• 瀏覽: 24,204
  • 回覆: 54
+15
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 02:48 PM 發表

你嗎又係二元對立。

我並不認為中國目前的政治模式是一言堂。
起碼我冇否定黨爭會禍這可能性呀

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 04:25 PM 發表

乜我有否定一黨會禍咩
所以從來就只可揀lesser evil。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 06:03 PM 發表

一人一票並不能保證lesser evil
但可保證佢4年間,大多數人覺得佢做得唔好,佢會下台。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-17 12:41 AM 發表

樓上師兄已講出我想講的,
表面係做得唔好就下台,
實際係做得唔好就拍下蘿柚走人。
一個做得唔好嘅人,你仲叫佢留底繼續做,會否不合邏輯呢。卡梅侖是留歐派,理念是留歐,你叫佢搞脫歐,咪盞搞。

你估做唔做是卡梅侖自己說了算呀!

卡梅侖搞公投,就梗喺自己覺得贏啦,不過佢唔喺先知啫。

公投得兩派的人點會冇sell自己嗰套俾選民呀!🙄

享民主嘅世界,脫歐會是錯,但在專政獨裁嘅世界,脫歐就會是啱㗎啦。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-17 04:34 PM 發表

其實冇錯或對。
一切成敗論英雄。
你有本事做到脫歐的利益比留歐大,嗎係啱囉,相反嗎錯囉。

同民主獨裁,根本毫無關係。
我諗你會錯意喎。就算民主獨裁在脫歐上付出代價一樣,都是損手爛腳,民主是錯,獨裁是啱喎。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-17 05:41 PM 發表

一樣代價不等於一樣結果。

什麼叫民主脫歐是錯,獨裁脫歐是對。
獨裁就根本不會做出脫歐公投呢個愚蠢行為啦,而是堅定地留歐。
獨裁咪可以直接脫歐,跟住民眾歡呼聖明囉。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-17 05:51 PM 發表

用你邏輯,繼續留歐,民眾一樣都係歡呼聖明架。

根本冇必要用脫歐去爭取歡呼聖明。
我是指獨裁者要脫歐,無論民眾生活幾咁慘淡,民眾還是要高呼聖明呀。

咪講咗加入歐盟就冇獨裁依個選項囉。他堅持就“可能”被迫宮下台。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-17 09:42 PM 發表

完全建基於無稽假設。
第一,獨裁者一定做出對人民不利的事。
第二,人民知道對他不利,仍會歡呼聖明。

另:為什麼卡生堅持留歐會被迫下台呢? ...
獨裁者又未必主動做壞事,但世上亦有樣嘢叫好心做壞事。而且世上任何人都會犯錯,郤好少人會輕易覺得自己錯。就正如你我在此吹水,無論你錯定我錯,大家都堅持咗咁耐。如你我是獨裁者,就算政策錯誤,我們都能找到支持自己的觀點繼續政策。

咁任何政策都總有受益者嘅,分別只是多少。正如樓價升的政策,有啲人就食多兩隻鮑魚〝生活〞,有啲人就要捱麵包〝生存〞。

如果黨內過半議員要脫歐,向卡梅倫投不信任票,卡梅倫就要下台。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-17 11:23 PM 發表

你重點唔係呢D。

你之前係話人民知獨裁者做壞事(不論有冇心),都照樣歡呼聖明。
獨裁者總不是單鎗馬嘅。我話啲人高呼聖明,冇話真心喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]