有鑊齊齊孭㗎啦!
不過總統大人大把錢,shutdown20年都餓唔到佢。

民主又一個自閹政府公能嘅例子。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-10 12:31 發表

其實“唔民主大國”都有類似出唔到啲乜乜金嘅情況㗎。
但只有民主大國係因為玩民主所以先有餓死國民嘅悲劇。
用民主去殺死民衆,其實同綁架案殺死鏢心係同一回事。

中國叫極權剝奪民意喪失選擇自由,
西方叫卻稱之為正義犠牲民主勝利。

WTF!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-10 15:42 發表

在美國,除咗聯邦政府,仲有志願機構,州政府,市政府㗎。餓死人,你想太多嘞。
話你知,美國日一都有人餓死,但從來冇新聞播出。
雖然有新聞自由,卻冇媒體報導。
每日都有槍殺事件都有爭加嘅趨勢,民主大國卻宣揚呢啲先叫自由。
每次有槍殺事件都幾千幾萬人上街遊行,但政府冇一次通過個有實質意義嘅槍管。

一係就係啲人民蠢,唔係嘅話就係民主有問題啦!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-10 17:15 發表
咁我又唔排除有啲特別情況人士會餓死嘅。不過依啲就唔關聯邦政府停擺事。
法律上對聯邦政府停擺引起嘅問題係唔會有任何保障。
即係話,冇錢出糧嘅話,你死你賤——就算你係公民你有交稅。

你解釋到點解咁多反槍械要求槍管嘅法案但冇一次通過嗎?
民主喎!死人喎!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-10 17:46 發表
冇記錯,美國是有食物銀行,有團體派食物的。
至於鎗控,冇人話美國民主冇缺點喎。不過你可去澳紐加,他們都是民主並且冇鎗械問題。
齋有食物銀行餓唔死人?
醫院shutdown邊個派食物比啲病人?
監獄shutdown邊個派食物比啲囚犯?

美國民主已經唔係有冇缺點嘅問題
美國民主係自大到覺得自己冇問題呢點先係問題!

掌扼唔到民衆嗰陣就挾持民衆shutdown政府去迫民衆就犯!
民粹當前,用利益最賄賂民衆,然後乜都可以用選票去正義化!
向無辜國家直接或間接發動戰爭
向抬發展中嘅國家策動動盪
向做福世界嘅民營公司打壓
向有資源嘅弱國進行勒索敲詐...

咁爛嘅民主仲敢到處宣揚迫其他國家去學!咁唔係有病乎!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-10 23:14 發表

就算政府停擺,好多緊急部們是會繼續返工的,包括醫療,警察,監獄,空管等。而且美國政府已不是第一次停擺,這是trump的第二次,我聽都第三四次了。 ...
你仍然唔明白
結束停擺不過係作出妥協,市民最後係因為怕死怕蝕底所以讓步。
停擺嘅出現就係反民主;
停擺嘅結束就係專政嘅彰顯。
口説民主,其實同中共嘅一黨專政冇分別。
分別只有"用票"去評正確性和"用國家發展成效"去評正確性。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]