• 瀏覽: 12,234
  • 回覆: 215
引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-9 02:36 AM 發表

原來普通話比廣東話易學
睇嚟廣東話真係要癈除喇
求其聽吓鄧麗君嘅歌就識講。
咁就無必要要求人哋用廣東話囉! ...
這是事實,普通話得四個音諳、說話時硬崩崩,而廣東話有九個。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 06:59 PM 發表

我已經知道好多大陸共產黨員,有組織地滲入左好多教會,仲做義工教普通話之類,想點?一定唔方好事!總之,自己小心!
你含燃啦,你十足釘書健,作野唔使本,怪不得你D惦都比人封。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
Another on9 post!
Full of discrimination!

田北俊都叫香港啲後生仔唔好井底之蛙,而家國內年青人比香港果批..............高太多,能力高人脈廣,肯捱肯拚,唔怕蝕底,而且對發展大陸市場大有幫助,香港果批.......................

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
同意,尤其是幾拾年前落嚟嗰啲非法入境者,偷渡客的後代。
成日扮晒香港人。
香條毛咩,個老豆老母咪游水落嚟。霸晒本土新界佬啲地。

千千萬萬大陸人,講幾個例子等於表代大陸人,咁兒戲,不如唔好講啦!

鄉土有D死仆街,真系可以無恥到極.
成日把60,70年代走難來香港的中國人和香淪陷21年來的日日150X拉上關系認親認戚,真系厚顏無恥卑鄙到極.

1)60,70代年中共國推行"大躍進"及"民化大革命"害死數以千萬計的中國人.當時中國人為了逃避共慘黨逼害,為家庭子女,為生存生活走難來香港的.呢批人對當時人力,資源不足的香港提供高度發展潛力及生產力.1960香港只有300萬人口.有足夠地方接收難民.

2)80年代,64天安門學生的反貪污反腐敗運動比共慘黨武力震壓,用坦克輾斃學生,用機關槍射殺平民.當時中國人深深體會到共慘黨恐怖,為民主自由而走難來香港.1990年香港人口500萬.

3)今時今日,中共國共慘黨,用人海戰術,殖民政策,日日150X落嚟香港,這班日日150X來香港就是搶香港資源,奪港人福利,擾亂香港.
2018年中人口已達750萬,香港已人口爆滿,不單止居住出現問題,醫療,福利,交通運用教育等等,都是香港不能承擔.

4)人類宇宙及世界,除左黑洞及地獄,有邊個界域可以永無止境接受日日150X,要為香港發展而訂立人口上限有乜野唔啱先,

就要停止日日150X

5)遠既當年中共國都怕左人口爆炸而強推一孩政策,減少人口增長,近既2018北京都驅趕外來低端人口,
點解香港又唔得要硬食日日150X,難道要跟香港特衰政府行騙長官淋病柒鵝個套ON9野,香港人被迫走上大灣區,反而日日150X就落嚟
生活,呢D直情是種族滅絕計劃.
成日攞香港60S至80S年代走難來香港的人來偷換概念,混淆是非黑白,用當年走難家庭痛苦來刷洗自己存在感,罪孽感,簡直不是人.

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-1-9 11:01 AM 發表
鄉土有D死仆街,真系可以無恥到極.
成日把60,70年代走難來香港的中國人和香淪陷21年來的日日150X拉上關系認親認戚,真系厚顏無恥卑鄙到極.

1)60,70代年中共國推行"大躍進"及"民化大革命"害死數以千萬計的中國人.當時中國人為了逃避共慘黨逼害,為家庭子女,為生存生活走難來香港的.呢批人對當時人力,資源不足的香港提供高度發展潛力及生產力.1960香港只有300萬人口.有足夠地方接收 ...
copy咁多廢話, 都改變唔到事實,無論咩原因由大陸落來都一樣, 改變唔到你係中國人的事實, 你講左等如無講

引用:
原帖由 熱鬥屎馬 於 2019-1-8 10:34 PM 發表

李嘉誠無學歷,你又同意佢拿香港身份證?李嘉誠一日交既稅,多過你一世啦
李嘉誠全靠佢「香港人」㗎岳父莊靜庵1960年借7000蚊美金比佢開膠花廠先有今日!

1960年7000美金可以嚮彌敦道買全棟樓

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 06:59 PM 發表

我已經知道好多大陸共產黨員,有組織地滲入左好多教會,仲做義工教普通話之類,想點?一定唔方好事!總之,自己小心!
有滲入都唔出奇, 但都有好人既

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 07:04 PM 發表

咁呢d又無乜點聽過,只聽過嫁左去,好悶,於是同老公一齊回流香港!
外國check得好緊,好難玩假結婚!
我都冇聽過, 悶就聽得多, 表姐都係, 成日想返香港

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-1-8 07:17 PM 發表

吹水
邊忽吹水? 我講既野邊度有問題?

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-1-8 07:22 PM 發表

賭返次敢唔敢?老婆讀書老公可以系香港打工?我公司請左30個左右大陸各省市狀元,我清楚過你
敢, 有咩唔敢, 係個大陸人同事咁樣同我講
乜老婆讀書老公唔可以喺香港打工? 有咩問題?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]