• 瀏覽: 12,258
  • 回覆: 7
引用:
原帖由 siupercy 於 2019-1-8 05:07 PM 發表
老實,我會請一個正正常常既大陸人,都唔會請你呢 d 濕鳩既中國香港人。
公司寫字樓有一個大陸大學畢業生,應該係新移民,唔係最勤力盡責嗰個,不過都係頭三名

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-8 05:13 PM 發表

以你論點,
英殖時代已經要把呢種人趕回出生地。
敢問樓主,
你在香港有丁權族譜跟查嗎?
而家還好,起碼正途申請過嚟,唔係偷渡

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:01 PM 發表

大陸人工作態度更差,不過人工平,有好多老闆貪平無計!但我就情願請位香港阿伯or大嬸!
咪吹啦,我手下二百幾個大陸同事,全部好就講唔上,蠱蠱惑惑嘅都有,不過大大大部份都係有責任心有上進心,有交帶,唔會混混噩噩做人。

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2019-1-8 07:48 PM 發表

𠵱家好多金融、證券、保險、地產、科技、顧問等方面嘅公司都請唔少大陸背景嘅員工,呢D人基本都係高學歷、高質素,好多都係歐美讀書返來,洋文又得中文又得,好多大公司都鐘意請,而且人工高過香港平均水平,屬中上收入人群。呢班人與每日150嗰班人完全係兩個群體兩個層次,但好多普通香港人唔識呢個分別,只要係大陸就當人地低一等,只能話自己喺井度喇 ...
哩班盲反一係未去過大陸,一係就向西東莞,等如將香港等同深水埗油麻地,個個都係蠱惑仔,成世未去過中環金鐘尖沙咀

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-8 07:26 PM 發表
咪即係在香港無丁權族譜跟查的大陸人後代囉!

quote]原帖由 ricebuket 於 2019-1-8 06:56 PM 發表 https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif

而家還好,起碼正途申請過嚟,唔係偷渡
... [/quote]

圍村都唔少大陸新娘

引用:
原帖由 失敗者一個 於 2019-1-8 07:25 PM 發表

為身份証大陸雞大把,個老公又不介意,兩人為錢,富誠地産最叻叫員工去溝客搞下人老婆上床再過港燦幫他們買樓,同大陸女人搞埋再告港燦,害人要坐牢,比客二選人,一比老婆他們伙記玩,二坐牢 ...
你嘅不忿我理解,生性啲,振作啲,唔使成日怨成日嗔

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-8 08:36 PM 發表
香港做番母親系社會?
香港人跟母親姓?
識嫁哽係嫁圍頭佬啦!

圍村都唔少大陸新娘
[/quote]

每日150同真本土團敍

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-1-8 08:23 PM 發表

佢哋點解要識廣東話呢?我們行業現時工作環境只需要英文和普通話. 你話廣東話能力?佢哋真係冇喎, 不過有2個仲識講西班牙話
我公司有個仲學緊阿拉伯語

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]