• 瀏覽: 24,139
  • 回覆: 408
+15
引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 07:35 PM 發表

其實你講嘅嘢駛鬼享美國生活都知啦。所以我從來冇話民主是完美。

美國是一個〝好大好大〞的國家,要當選總統要〝好多好多〞人SUPPORT,這就是黨。你估依家選班長,全班四十人都識你。這是民主現實執行的問題。

你講嘅只是美國選擇的一部份,財伐當然會參與,但黨內初選每每是〝幾十萬〞人選的,TRUMP就是咁樣贏出的。如果只是財伐說了算,一定唔會搵TRUMP同之前的黑人奧巴馬啦:smile ...
咁就用經濟與社會事件去証實美國俸行金權獨裁政體.

美國政壇行兩黨政治制度,講白啲就係兩黨專政,更弊係,共和黨與民主黨背後都受同一班財閥用政治黑金操縱. 即是話,兩黨政治根本就係財閥集團操縱既金權政治,背後統治者就係財閥,而且永不用下台.

以美國槍械泛濫問題為例,美國兩黨邊個夠膽認真禁槍,去觸動背後財閥金主中既主力派系 -- 軍火商? 莫講話禁槍,近50年來既美國,連打少啲仗亦不能,邊個總統唔打扙,財閥金主就要佢下台!

美國呢個號稱民主大國, 係一個好戰國家, 由歷史可見, 從第一次世界大戰以降, 不停對外發動或大或小戰爭, 無論兩個壟斷政黨邊個上台執政都好, 背後財閥集團都會推兩黨去打扙.

財閥集團中既軍火商們唔洗多講, 有仗打就有軍火銷路, 對外戰爭既軍火生意額比美國內銷市場更和味!

藥品及醫療集團既財閥亦跟軍火商一樣, 有戰爭就有大生意.

華爾街銀行家財閥,亦因為美國打扙燒錢, 幫美國政府鎘資去賣更多更多國債, 而 "過河濕腳" 喺天量國債發行中, 合法抽取佣金去致富!  喺2009年,美國民衆反對民主黨白宮動用公幣,買起華爾街炒爆煲既次按毒債,幫班金融財閥從金融海嘯中脫身,於是發動 "佔領華爾街運動" 作示威抗議,民主黨白宮下令出動警察及國民警衛軍武力鎮壓示威者,而共和黨控制既國會,唔單止無帶領美國民衆抗抵白宮鎮壓,反而喺國會緊急通過 "反佔領法" 去剝奪美國人既示威權,與民主黨聯手鎮壓美國示威民衆,合力為華爾街財閥金主解圍.

資源巨賈如石油商, 喺美軍打仗時有銷售不特止, 有幸美軍攻入別國去扶植傀儡政權的話, 你估該國天然資源開發權又會落入誰手? 當然又係美國政治金主們 -- 資源巨企手到拿來喇, 正如當年鴉片船跟著英國海軍攻入中國既歷史因由一樣.

你話為咩事, 財閥集團要向共和黨及民主黨捐出大量政治獻金, 去幫兩黨壟斷美國政壇,係所為何事? 為何歷史上兩黨政治既美國會不停戰爭? 不停戰爭對咩人有好處?  美國民主政治既真相, 平民流血而財閥賺錢.

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 09:46 PM 發表

咁就用經濟與社會事件去証實美國俸行金權獨裁政體.

美國政壇行兩黨政治制度,講白啲就係兩黨專政,更弊係,共和黨與民主黨背後都受同一班財閥用政治黑金操縱. 即是話,兩黨政治根本就係財閥集團操縱既金權政治,背後統治者就係財閥,而且永不用下台.

以美國槍械泛濫問題為例,美國兩黨邊個夠膽認真禁槍,去觸動背後財閥金主中既主力派系 -- 軍火商? 莫講話禁槍,近50年來既美國,連打少啲仗亦不能,邊個 ...
我記得前幾十個post同你講過人類唔完美,所以唔會有完美制度,我們只能選40分?60分?的制度。你講的正正就是民主的執行問題,但奈何你有更好咩?

佔領華爾街,啲人都搞左好耐啦,以年計,夠皮啦。

再講世上不只美國有民主,你唔鍾意美式,加澳紐式冇鎗械問題啦。

美國攻打完伊拉克,伊拉克的油田,好多落入中海油手上㗎。伊拉克仲買咗好多中國產的無人機添。

美國對外戰爭,似乎就是延續美國霸權的手段,而霸權就產生利益。戰爭就是美國軍火的show time。不過好多戰爭不是美國主動打的。一戰,二戰,韓戰,越戰,第一次波斯灣戰爭,南斯拉夫戰爭,阿富汗戰爭都不是美國主動打的。

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-1-9 07:51 PM 發表

係要經過西選...你地次次都無講...
哦,咁請問邊個國家無?美國?英國?

世間上春人佔大多數, 公頭通常刀奶野

引用:
原帖由 etsui 於 2019-1-9 09:34 AM 發表
民主即係搵牛頭角順嫂,去決定金融才俊嘅前途。
講得好似.

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表
文中最後一句很有意思.....

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
英國人都在後悔中。
英國朋友說,只有上了年紀的英國人才贊成脫歐 ; 中年及年青的英國人就不想脫歐。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-9 10:30 PM 發表 

我記得前幾十個post同你講過人類唔完美,所以唔會有完美制度,我們只能選40分?60分?的制度。你講的正正就是民主的執行問題,但奈何你有更好咩?

再講世上不只美國有民主,你唔鍾意美式,加澳紐式冇鎗械問題啦。

美國攻打完伊拉克,伊拉克的油田,好多落入中海油手上㗎。伊拉克仲買咗好多中國產的無人機添。

美國對外戰爭,似乎就是延續美國霸權的手段,而霸權就產生利益。戰爭就是美國軍火 ...
之所以我同你講: "我以前接受嗰個賣鴉片毒品及無普選既港英政權 (講漏咗皇家香港警察仲有政治部,用政治警察監控香港社會); 今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脫貧既中共政權", 我就係明白無完美既政治制度,而且更加唔認為泛民金主 -- 美國既政治制度可以代表好或正義制度,反而覺得美國金權獨裁體既虛偽,比中共更邪惡嘔心.

偏偏呢班口喊 "民主公義" 口號既泛民,就係收受美國呢個金權獨裁體既黑金去搞佔中暴動,以折磨香港人為手段向中共挑機!

泛民講得民主咁值得响往,何解唔係1997年前就反鳩港英政權呢? 香港俾英國人開埠百幾年,有邊任港督係由香港人普選產生? 你數俾大家聽吓. 反而李柱銘班泛民元老卻喺英治年代對港英政權唯唯諾諾,接受嗰班無普選既欽點港督政治委任入立法局做議員 (嗱,又係無普選!),食政治免費午餐食咗廿幾年,難道97年前既地球上無 "民主大義" 存在? 何解97年後要跟民建聯打選戰爭議席,泛民就馬上咩柒都反政府?

英治年代港督話要填海造地起新市鎮 (沙田、大埔、馬山、將軍澳、東涌......), 泛民有屌鳩港督倒錢落海、屌港督破壞環境嗎? 何解今日卻阻止特區政府造地去舒緩住屋樓價?

喺英治年代,香港男人就已經有跟大陸妻兒團聚及人蛇移民問題 (即是今日叫既單非); 就已經有印度及巴基斯坦呢啲英聯邦國非法移民問題; 亦有數以十萬計既菲印女傭想入籍香港; 更有上30萬越南難民滯留香港,喺以越南難民身份喺香港境內生仔生女. 當年李柱銘、李志喜、吳靄儀、余若薇及梁家傑,喺英治年代已經係大律師喇,呢班泛民有無幫呢啲外來人嚟告鳩港督、告鳩皇家香港入境署,去打官司破鳩、廢除港英政府對外來移民既審批權? 無囉. 咁何解喺1997年回歸中國後,泛民卻接二連三發動官司控告香港特區政府,搞出單、雙非居港權,導致90幾萬大陸盲流移民喺十年間湧入咗香港,推爆香港住屋需求、推爆樓價租金及公屋輪候?

若果呢啲官司係咁正義的話,何解泛民唔喺英治年代就搞? 你用個腦諗諗.

(1) 1998年人蛇兒童居港權案,即是吳嘉玲案 (民主黨及社組發動,由公民黨前身 - 45條關注組既吳靄儀律司團告香港入境署);

(2) 到2001年雙非鼻祖莊豐源案,搞出單雙非居港權 (公民黨前身 - 45條關注組,公民黨黨鞭 李志喜);

(3) 到2012年,幫28萬菲印女傭控告香港入境署,搶奪入籍居港權 (公民黨黨鞭 李志喜);

(4) 到2013年幫新移民控告社會福利署,搞出新移民入境即享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組,蔡耀昌);

(5) 到現今不斷既南亞假難民聲請案 (公民黨,民主黨及工黨),等等……

以上咁多泛民及黃底法官棟鳩香港既官司,延續十幾年,三翻四次,一而再,再而三去棟鳩本土香港人利益! 呢啲咁多單棟鳩香港既官司,點解全部都由泛民去搞?  因為建建制派律師都拒絕幫外人棟鳩香港,反而泛民律師就熱衷搞呢類官司去出賣香港人!

而且次次都係香港特區政府律政司領班出庭,跟棟鳩香港人利益既泛民律師對陣.

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-9 08:39 AM 發表
文中最後一句很有意思.....

英國公投退歐的教訓

https://www.am730.com.hk/column/share/157033

昨文以英國公投脫歐為例,說明政府在施政的時候,不可能事事都以民意為依歸。土地供應專責小組的發言人說,政府若是選擇性地推行他們的建議,而不是全面的落實的話,必須向市民解釋原因。

政府當然有責任為自己的決定向市民解釋,但專責小組不應因為做過一下民意調查 ...
Politics101屁股指輝腦代想坐耐d靠人挙你

del

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 01:05 PM 發表

我就係明你班黃絲暴徒無腦.

你呢庭泛民信徒都係傻既,否則又點會出現個咁白痴既scenario, 你班友跟住泛民去佔中堵路,屌鳩90幾萬大陸單雙非,以居港權湧入香港, 搶綜援福利,搶醫院牀位,搶學位,搶公屋及推爆樓價租金.

不過,"單雙非居港權" 及 "新移民入境即享全額現金綜援與公屋",卻係帶領你哋示威堵路既泛民,喺2001年及2013年用打官司控告香港政府而掙返嚟!

你話自己係咪白 ...
反對派之所以會吹得就吹,總之會lam到選票嘅就吹。原因好簡單,因為之後真係出左乜野問題,大可以話政府無能,或選擇性失憶,洗過牌再黎過。所以做反對嘅從來都比執政容易。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:20 PM 發表

嗰種叫篩選,由壹班小圈子産生嘅提名委員會選2-3人出來比你一人一票,咁都叫普選?
全世界都有篩選,你要認清事實,冇普選班政棍仲可一直混落去,但我地香港人就失去左手中一票!

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-10 12:01 AM 發表

之所以我同你講: "我以前接受嗰個賣鴉片毒品及無普選既港英政權 (講漏咗皇家香港警察仲有政治部,用政治警察監控香港社會); 今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脫貧既中共政權", 我就係明白無完美既政治制度,而且更加唔認為泛民金主 -- 美國既政治制度可以代表好或正義制度,反而覺得美國金權獨裁體既虛偽,比中共更邪惡嘔心.

偏偏呢班口喊 "民主公義" 口號既泛民,就係收受美國呢個金權獨裁體 ...
師兄好波, 泛民之前所說的事一一道出; 但係唔知點解佢地全部失憶, 提也不提, 相當有趣.

可惜的是我們的年輕人已經被洗腦, 基本上會當以上泛民所做的出賣香港利益事情當睇唔到, 或者說他們還小, 不懂往事.

所以我們現時的國民教育相當之重要, 政府要重新教過啦

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-1-9 12:29 PM 發表

你睇清楚,美國總統候選人可以由政黨丁是否提名,亦可以係獨立身份。不過講你都唔明自己寫乜,凈係識剪貼。
你都傻,門面上既野你都信?清醒下啦中國人,等等,可能你係外國人,其實香港都可能需要實名認證

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-9 02:30 PM 發表

我以我都認同: 黑貓白貓,會捉老鼠就係好貓.

我以前都可以接受賣鴉片毒品、又無普選既港英政權,今日亦可以接受呢個30年間令7億中國人脫貧既中共政權. ...
人民吾會怕極權政府,只會怕窮。窮苦百姓必反,千古不變嘅定律。講真,咁多黃絲上街,佔領要求民主,無篩選嘅一人一票選特首,背後嘅結果又有幾多個會去諗? 假如特首係一個呃到市民票,但係又吾熟政府運作,無人脈,無中央支持,回鄉證都無,無商業頭腦嘅泛民律師,你估係佢在任嘅4年,會搞到香港變成點?

一人一票。。。。要承受的苦果。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]