• 瀏覽: 24,200
  • 回覆: 408
+15
引用:
原帖由 zamora 於 2019-1-9 08:51 AM 發表
所謂嘅精英去管治國家大事, 卻淪為順應愚民要求而行事, 除非國民全是有一定嘅思想分析能力同國際視野, 否則民主就係一個笑話.....英國正在自尋死路.....百年前用鴉片毒害中國人嘅報應係時候要受喇....... ...
同意👍👍👍

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 08:54 AM 發表

好呀。
咁乜野係公平但不合理。
又乜野係合理但不公平丫。
既然唔合理,仲講乜鬼公平丫。唔通你未打過網球,你去挑戰祖高域打網球,仲想贏,此事明顯唔合理,冇人會用公平與否去評囉。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-15 10:46 PM 發表 

既然唔合理,仲講乜鬼公平丫。唔通你未打過網球,你去挑戰祖高域打網球,仲想贏,此事明顯唔合理,冇人會用公平與否去評囉。 ...
啱呀。
同樣,毫無人生經驗,工作經驗的,卻又想一下子就挑戰CEO,挑戰特首呢?

你咁講,更加證明,冇背景冇財力冇經驗既單兵,去挑戰兩黨,只是個笑話。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 10:58 PM 發表

啱呀。
同樣,毫無人生經驗,工作經驗的,卻又想一下子就挑戰CEO,挑戰特首呢?

你咁講,更加證明,冇背景冇財力冇經驗既單兵,去挑戰兩黨,只是個笑話。 ...
你又死停咗享唔合理嘅位啦。

人地起碼俾你參加,你咪自己想辦法囉,又冇人唔俾你組黨。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-15 11:07 PM 發表 

你又死停咗享唔合理嘅位啦。

人地起碼俾你參加,你咪自己想辦法囉,又冇人唔俾你組黨。
咁網球:都俾你參加,遂步挑戰祖高域。
足球:香港都可以遂步晉級,挑戰世界盃架。
但現實同結果。
你我都知。

你只是為美帝死撐。

中國夠俾你加入共產黨,你嗎自己想辦法,爬上主席個位啦。
香港政府夠冇唔俾你買樓,你嗎自己諗辦法揾錢囉。

引用:
原帖由 LYT-C 於 2019-1-14 07:48 PM 發表

一班冇社會經驗嘅小學雞去選議員;
一班冇返過內地嘅畜生去批評祖國;
一班冇搭過高鐵嘅政棍去批評一地雨檢;

一班冇捱過肚餓嘅學棍話生於亂世;

呢啲先叫滑稽! ...
班黃色小朋友讀完書之後會出來社會工作, 之後佢哋嘅想法會慢慢改變, 向現實低頭.

當然他們當中會入一些行業是不會接觸社會上的商業競爭, 例如社工,教師之類; 這班鉄飯碗基本上不吃人間煙火就可以繼續進行毫無意義的抗爭

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-15 11:21 PM 發表

咁網球:都俾你參加,遂步挑戰祖高域。
足球:香港都可以遂步晉級,挑戰世界盃架。
但現實同結果。
你我都知。

你只是為美帝死撐。

中國夠俾你加入共產黨,你嗎自己想辦法,爬上主席個位啦。
香港政府夠冇唔俾你買樓,你嗎自己諗辦法揾錢囉。 ...
香港隊又夠冇入過決賽週,厘民又夠冇機會贏祖高域贏四大滿冠啦,厘民連參賽資格都冇添。要做以上事,一樣要好多錢支援,你講嘅一樣是空想。但我唔會評為唔公平囉。

人地唔駛入黨就可出選添。再講,入黨咁易?你講嘅咪更空想。

你對,買樓不是人的必需,但住卻是。

低智公民一人一票的結果,以為改變一定係美好的。

吾算,再投,三盤兩勝啦! 

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-16 08:11 AM 發表

香港隊又夠冇入過決賽週,厘民又夠冇機會贏祖高域贏四大滿冠啦,厘民連參賽資格都冇添。要做以上事,一樣要好多錢支援,你講嘅一樣是空想。但我唔會評為唔公平囉。

人地唔駛入黨就可出選添。再講,入黨咁易?你講嘅咪更空想。

你對,買樓不是人的必需,但住卻是。 ...
係呀。
呢個世界從來係錢多既話事,有錢既比冇錢既更容易要到自己想要既野。
所以一切什麼民主,自由,公義,公平都只是空談,去到尾,都係一個字 —— 錢。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 11:33 AM 發表

係呀。
呢個世界從來係錢多既話事,有錢既比冇錢既更容易要到自己想要既野。
所以一切什麼民主,自由,公義,公平都只是空談,去到尾,都係一個字 —— 錢。 ...
咁搵錢籌其能力都反應你嘅本事嘅。你冇能力,當唔到總統是合理的。😏

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-16 11:50 AM 發表

咁搵錢籌其能力都反應你嘅本事嘅。你冇能力,當唔到總統是合理的。😏
咁能從共產黨內爬上高位的,都是有本事有能力的人丫,做到國家主席是合理的。

另:你想說香港年青人買唔到樓,是因為冇本事揾錢,而不是樓價過高嗎?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 12:01 PM 發表

咁能從共產黨內爬上高位的,都是有本事有能力的人丫,做到國家主席是合理的。

另:你想說香港年青人買唔到樓,是因為冇本事揾錢,而不是樓價過高嗎? ...
恐怕仲有奇它更重要的因素囉

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-16 12:09 PM 發表

恐怕仲有奇它更重要的因素囉
直接D啦。
你想說權力鬥爭嗎。

咁能從權力鬥爭中勝出者,
更能顯示出佢既本事及能力,做國家主席,更實至名歸。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-1-16 12:13 PM 發表

直接D啦。
你想說權力鬥爭嗎。

咁能從權力鬥爭中勝出者,
更能顯示出佢既本事及能力,做國家主席,更實至名歸。
曹操講過一句話:我上得依個位,就唔可以離開。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]