• 瀏覽: 12,283
  • 回覆: 215
港女又如何?我加拿大表哥娶左個港女,囉左居留權申請晒兩老咪又離婚,仲衰到搵左條中東鬼派帽添。好彩我表哥現在再婚娶左個日本妹。我表哥係醫生。

老實,我會請一個正正常常既大陸人,都唔會請你呢 d 濕鳩既中國香港人。

打工仔有得選擇咩同事咩?我夠唔鐘意公司d懶到出汁既鬼佬同事啦

我公司岩岩黎左個大媽驅風

邊到既人打工都係同一目的

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
因為他們是真正的人才; 語言能力方面香港人完全沒法比.

點解?你自己問下你老細啦,因為大陸人比較任怨任勞囉,佢係大陸7,8千,係香港即刻變兩皮幾,梗係落力啦。

我公司以前有個土木工程碩士係理工讀完留係香港工作,日日同你做到8,9點,香港人員工日日偷走扮出地盤,其實蛇左去玩,你話點解老細請大陸人都唔請香港人囉。

引用:
原帖由 siupercy 於 2019-1-8 05:07 PM 發表
老實,我會請一個正正常常既大陸人,都唔會請你呢 d 濕鳩既中國香港人。
公司寫字樓有一個大陸大學畢業生,應該係新移民,唔係最勤力盡責嗰個,不過都係頭三名

引用:
原帖由 wasana 於 2019-1-8 05:13 PM 發表

以你論點,
英殖時代已經要把呢種人趕回出生地。
敢問樓主,
你在香港有丁權族譜跟查嗎?
而家還好,起碼正途申請過嚟,唔係偷渡

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-1-8 01:34 PM 發表
1. 佢地目的係身份證,所以一定會拉低薪酬!
2. 佢地養唔熟,一有身份證就走。
3. 大陸人做乜都有目的,你以為同佢地交心,佢係為左香港身分證,為了親戚可以來香港,分分鐘搞到你屋企人離婚,小心!(我見得太多) ...
點樣拉低工資?
香港唔係有最低工資咩?
無身份證係唔可以係香港工作㗎!
你唔係唔知呀。
至於高學歷職業係公平競爭,唔夠人爭係你唔及人哋啫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]