• 瀏覽: 12,261
  • 回覆: 16
公司有兩個大陸人, 一個鍾意香港既環境, 方便, 乾淨, 人, 醫療, 食物等等
一個就個老婆黎香港讀書, 佢自己就香港做野, 鍾意呢度人工高d, 假期多d, 仔都喺香港生
以上係同大陸比
呢兩個大陸人喺國內出世成長, 十幾廿歲後去左美國讀書

引用:
原帖由 臘鴨皇 於 2019-1-8 02:54 PM 發表

大陸人學歷degree以下跟本唔應該比佢申請嚟香港,政府每批一間公屋起碼一年貼10萬租金差額比佢吔,對香港gdp肯定係負數!

剛才搭車隔離位大媽開著手機喇叭播大媽舞曲,完全無理隔離乘客感受,你話佢!佢仲大聲過你問關你咩事,再嗌落去我驚自己變YouTube主角。點解香港咁多垃圾大陸大媽!

...
話唔比申請嚟香港我諗講成世都唔會做倒, 香港講人權, 好難

引用:
原帖由 etinkc 於 2019-1-8 03:58 PM 發表
老婆在香港讀書老公就可以係香港打工? 你呃邊個? 除非條友係專材,
乜唔可以? 冇呃, 同事係咁講, 而家仲有左

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:10 PM 發表

小心係間諜,不要講真心話!
唔會既... 平時傾計都冇咩野

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 04:07 PM 發表

我睇住一個friend, 簡直經典,佢話佢阿新伯娘好好,好顧家,本身不願來香港,但阿伯成日返香港睇醫生,唔方便,先申請來港。
佢一個鄉下婆,搞到我個friend兩年內拋妻棄子,另娶佢同鄉姊妹—離婚婦!
結婚唔夠十年,又話父母長期病患,又話父母屋漏水要整,渣乾渣淨,就離婚,仲搵埋社工出面,話唔簽報警之類!
我晨早警告左佢,佢死唔聽!
轉個頭,條女拖左一條鄉下佬同一條十零歲細路來香港! ...
呢d成日聽

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 06:59 PM 發表

我已經知道好多大陸共產黨員,有組織地滲入左好多教會,仲做義工教普通話之類,想點?一定唔方好事!總之,自己小心!
有滲入都唔出奇, 但都有好人既

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:04 PM 發表

咁呢d又無乜點聽過,只聽過嫁左去,好悶,於是同老公一齊回流香港!
外國check得好緊,好難玩假結婚!
我都冇聽過, 悶就聽得多, 表姐都係, 成日想返香港

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-1-8 07:17 PM 發表

吹水
邊忽吹水? 我講既野邊度有問題?

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-1-8 07:22 PM 發表

賭返次敢唔敢?老婆讀書老公可以系香港打工?我公司請左30個左右大陸各省市狀元,我清楚過你
敢, 有咩唔敢, 係個大陸人同事咁樣同我講
乜老婆讀書老公唔可以喺香港打工? 有咩問題?

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2019-1-8 07:48 PM 發表

𠵱家好多金融、證券、保險、地產、科技、顧問等方面嘅公司都請唔少大陸背景嘅員工,呢D人基本都係高學歷、高質素,好多都係歐美讀書返來,洋文又得中文又得,好多大公司都鐘意請,而且人工高過香港平均水平,屬中上收入人群。呢班人與每日150嗰班人完全係兩個群體兩個層次,但好多普通香港人唔識呢個分別,只要係大陸就當人地低一等,只能話自己喺井度喇 ...
你講呢個正正係我公司果兩個大陸同事既背景, 有佢地同大陸部門傾野方便好多
佢地唔識廣東話, 但識英文同普通話, 因為外國住過或讀過書
同一職位喺香港做高人工過大陸, 梗係香港做啦, 假期又多, 醫療又比較有保證

引用:
原帖由 ng.yick 於 2019-1-8 08:48 PM 發表

師兄,咪玩踢爆,由佢無知扮先知啦,
其實我唔明我講既野有咩問題, 你地又唔解釋?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 10:04 PM 發表

廣東話咁簡單都學唔到,仲話學其他語言,真係慳D啦!
我個大陸同事話廣東話唔簡單唔容易學呀, 另外老d果個喺香港好多年都係唔識聽唔識講

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-9 12:25 AM 發表

外國人完全無接觸過中文,當然難。
廣東話同普通話都係中文,只需改某些字及用語就得!
例如:普通話用"是",當英文的 Yes 及 is 咁用,但廣東話就用"係"代替,簡單到不得了!咁都學唔識,仲低能過幼稚園!

你去間講廣東話的幼稚園,是但搵一個已經讀左三年的小朋友,佢都已經講到好清楚的廣東話,去小學面試都無問題! ...
公司既鬼佬的確識講同聽簡單廣東話

引用:
原帖由 peterpeterbbc 於 2019-1-9 12:31 AM 發表

你吹少陣啦, 台灣普通話當然易聽啦, 你試吓西北或東北, 北京,河南和青島果d普通話, 我接觸左果d人成半年先可以對答如流。聽吓唱歌就識! 係你以為自已識, 試吓用普通話語音輸入, 睇吓有幾多字沒錯 ...
唔好話我地, 大陸人有時都聽唔清楚大陸人講咩, 地方咁大, 有各自既口音

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-1-9 12:08 PM 發表

除非佢老公都係在香港讀過書,唔系根本無可能,又或者老婆或老公係輸入專才就可以,小朋友都可以一齊來
應該冇, 佢去過美國讀書, 佢老婆應該大學時識, 結左婚已經幾年, 唔知邊度結, 最近有左, 香港生, 佢老婆香港讀書可能係進修果d野, 輸入專才係咪姐係咩Working Visa果d?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]