• 瀏覽: 24,159
  • 回覆: 408
+15
引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-10 08:31 AM 發表

師兄好波, 泛民之前所說的事一一道出; 但係唔知點解佢地全部失憶, 提也不提, 相當有趣.

可惜的是我們的年輕人已經被洗腦, 基本上會當以上泛民所做的出賣香港利益事情當睇唔到, 或者說他們還小, 不懂往事.

所以我們現時的國民教育相當之重要, 政府要重新教過啦 ...
反右 文革 你地夠失哂憶啦

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-10 12:01 AM 發表

之所以我同你講: "我以前接受嗰個賣鴉片毒品及無普選既港英政權 (講漏咗皇家香港警察仲有政治部,用政治警察監控香港社會); 今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脫貧既中共政權", 我就係明白無完美既政治制度,而且更加唔認為泛民金主 -- 美國既政治制度可以代表好或正義制度,反而覺得美國金權獨裁體既虛偽,比中共更邪惡嘔心.

偏偏呢班口喊 "民主公義" 口號既泛民,就係收受美國呢個金權獨裁體 ...
你要數中共令7億人脫窮,咁你就要向前數,點解天下太平啲人咁窮啦。

香港只是有限度民主,泛民政黨是冇機會執政的。所以只踏是正常的,又或者這是他們唯一能做的。泛民冇行政權,票數又唔夠否決,基本上阻唔到政府行事。

97之前,香港只是殖民地。當時亦有人爭取民主,不過規範小得多。而且當時你反英國結果就是回歸中國,當時中國咩環境!反英即是找死。邊個支持。

講真,香港泛民都是膠㗎嘞,不過你指出泛民膠行不是民主問題,是法律問題嚟喎。

所以說一個黃運輝,係恐怖化身

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-1-10 08:41 AM 發表

反右 文革 你地夠失哂憶啦
傻瓜, 你只看以前唔好的, 為何不看看現正我們國家正在強大, 歐美也不會太過壓擠我們了.

若説什麼文革, 那英國賣鴉片又怎樣?

重要的是看現在及未來

我覺得你選出來既領導人,人民要無限支持佢,咁先系成功的民主制度,人民覺得自己選個精英出來,管理國家,但又唔信佢,系咁扯後腿,系好白痴

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
美國都系政黨黑箱產小圈子生候選人出來比人民。。。間選😏

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-1-9 11:22 PM 發表

哦,咁請問邊個國家無?美國?英國?
唔係...我意思你要講清楚..西選..點樣...係咩人西咁..咁咪睇下大家接唔接受law..人係可以唔接受 ga mah...公開投票其實係最好...係政府唔做...

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 AM 發表
一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
民主選舉=性無能

公投完實施係正確做法 冇得輸打贏 投票結果都唔專重咁投黎做咩 而加係官唔支持 唔專重民意姐 如果當時係非脫歐贏左 你問下佢地肯唔肯再推翻投票結果 落左注輸左要認 非脫歐又唔係一定會好過脫歐 未來既野誰肯定到 投票前已知要面對咩問題咪得囉 上面一班人無需借機會打壓民主制度 司馬昭之心路人皆知

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表
文中最後一句很有意思.....

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
每個民主制度,都有優缺點,首要係,政府一定要經人民一人一票授權,英國是議會制,法國簡單多數,美國係選舉人制度,你搞錯左一點,美國並非間選,每洲的選舉人,必需按該州選票勝負,全部投該候選人,如果咁都被老屈係間選,咁所有議會制既總理,都被屈為間選,例如日本首相。

引用:
原帖由 EYECAM 於 2019-1-9 06:20 PM 發表

民主社會因為自由民主,產生好多示威遊行甚至騷動,一直以來都有啦。相反,係大陸,同樣嘅行為受到強烈鎮壓,人民沒有宣洩渠道。
乜嗰班黃背心無受到強烈鎮壓咩?水砲車射嗰啲係香檳?

呵呵,民主大國shutdown咗好多政府部門,好多退休軍人,公援市聞好快就要餓死了。

所謂民主,當然係有鑊齊齊孭㗎啦!
不過總統大人大把錢,shutdown20年都餓唔到佢。

民主又一個自閹政府公能嘅例子。

民主精神,願賭服輸,公投就要尊重結果,但如果第二次公投即不尊重民主,投到自己贏為止,賭場咩,不停買大,買到贏為止。

引用:
原帖由 貓男 於 2019-1-10 12:00 PM 發表
呵呵,民主大國shutdown咗好多政府部門,好多退休軍人,公援市聞好快就要餓死了。

所謂民主,當然係有鑊齊齊孭㗎啦!
不過總統大人大把錢,shutdown20年都餓唔到佢。

民主又一個自閹政府公能嘅例子。 ...
其實“唔民主大國”都有類似出唔到啲乜乜金嘅情況㗎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]