• 瀏覽: 24,164
  • 回覆: 408
+15
引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 01:00 PM 發表

傻仔,用 smart phone 記錄及跌吉 search 已經可以攞返自己寫既post 喇,咁既文都算長,我睇你職業都係用四肢體力去揾食既人,有大專程度既人,寫區區3~4百字又算得咩?  你有困難咩? ...
搵食啫,明嘅。

引用:
原帖由 textxt 於 2019-1-9 12:10 PM 發表
一個社會三角底部永遠多人過頂部,如果所有政策都以民意行先一定唔會係對整個社會好。
一群人中永遠都是愚蠢的人多個聰明人的!
如果任何事都以多數服從小數,那社會上就會越來越倒退!
而蠢人又容易被人煽動,你看佔中事件就知道,被拘捕的都是無業丶弱智之人!

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 01:01 PM 發表

都係搵食,明嘅。
我就係明你班黃絲暴徒無腦.

你呢庭泛民信徒都係傻既,否則又點會出現個咁白痴既scenario, 你班友跟住泛民去佔中堵路,屌鳩90幾萬大陸單雙非,以居港權湧入香港, 搶綜援福利,搶醫院牀位,搶學位,搶公屋及推爆樓價租金.

不過,"單雙非居港權" 及 "新移民入境即享全額現金綜援與公屋",卻係帶領你哋示威堵路既泛民,喺2001年及2013年用打官司控告香港政府而掙返嚟!

你話自己係咪白痴?

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:48 PM 發表

我剪貼都係剪貼自己寫既文,你咪用你自己既文反駁我既論點囉,我只愁你唔回唔反駁,你反駁我就繼續 drill in.  當然,你鳩縮唔反駁,其他人一樣睇到我踢爆你班港奸泛民暴徒既文.

普選定義係有意參選人都面對公平劃一既入閘條件,不應對個別背景人士設下特高門檻,而同時以另一低門檻去優待另一啲人,而美國選舉制度就正正出現呢種雙重標準既高門檻,去阻撓兩個壟斷政黨以外既獨立候選人!

喺美國要以獨立 ...
師兄,你講得咁詳盡,咁專業,你叫反中9毛L點識答你呀?班畜牲打飛G就識

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
乜美國有普選咩?他們可以用一人一票去選任何人咩?另外全部美國的參選人也是絕對會唱美國的國歌, 還有他們是絕對效忠美國的. 你試吓找一個美國總統參選人, 而不愛美國的例子給我看看吧

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 12:48 PM 發表

我剪貼都係剪貼自己寫既文,你咪用你自己既文反駁我既論點囉,我只愁你唔回唔反駁,你反駁我就繼續 drill in.  當然,你鳩縮唔反駁,其他人一樣睇到我踢爆你班港奸泛民暴徒既文.

普選定義係有意參選人都面對公平劃一既入閘條件,不應對個別背景人士設下特高門檻,而同時以另一低門檻去優待另一啲人,而美國選舉制度就正正出現呢種雙重標準既高門檻,去阻撓兩個壟斷政黨以外既獨立候選人!

喺美國要以獨立 ...
其實你要一個“百冇”的人都能當選美國總統才公平,本身是唔合理的,甚至有違邏輯的。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 10:20 AM 發表
一班無民主選舉嘅人去評論民主選舉?無異太監去批評人家性無能一樣咁滑稽。
咁你就一定係你所講果個太監....! 我都相信你一定係好滑稽....

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表
文中最後一句很有意思.....

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
其實係英國的權力核心利用民意去脫歐....
歐盟好似個黑洞甘周圍吸水,英國佬都吾知幾醒。
現在全球大部分國家包括中美都缺水去面對個pension crisis, 英國就早D脫歐起碼減少左好多問題。

搞吾掂個Pension Crisis就越來越戰爭會發生。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 01:28 PM 發表

其實你要一個“百冇”的人都能當選美國總統才公平,本身是唔合理的,甚至有違邏輯的。
咁民主既 "民意主導一切" 大義,就係 assume 社會有票既大衆都係: "人人都頭腦精明,䁱看破世情而集體替社會作出英明合理既選擇".

咁你又認為呢個民主 assumption 喺現實世界是否合理?

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 02:06 PM 發表

咁民主既 "民意主導一切" 大義,就係 assume 社會有票既大衆都係: "人人都頭腦精明,䁱看破世情而集體替社會作出英明合理既選擇".

咁你又認為呢個民主 assumption 喺現實世界是否合理? ...
人類唔完美,所以唔會有完美制度於人間界㗎。唔好成日鑽牛角尖啦。我們只能在40分同60分當中揀㗎咋。

台灣投降都要靠公投

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 02:20 PM 發表

人類唔完美,所以唔會有完美制度於人間界㗎。唔好成日鑽牛角尖啦。我們只能在40分同60分當中揀㗎咋。
我以我都認同: 黑貓白貓,會捉老鼠就係好貓.

我以前都可以接受賣鴉片毒品、又無普選既港英政權,今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脫貧既中共政權.

其實退之後都唔知咩事...可能辛苦幾年...之後好好呢?who knows?

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 02:30 PM 發表

我以我都認同: 黑貓白貓,會捉老鼠就係好貓.

我以前都可以接受賣鴉片毒品、又無普選既港英政權,今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脫貧既中共政權. ...
或許你有一天發覺唔妥時,你冇唔接受依個option了?再或者你會拍拍“籮友”移民,咁就咩都唔關你事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]