• 瀏覽: 24,137
  • 回覆: 408
+15
引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 06:02 PM 發表

我一家就係香港97年前移民潮既人,去咗加拿大及美國續書、工作超過10年,見識過美加既所謂民主自由社會先回流返香港,我特別反感香港泛民金主 -- 美國既金權獨裁體制. 你本人又親身體驗過歐美邊個國家既政治體制? 同大家分享吓你喺歐美社會生活既體驗經歷.

你睇你根本無係美國住過生活過,美國政壇由誰幕後操縱你看得通嗎? 係咩人去決定誰人可以出選共和黨/民主黨既黨內候選人?( 即是所謂初選,因為總 ...
Good say, 資料相當充足

有票都唔投 抵死

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 06:02 PM 發表

我一家就係香港97年前移民潮既人,去咗加拿大及美國續書、工作超過10年,見識過美加既所謂民主自由社會先回流返香港,我特別反感香港泛民金主 -- 美國既金權獨裁體制. 你本人又親身體驗過歐美邊個國家既政治體制? 同大家分享吓你喺歐美社會生活既體驗經歷.

你睇你根本無係美國住過生活過,美國政壇由誰幕後操縱你看得通嗎? 係咩人去決定誰人可以出選共和黨/民主黨既黨內候選人?( 即是所謂初選,因為總 ...
十分同意

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 05:50 PM 發表

150年更加冇民主,除了白人對白人或有小小。當初脫英的時候又係打餐死,跟著南北戰爭。

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-1-9 06:58 PM 發表

150年更加冇民主,除了白人對白人或有小小。當初脫英的時候又係打餐死,跟著南北戰爭。
都啱,同意

引用:
原帖由 etsui 於 2019-1-9 09:34 AM 發表
民主即係搵牛頭角順嫂,去決定金融才俊嘅前途。
呆灣就係最佳例證。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
呵呵,乜你有資格講普選咩,又有資格講篩選咩?你自己都話咗自己無資格喎,乜唔記得呀,真係自打嘴巴。

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 05:50 PM 發表

其實你講嘅嘢駛鬼享美國生活都知啦。所以我從來冇話民主是完美。

美國是一個〝好大好大〞的國家,要當選總統要〝好多好多〞人SUPPORT,這就是黨。你估依家選班長,全班四十人都識你。這是民主現實執行的問題。

你講嘅只是美國選擇的一部份,財伐當然會參與,但黨內初選每每是〝幾十萬〞人選的,TRUMP就是咁樣贏出的。如果只是財伐說了算,一定唔會搵TRUMP同之前的黑人奧巴馬啦。一個單一因素是解釋唔到一件複雜嘅事㗎。

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表
文中最後一句很有意思.....

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
公投是政府推薦責任架行為!只係有d岸鳩硬將公投同民主拉麻一齊! d無知感覺上民主   實際是推薦責任      票係你地投關我咩事?

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:17 PM 發表

本來香港已經可以喺2017特首選舉中實行普選,究竟係邊班pk喺立法會用28票否決咗 "一人一票選特首" 既2015政改方案?

睇相:
係要經過西選...你地次次都無講...

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:55 PM 發表

你係職業打手?有咁多時間寫埋儲埋咁多文章?
職業打手就唔會寫咁長啦,寫咁長篇文就要有相當嘅能力,仲要用時間呀。
只有嗰啲真係理性討論嘅人,先至會長篇大論,提出自己論點之餘,都要講出自己嘅理據去支持。
嗱,邊啲係職業打手呀,咪就係講嘅嘢一啲客觀論據都無,只有個人偏見,完全係支持點嘅。仲有,講到無可反駛嘅時候,就話人係職業打手嗰啲囉。
討論係要講求論點同支持嘅論據是否合理,好似你講嘅:
引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 AM 發表
一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
呢啲咪唔係討論囉,講真你呢個回覆仲似職業打手啦,完全無乜邏輯可言。唔駛我駛你啦,上面就已經有人指出咗你嘅問題啦,你駁唔惦仲要出埋HK$0.5添。嗱,呢啲咪職業打手嘅慣常技倆囉。

引用:
原帖由 nklj1 於 2019-1-9 06:45 PM 發表

十分同意
傻仔 當年賣哂d資產 立哂現金 比人坤去移民  錢使完又返來 !  中共咁邪惡你地返來把咩   香港好多洗頭艇 捉你返內地架   咁危險    走拉!

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
你甘講證明左香港人仲未識合普選
因為太多你班愚民

你覺得一定要退?
民意逆轉,唔會退

這就是民主之好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]