• 瀏覽: 24,189
  • 回覆: 408
+15
引用:
原帖由 普陀山 於 2019-1-13 02:21 PM 發表

你下午之後睇唔出有物問題
去娛樂版啦

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2019-1-13 11:36 AM 發表

英國脫歐完美演繹極致民主的弱點。倫敦一個好好的國際金融中心 變成一個死局。可惜啊!
無論民主共産理念,把一切交比政客政治體制就以為會帶來幸福?相信民生同相信共產主義其實無分別。君不見而家多少大公司覺得吾對路馬上逃離倫敦? 跟80年前因為共產黨上台前國際企業逃離大陸一樣嗎?只有自己努力為自己謀幸福才最實際。 ...
死局?點死呢?有無餓死數以千萬計既人?

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-13 01:36 PM 發表

嗰每日150件香港無權審批拒絕既 "單程證",咪就係公民黨用莊豐源案,所搞出嚟既 "單雙非居港權" 當中既 "單非居港權" 囉.

(1) 由2003開始,截至2016年計,共14年,單非人數:
14年x365日x150件 = 76萬6千幾個單非!!

(2) 直接capture 數據報導你睇,截致2016年,衝關生產既雙非嬰人數超過20萬!! (睇附圖既紅圈 highlight 數據).
...
乜單程證唔係港英時期已經有咩?關莊豐源乜事?

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-13 09:55 AM 發表

笑死,八億農民脫貧?你係咪話唔使餓死叫脫貧呀?定係趕走d農民叫脫貧呀
目光繼續停留在六七十年前

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-13 02:37 PM 發表

目光繼續停留在六七十年前
乜中共趕人走係六七十年前咩?你搞錯了,17年既事喳

轉載
https://www.hk01.com/中國/137458/北京清拆惹驅逐-低端人口-風波-媒體整理-趕人-地圖

撰文:香港01記者
最後更新日期:2017-11-29 17:40
11月19日北京大興區一所公寓發生火災,造成19人死亡,其後市政府展開「安全隱患大排查、大清理、大整治專項行動」,為期40日,重點針對「三合一、多合一」場所、工業大院、散亂污企業、違法建設等區域。此輪行動引來中外關注,指責中國當局借機驅逐所謂「低端人口」。
《FT中文網》與內地《澎湃新聞》合作,通過報料及網絡搜尋,整理並核實從11月25日到27日3天內超過上百張「趕人」通告,標注相關地點,以紀錄整頓行動所影響範圍。

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-13 02:36 PM 發表

乜單程證唔係港英時期已經有咩?關莊豐源乜事?
港英有雙非嗎

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-13 02:40 PM 發表

乜中共趕人走係六七十年前咩?你搞錯了,17年既事喳

轉載
https://www.hk01.com/中國/137458/北京清拆惹驅逐-低端人口-風波-媒體整理-趕人-地圖

撰文:香港01記者
最後更新日期:2017-11-29 17:40
11月19日北京大興區一所公寓發生火災,造成19人死亡,其 ...
農民返回農村,返回出生地,點算係【趕】。

仲有,首先係呢班人非法/未經申請/未經許可走入城市。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-13 02:40 PM 發表

港英有雙非嗎
在83年前,係香港出世,有香港出世紙,港英係會俾居留資格,因為英國在83年前都係無條件承認「屬地主義」

乜你唔知

引用:
原帖由 zamora 於 2019-1-9 08:51 AM 發表
所謂嘅精英去管治國家大事, 卻淪為順應愚民要求而行事, 除非國民全是有一定嘅思想分析能力同國際視野, 否則民主就係一個笑話.....英國正在自尋死路.....百年前用鴉片毒害中國人嘅報應係時候要受喇....... ...
一個國家或社會入面, 一定係蠢人多過叻人, 如果唔係就全部都醫生律師啦
所以民主一人一票選出來既結果, 就係蠢人佔多數既結果

蠢人既思想係成功, 佢就唔係蠢人啦

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-13 02:46 PM 發表

農民返回農村,返回出生地,點算係【趕】。

仲有,首先係呢班人非法/未經申請/未經許可走入城市。
跟著到農村要「脫貧」咪又趕佢地去城市囉,所以條數好靚架,中共d手法唔難知

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-13 02:52 PM 發表

在83年前,係香港出世,有香港出世紙,港英係會俾居留資格,因為英國在83年前都係無條件承認「屬地主義」

乜你唔知
係呀。
咁83-97呢

你唔講56十年代添

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-13 03:00 PM 發表

跟著到農村要「脫貧」咪又趕佢地去城市囉,所以條數好靚架,中共d手法唔難知
乜呢批人之前係俾共產黨【趕】出城市架。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-13 03:05 PM 發表

乜呢批人之前係俾共產黨【趕】出城市架。
你肯定唔係?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-13 03:04 PM 發表

係呀。
咁83-97呢

你唔講56十年代添
佢問我港英有無啫,我話有囉

重有英國改例並不代表香港有改例,係直到中共改先係架,乜你唔知咩

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-13 03:44 PM 發表

你肯定唔係?
哦,明白。
即係我要揾到亳無疑點的證據證明唔係,否則一定係。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]