• 瀏覽: 24,124
  • 回覆: 54
+15
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:36 AM 發表

係呀。
有錢自然容易【買】到自己想要既野,我覺得好合理呀。

依家係你班傑青覺得香港唔公平唔合理播。
你又西遊咗去冇雷公咁遠啦

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:54 AM 發表

好呀。
咁乜野係公平但不合理。
又乜野係合理但不公平丫。
既然唔合理,仲講乜鬼公平丫。唔通你未打過網球,你去挑戰祖高域打網球,仲想贏,此事明顯唔合理,冇人會用公平與否去評囉。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 10:58 PM 發表

啱呀。
同樣,毫無人生經驗,工作經驗的,卻又想一下子就挑戰CEO,挑戰特首呢?

你咁講,更加證明,冇背景冇財力冇經驗既單兵,去挑戰兩黨,只是個笑話。 ...
你又死停咗享唔合理嘅位啦。

人地起碼俾你參加,你咪自己想辦法囉,又冇人唔俾你組黨。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 11:21 PM 發表

咁網球:都俾你參加,遂步挑戰祖高域。
足球:香港都可以遂步晉級,挑戰世界盃架。
但現實同結果。
你我都知。

你只是為美帝死撐。

中國夠俾你加入共產黨,你嗎自己想辦法,爬上主席個位啦。
香港政府夠冇唔俾你買樓,你嗎自己諗辦法揾錢囉。 ...
香港隊又夠冇入過決賽週,厘民又夠冇機會贏祖高域贏四大滿冠啦,厘民連參賽資格都冇添。要做以上事,一樣要好多錢支援,你講嘅一樣是空想。但我唔會評為唔公平囉。

人地唔駛入黨就可出選添。再講,入黨咁易?你講嘅咪更空想。

你對,買樓不是人的必需,但住卻是。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 11:33 AM 發表

係呀。
呢個世界從來係錢多既話事,有錢既比冇錢既更容易要到自己想要既野。
所以一切什麼民主,自由,公義,公平都只是空談,去到尾,都係一個字 —— 錢。 ...
咁搵錢籌其能力都反應你嘅本事嘅。你冇能力,當唔到總統是合理的。😏

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 12:01 PM 發表

咁能從共產黨內爬上高位的,都是有本事有能力的人丫,做到國家主席是合理的。

另:你想說香港年青人買唔到樓,是因為冇本事揾錢,而不是樓價過高嗎? ...
恐怕仲有奇它更重要的因素囉

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 12:13 PM 發表

直接D啦。
你想說權力鬥爭嗎。

咁能從權力鬥爭中勝出者,
更能顯示出佢既本事及能力,做國家主席,更實至名歸。
曹操講過一句話:我上得依個位,就唔可以離開。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 12:40 PM 發表

講野直接D,不要閃閃縮縮啦。
你想話【習皇朝】永績那嗎。

咁嗎反映佢仍然係目前最有本事最有能力的人囉,當然係繼續俾佢做國家主席。

直至有一天,有其他人比佢更本事更有能力,自然會取而代之。 ...
歷史話我知,往往冇咁簡單囉,而且好唔好,邊個定?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 12:47 PM 發表

近廿年歷史話我知,【民主】代價更大,【民主】都係冇咁簡單。

其實,你只是不斷在美國/西方之中,尋找出佢是對的論點。
另一方面,卻在中國之中,尋找出佢是錯的論點。 ...
人類幾千年文明,你只睇廿年咁偏面?你不如只計尋日🤣

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 01:01 PM 發表

你想由人民一人一票決定,就是最好嗎。

已經有好多例子證明 —— 不是。

新鮮熱辣例子,正正就是英國脫歐事件。
你又犯咗二元對立的邏輯陷阱了。就先當脫歐是錯,你否定民主,所以錯的民主就會揀錯的脫歐,啱的專政就會揀啱的留歐,咁是必然?恐怕唔喺嘞。如我是英國專政者,我有我喜好,我點解唔可能揀錯的脫歐呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 01:15 PM 發表

咁係近廿年先出現翻天覆地變化播。
人類幾千年來,有互聯網嗎?
嗎就係近廿年的。
互聯網改得了人性?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 01:47 PM 發表

我係相信英國的一群精英係比一群平民,更有能力決定脫歐/留歐。

我係相信精英主宰國家比平民主宰國家好。
你估政府內支持脫歐人好少?再講,歐盟會限制英國專政者的權力,所以專政者揀脫歐機會似乎更高。再再講,專政國家根本入唔到歐盟。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 02:02 PM 發表

嗎就由得政府內的脫/留歐派角力囉,做乜要拖埋平民落水姐。
扮哂要做到民主,公平。
明顯是兩派勢均力敵啦。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 02:16 PM 發表

係432 對202 播
剛剛的投票是否決“點樣脫歐咋”

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-1-16 02:17 PM 發表

歷史名句: 黨爭誤國!!
英美兩國正在上演好戲!!
一言堂就唔禍國?或者更嚴重喎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]